ABD büyükelçisinin öldürülmesiyle ilgili şok iddia

ABD büyükelçisinin öldürülmesiyle ilgili şok iddia

ABD'nin Bingazi Konsolosluğu'na yönelik saldırıda Libya'da bulunan Amerikalı eski diplomat Gregory Hicks, yönetimin, daha başında söz konusu saldırının gösterilerle alakalı değil, bir terörist saldırı olduğunu bildiğini ileri sürdü.

2013.05.09 00:12 - Son Güncellenme: 2013.05.09 00:12 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
ABD büyükelçisinin öldürülmesiyle ilgili şok iddia


Hicks, ABD yönetiminin, bunun gösterilerle ilgisi bulunduğuna yönelik açıklamasını duyduğunda, "Ağzının açık kaldığını ve utanç duyduğunu" ifade etti.

ABD'nin Temsilciler Meclisi kanadında Denetim ve Yönetim Reformu Komitesi'nde Bingazi'deki ABD konsolosluğuna yönelik saldırıyla ilgili oturum düzenlendi.

ABD'nin Libya'daki eski Misyon Şefi Yardımcısı Hicks, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, kendisini gece 02.00 civarında aradığını ve gelişmelerle ilgili bilgi aldığını söyledi. Hicks, "Konuşma, çoğunlukla Büyükelçi Stevens'ın aranmasıyla alakalıydı. Bunun yanında Bingazi'deki personelin durumunu konuştuk ve Clinton'a, binayı boşaltmamız gerektiğini söyledim. O da doğru olanın bu olduğu yanıtını verdi" ifadesini kullandı.

Hicks, Stevens'ın ölüm haberinin gelmesinin ardından, o gece büyükelçinin yanında bulunan bir Libyalı'nın kendilerini aradığını belirtti. Bu kişinin, kendileriyle birlikte olan Stevens'ı gelip almaları gerektiğini söylediğini dile getiren Hicks ama bunun bir tuzak olabileceği düşüncesiyle personel göndermediklerini vurguladı.

ABD ordusunun dört kişiden oluşan Özel Operasyonlar ekibinin ertesi sabah Trablus'dan Bingazi'ye gönderilmesi önerisinin reddedildiğini öğrenince hayal kırıklığına uğradığını aktaran Hicks, "Bingazi'deki ekip tüm gece mücadele etti, yorgun ve bitkinlerdi. Onların gidebilmesi için havaalanının güvenli olduğundan emin olmak istedik" dedi.

Hicks, ayrıca Büyükelçi Stevens'ın, aralarında geçen son telefon görüşmesinde konsolosluğun saldırı altında olduğunu söylediğini ama hiçbir gösteriden bahsetmediğini de söyledi.

Yetkililerin, daha başında olayın gösterilerle alakalı değil, terörist saldırı olduğunu bildiğini savunan Hicks, yönetimin bunun tersi açıklama yaptığını duyduğunda "ağzının açık kaldığını ve utanç duyduğunu" ifade etti.

-Cumhuriyetçilerin hedefi Clinton-

Libya'da ABD'nin eski bölgesel güvenlik yetkilisi olan Eric Nordstrom da Dışişleri Bakanlığının iç incelemesinde üst düzey bakanlık yetkililerinin saldırı öncesi, sırası ve sonrasındaki rollerinin gözden geçirilmesinin ihmal edilmesini "izah edilemez" bulduğunu söyledi.

Bingazi'de ABD konsolosluğuna saldırı, Obama yönetimi ile Cumhuriyetçiler arasındaki tartışmaların uzun süredir odak noktalarından biri. Toplantıda Cumhuriyetçi üyelerin hedefinde 2016 yılında ABD başkanlığına aday olabileceği yorumları yapılan Clinton vardı. Bu, Bingazi'deki saldırılar nedeniyle seçimler öncesinde ABD Başkanı Barack Obama'ya yüklenen Cumhuriyetçilerin, taktik değiştirmesi olarak yorumlandı. Özellikle Demokratlar, Cumhuriyetçilerin, artık Obama bir kez daha seçilemeyeceği için yeni dönemde başkanlığa aday olma ihtimalı bulunan Clinton'ı yapratmayı amaçladıklarını savunuyor.

Yine bu toplantıda da Cumhuriyetçi üyeler, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice'ın, saldırının ardından bir TV programında, bunun gösterilerle bağlantılı olduğu yönünde yaptığı açıklamayı hatırlatarak, yönetimin saldırıya yanlış ve yetersiz yanıt verdiği savunmasına devam etti.

Demokratlar da Cumhuriyetçileri trajik olaydan siyasi kazanç sağlamaya çalışmakla suçladı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.05.09 00:12 - Son Güncellenme: 2013.05.09 00:12 - HABER MERKEZİ
A