AB'den Hizbullah atağı
Burgaz saldırısının arkasından çıkan Lübnan Hizbullahı'nın Avrupa Birliği'nin terör örgütü listesine eklenme ihtimali gündeme geldi. Ancak bazı uzmanlar, böyle bir adımın Lübnan'a büyük zarar vereceğini düşünüyor.
2013.02.14 10:21 - Son Güncellenme: 2013.02.14 10:21 - Dünya - HABER MERKEZİ
Geçen hafta kamuoyuna açıklanan rapora göre Bulgaristan, 18 Temmuz'da İsrailli turistlerin bulunduğu bir otobüse düzenlenen kanlı saldırıdan Lübnanlı Hizbullah üyelerini sorumlu tutuyor. Bulgaristan, bu hafta da Lübnan'dan, beş İsrailli turist ile Bulgar otobüs şoförü ve saldırganın öldüğü eylemden sorumlu tutulan iki Lübnanlının iadesini talep etti. Bu soruşturma, Avrupa açısından büyük önem taşıyor. Zira Hizbullah'ın terör örgütü olarak tanımasına yönelik AB üzerindeki baskılar giderek artıyor.
Alman hükümeti, Bulgaristan'daki otobüs saldırısındaki kanıtların kuvvetlenmesi durumunda Hizbullah'ı terör örgütü olarak tanıyacağının sinyallerini verdi. Hrıstiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Dış Politika Sözcüsü Philipp Mißfelder, Hizbullah'ın AB'nin terör listesine alınması için ortada yeterince kanıt olduğu görüşünde. Mißfelder, "Hizbullah Lübnan'da bile devlete karşı bir örgüttür ve İsrail devletine de karşıdır. Ayrıca İran'dan kumanda edilmektedir. Benim şahsi görüşüme göre tüm bunlar bile Hizbullah'ı AB'nin terör listesine almak için yeterli sebeplerdir" diye konuşuyor.