ABD başkanı kim olacak? Trump mı, Biden mı?

ABD başkanı kim olacak? Trump mı, Biden mı?

Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden'ın yarıştığı, ülkenin son dönemdeki "en kritik" seçimi olarak nitelendirilen başkanlık seçimi için tüm gözler ABD'de! 46'ıncı başkan kim olacak? Trump mı, Biden mı?

2020.11.03 21:07 - Son Güncellenme: 2020.11.04 03:33 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
ABD başkanı kim olacak? Trump mı, Biden mı?

ABD'de yapılan tüm anketlerin ortalaması Joe Biden'ı gösterse de, 2016'da tüm anket şirketleri dönemin Demokrat adayı Hillary Clinton'ın zaferine kesin gözüyle bakarken, Donald Trump'ın kazanacağını söyleyen ve tahmini tutan Trafalgar Grubu 2020 seçileri için yeni bir anket yayımladı. Ankette, yapılan genel anketlerin aksine Trump'ın özellikle kritik eyaletlerde önde olduğu vurgulanarak, seçimlerden zaferle çıkma şansının olduğu belirtildi.

İLK SANDIKLAR KAPANDI

ABD seçimlerinde ilk sandıklar Indiana ve Kentucky'de Türkiye saati ile 02.00'da kapandı.

İki eyaletten gelen ilk sonuçlara göre, 11 delegeye sahip olan Indiana'da Donald Trump yarışı önde götürürken, 8 delegeye sahip olan Kentucky'de Biden ufak bir farkla önde...

TSİ ile 03:00'da an itibarıyla Florida, Georgia, New Hampshire, Güney Carolina, Vermont ve Virginia'da da sandıklar kapandı.

KENTUCKY TRUMP'IN, VERMONT BIDEN'IN

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının yayınladığı resmi olmayan ilk sonuçlara göre ABD Başkanı Donald Trump, Indiana eyaletindeki oyların yüzde 67,2'sini elde etti.

Halen oy sayımının devam ettiği eyalette toplam oyların yüzde 2'i sayılırken, yüzde 67,2 oy oranına ulaşan Trump, yüzde 30,9 oy oranında kalan Biden'a üstünlük sağlayarak seçimleri önde götürüyor. 

ABD başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Donald Trump Kentucky'yi, Demokrat Joe Biden Vermont'u kazandı.

Başkan adayları için en önemli eyaletlerden biri olan Florida'da Trump öne geçti. 

OY KULLANAN SAYISINDA ARTIŞ GÖRÜLDÜ

Amerikan halkı, ABD'nin yeni başkanının yanı sıra Kongrenin iki kanadı olan 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamı ile 100 üyeli Senatodaki 35 sandalye için de oy veriyor.

Yakın tarihteki seçimlere bakıldığında, sandığa gitme oranının yüzde 60'ı bulmadığı ABD'de, bu yıl sandık başında ya da posta yoluyla kullanılan erken oyların sayısındaki artış dikkati çekiyor.

Ülkede 100 milyona yakın kişinin 64 milyona yakını posta yoluyla, 35 milyondan fazlası da birebir erken seçim merkezlerine giderek oyunu kullandı.

SALINCAK EYALETLERİN ÖNEMİ

ABD Başkanlık seçimlerinde, seçmenler, esas olarak destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor. "Delegeler Kurulu" adı verilen bu sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor. Bu sayının yarıdan 1 fazlasına yani 270 delegeye ulaşan aday, Başkan olmaya hak kazanıyor.

Burada toplamda daha fazla oy alan değil, daha fazla delegeye ulaşan kişinin başkan olması, eyaletler arasındaki dengenin gözetildiği Amerikan siyasal sisteminin dikkat çekici özelliklerinden biri olarak biliniyor.

Bu sistemde, ABD'de seçimin kaderini Cumhuriyetçi ile Demokratlar arasında gidip geldikleri için "salıncak" olarak adlandırılan eyaletler belirliyor.

Başkanlık için ulaşılması gereken toplam 270 delege sayısının 101'ini teşkil eden 6 salıncak eyalette 2020 seçimlerinde en önemli iki eyalet olarak Pennsylvania ve Florida öne çıkıyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2020.11.03 21:07 - Son Güncellenme: 2020.11.04 03:33 - HABER MERKEZİ
A