AB, Nobel Barış Ödülü'nü Oslo'da alacak
2012 Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Avrupa Birliği'ne, Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenecek törenle ödülü verilecek. 27 üye ülkenin liderleri ödül töreni için başkete gelmeye başladı. Tören öncesi kentte protesto gösterileri vardı.
2012.12.10 11:09 - Son Güncellenme: 2012.12.10 11:09 - Dünya - HABER MERKEZİ
Ellerinde meşalelerle toplanan yaklaşık 200 kişi, başkent Oslo'da barış ödülünün Avrupa Birliği'ne verilmesini protesto etti.
Göstericiler, Avrupa ülkelerinde devam eden ekonomik krize rağmen, askeri harcamalara ayrılan payın yüksekliğine tepki gösterdi, ödülün Avrupa Birliği'ne verilmesinin "anlaşılamaz" olduğunu ifade etti.
27 üye ülkeden 6'sının lideri törene katılmayacak.
Ödül töreni öncesi basın toplantısı düzenleyen Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ise , ekonomik krizden çıkış için umut mesajı verdi.
Rompuy, "Avrupa zor bir dönemdem geçiyor. Birlik olarak bu sorunları aşmak için sıkı çalışıyoruz. Başaracağımızdan eminim" dedi.
Ödülün AB'ye verilmesine gerekçe olarak, birliğin 70 yıl boyunca demokrasi ve insan haklarına destek olması ile kıtada barışı sağlaması gösterilmişti.