AB batık bankalar için anlaştı

AB batık bankalar için anlaştı

AB maliye bakanları batık bankaların kurtarılmasında anlaşırken 100 bin euronun üzerinde mevduata sahip olanların kayıplardan sorumlu olmasına karar verdi.

2013.06.27 08:05 - Son Güncellenme: 2013.06.27 08:05 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
AB batık bankalar için anlaştı

AB maliye bakanlarının dün gece Brüksel'de yaptıkları toplantıda, üye ülkelerdeki sorunlu bankaların nasıl yapılandırılacakları, tasfiye edileceklerine ilişkin kurallar üzerinde politik anlaşmaya varıldı.

Varılan anlaşma, bir bankacılık krizi anında ulusal çözüm otoritelerine ciddi esneklikler sağlıyor. Bununa beraber, üye ülkeleri bir bankanın iflası halinde ortaya çıkan ilk dilim zararın vergimükellefleri yerine o bankanın kreditörleri ve mevduat sahipleri tarafından karşılanmasına zorluyor.
    
Anlaşma, Euro bölgesi üyesi ülkelere olağanütü durumlarda sorunlu bankalara doğrudan sermaye enjekte etmek için ESM'ye başvurma imkanı da getiriyor.
    
Ayrıca hükümetler teminatlı mevduatların yüzde 1.3'ünü mevduat garanti ve ulusal çözüm fonlarına aktaracaklar.
    
Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici yaptığı açıklamada, varılan anlaşmanın bankacılık sektörünün istikrarını sağlayacağını, üye ülkelere ESM fonlarına ulaşım imkanı verilmesinin varılan anlaşmayı tutarlı bir yapı haline getirdiğini ifade etti.
    
Şimdi üye ülkelerin vardıkları bu anlaşmaylı Avrupa Parlamentosu ve AB Komisyonu'na kabul ettirmeleri gerekiyor.
    
AB Komisyonu, bölgesel bir çözüm mekanizmasına ilişkin önerisini Temmuz ayının ilk yarısında açıklayacak.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.06.27 08:05 - Son Güncellenme: 2013.06.27 08:05 - HABER MERKEZİ
A