AB Bakanı Egemen Bağış Selanik'te

AB Bakanı Egemen Bağış Selanik'te

Yunanistan ziyaretini sürdüren AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Bizim istediğimiz insanların yaşadıkları yerde mutlu olmaları. Ait oldukları ülkenin vatandaşları olarak kendilerini eşit hissetmeleri" dedi.

2013.10.08 22:25 - Son Güncellenme: 2013.10.08 22:25 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
AB Bakanı Egemen Bağış Selanik'te

 

Atina'daki temaslarının ardından Selanik'e geldi. Türkiye'nin Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin tarafından havaalanında karşılanan Bağış, Selanik Başkonsolosluğunu ve Atatürk Evi müzesini ziyaret etti.

Bağış, bir süre önce yenilenerek ziyarete açılan Atatürk Evi'nde incelemelerde bulundu, ziyaret defterini imzaladı.

CADDE ORJİNAL HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Atatürk Evi'nin yeni haliyle çok daha eğitici olduğunu belirten Bağış, "Restore edilmesinde emeği geçenleri kutluyorum. Atatürk'ün doğduğu ev Atatürk'e yakışır bir restorasyon geçirmiş ve bu haliyle onu anlamak ve onu tanımak adına çok daha eğitici olmuş" diye konuştu.

Bağış, Atatürk Evi'nin restorasyonunun sürdürüleceğini, bu kapsamda binanın yan tarafında bulunan caddenin eski orijinal  haline dönüştürüleceğini bildirdi.

Bu konuda Selanik Belediye Başkanı Butaris'in öneride bulunduğunu ve Türk müteahhitlerden yardım istediğini anlatan Bağış, şunları söyledi:

"Bunun üzerine ben de Türkiye'nin önemli firmalarından MAKYOL'un sahibi Adnan Çevik'i aradım ve kendisi bu çalışmayı memnuniyetle üstleneceğini söyledi. MAKYOL şimdi Atatürk'ün evinin önündeki yolu Arnavut kaldırımları ve parke taşlarıyla döşeyerek eski orijinal haline getirecek. Selanik Belediye Başkanına bunu söylediğimde çok duygulandı. O da bayramın birinci günü Selanik'te Müslümanların bayram namazı kılabilmeleri için camiyi açacağını söyledi. Bunlar, karşılıklı ön yargıların giderilmesi adına güzel gelişmeler ve ayrıca Türk Hava Yollarının Selanik'e günde bir kez olan seferlerinin ikiye çıkarılması için girişimde bulunduk. Dün görüştüğüm Yunanistan Turizm Bakanı Olga Kefaloyanni bu konuda destek sözü verdi. Durmak yok, yola devam."

ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM

AB Bakanı Bağış ve beraberindeki heyet Selanik'te, Makedonya-Trakya Bakanı Theodoros Karaoğlu ve Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris'e de nezaket ziyaretinde bulundu.

Bağış, ziyaret sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Karaoğlu ile çok kapsamlı bir görüşme yaptığını ifade ederek, "Birçok konuya bakışımızdaki paralellik sorunların çözümüne yönelik beni mutlu etti" dedi.

Yunanistan'a geldiği andan itibaren kendisine gösterilen konukseverliğe teşekkür eden Bağış, "Sayın Başbakanımız Recep Tayyip  Erdoğan'ın çok sevdiğim bir sözü var: "Siyaset sorun yaratma sanatı değil çözüm yaratma sanatıdır."  Biz de çözüm yaratmak için çalışmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

İSTEDİĞİMİZ İNSANLARIN MUTLU OLMASI

Yunan gazetecilerin Karaoğlu'dan Selanik'e cami ve Müslüman mezarlığı yapılmasını isteyip istemediğine ilişkin sorularını Bağış, şöyle yanıtladı:

"Ne istediğimizin burada detaylarına girersek çözümü zorlaştırırız. Bizim istediğimiz insanların mutlu olması. Yaşadıkları yerde mutlu olmaları. Ait oldukları ülkenin vatandaşları olarak kendilerini eşit hissetmeleri. Herkes mutlu olursa yarınlarımız daha güzel olur. Binlerce yıldır iç içe yaşıyoruz. İnşallah binlerce yıl daha iç içe yaşayacağız. Sorunlarla yaşamaktansa çözümlerle yaşamak hepimiz için daha avantajlı olur."

BAZI KONULARIN KONUŞULMASI LAZIM

AB Bakanı Bağış, azınlıklar konusunda mütekabiliyet esasıyla ilgili bir soru üzerine de Türkiye'nin Rum azınlıkla ilgili attığı adımlarda mütekabiliyet gözetmediğini ifade ederek, "Rum azınlığa ait birçok taşınmaz malı geri veriyoruz. Hatta bugün benim bulunduğum bakanlık binası da böyle bir maldır ve bunu da geri veriyoruz. Ancak bazı konular var ki bunların konuşulması lazım. Bunları da burada konuşacağız. Geçmişi bırakın geleceğe bakın. Geçmişe takılıp kalırsak hiçbir şey çözemeyiz" değerlendirmesini yaptı.

Karaoğlu ise Yunanistan ve Türkiye'nin komşu ve müttefik ülkeler olduğunu ve iki ülke bakanlarının karşılıklı ziyaretlerde bulunarak ortak konuları konuşmalarının doğal olduğunu dile getirerek, "Türkiye ile olan ilişkilerimizi kusursuz hale getirmek istiyoruz çünkü Türkiye'den turist gelmesine umut bağlıyoruz. Diğer konuların hepsi demokratik bir diyalog çerçevesinde çözülebilir" dedi.

BİRLİKTE KAMPANYA YÜRÜTMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

AB Bakanı Bağış, Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris'i ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada ise Butaris'in, sorunların çözüme odaklı bir anlayış ortaya koyduğunu belirterek, bundan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Butaris'in görüşmede ele alınan konuların çözümü için kendisine destek sözü verdiğini anlatan Bağış, Selanik'in Türk ve Yunan tarihinin ortak bir nişanı olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

"Selanik bizim bağımsızlığımızın sembolü cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün doğduğu şehirdir. Geçtiğimiz ay Turizm Bakanı Ömer Çelik'in açılışını yaptığı Atatürk'ün doğduğu evin Türkiye'den birçok turisti çeken bir cazibesi olduğunu Sayın Başkan da biliyor. Yunan adalarına Türk vatandaşlarının vizesiz gittikleri gibi bu ortak kültürü temsil eden şehre, Selanik'e de gelebilmeleri için Brüksel'de birlikte kampanya yürütmeyi sürdüreceğiz."

Bağış ve beraberindekiler, Selanik kordonunda basın mensuplarıyla yaptıkları sohbetin ardından Batı Trakya'ya hareket etti.

AB Bakanı Bağış, Yunanistan ziyaretinin Batı Trakya ayağında Gümülcine ve İskeçe'yi ziyaret edecek.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.10.08 22:25 - Son Güncellenme: 2013.10.08 22:25 - HABER MERKEZİ
A