91 saat sonra mucize! Ayda Gezgin'e sağ ulaşıldı

91 saat sonra mucize! Ayda Gezgin'e sağ ulaşıldı

İzmir'de meydana gelen 6.6'lık depremin ardından enkazda arama çalışmaları devam ederken 91'inci saatte mucize yaşandı. Rıza Bey Apartmanı'nın enkazından 4 yaşındaki Ayda Gezgin sağ çıkarıldı. Ayda'nın annesinin de enkazın altında olduğu belirtildi. Çocuğu kurtaran ekipten Nusret Aksoy, "Yaşam üçgeninde bulaşık makinesi vardı. Bulaşık makinesini gördüm, aradaydı. Elini salladı. İlk çığlığını duydum. Daha sonra arkadaşlarıma söyledim. İsmini sordum, 'iyiysen elini sallayabilir misin?' dedim, elini kaldırdı salladı" dedi. Kurtarma çalışmasına katılan bir ekip üyesi ise, ''Çok güzel bir kız. Gözleri parlıyor gülümsüyordu. Çok güzel gülümsüyordu. Sanki hiç enkazın içinde değilmiş gibi çok güzel gülümsüyordu." ifadelerini kullandı. Ayda'nın ekiplere "Babam nerde?" diye sorduğu, ambulansa bindirilirken de 'Anne' diye seslendiği soruldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ayda'nın ambulansın içindeki bir görüntüsünü paylaşarak, ''Ayda'nın acıyan bir yeri yok. Köfte ve ayran istiyor'' dedi. Öte yandan Ayda'nın çıkarılmasından sonra çalışmalarına devam eden ekipler, Ayda'nın annesinin cansız bedenine ulaştı.

2020.11.03 09:48 - Son Güncellenme: 2020.11.03 12:33 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
91 saat sonra mucize! Ayda Gezgin'e sağ ulaşıldı
00:33 91 saat sonra enkazdan çıkarılan Ayda, köfte ve ayran istedi

İLGİLİ VİDEO

91 saat sonra enkazdan çıkarılan Ayda, köfte ve ayran istedi

00:14 Kurtarılan Ayda bebeğin anne diye seslenmesi

İLGİLİ VİDEO

Kurtarılan Ayda bebeğin anne diye seslenmesi

00:51 91 saat sonra mucize! Ayda Gezgin'e sağ ulaşıldı -2

İLGİLİ VİDEO

91 saat sonra mucize! Ayda Gezgin'e sağ ulaşıldı -2

00:19 91 saat sonra mucize! Ayda Gezgin'e sağ ulaşıldı

İLGİLİ VİDEO

91 saat sonra mucize! Ayda Gezgin'e sağ ulaşıldı

Seferihisar açıklarında cuma günü meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde Bayraklı'daki Rıza Bey Apartmanı da yıkıldı. Depremde Fidan Gezgin ile 3 yaşındaki kızı Ayda da enkaz altında kaldı. Ekiplerin günlerdir sürdürdüğü arama kurtarma çalışmaları sürerken, depremden 91 saat sonra bir mucize yaşandı. Ekipler, Uğur- Fidan Gezgin çiftinin kızı Ayda Gezgin'e ulaştı. Ekipler bina enkazı çevresinde hayat koridoru oluşturarak çocuğa ilk müdahalede bulundu. Serum takılan minik Ayda için enkaz altına termal battaniye indirildi. Ardından alkışlarla enkaz altından çıkarılan Ayda, elden ele ambulansa taşındı.

ANNESİNİN CANSIZ BEDENİ ÇIKARILDI

Enkaz altında olan Ayda'nın annesinden ise kötü haber geldi. Ayda'nın annesi Fidan Gezgin cansız bedeninin enkaz altından çıkarıldığı belirtildi. 

HASTANEYE GÖTÜRÜLDÜ

Polis eskortu eşliğinde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine getirilen minik Ayda, acil servis kapısında alkışlarla karşılandı.

Minik Ayda, tedavisine devam edilmek üzere acil servise götürüldü.

SAĞLIK BAKAN YARDIMCISI'NDAN AÇIKLAMA 

Ayda Gezgin'in hastaneye giriş yaptığını belirten Güven, "Genel olarak bakıldığında bir problem görünmüyor, genel durumu iyi, şuuru açık ve konuşabiliyor. Hayati fonksiyonlarında bir problem yok. Hocalarımız gerekli işlemleri yapıyorlar. Tetkiklerini aldılar. Tetkiklerden sonra biz tekrar hocalarımızla görüşeceğiz. Takipleri devam ediyor. Ben bütün yaralı hastalarımıza geçmiş olsun ve acil şifalar dileklerimi iletmek istiyorum." ifadelerini kullandı. 

Güven, gazetecilerin kurtarılanların uzun süre enkaz altında susuz ve gıdasız kaldığını hatırlatması üzerine, "Mutlaka kan, böbrek, idrar tahlilleri yapılacak. Koordinasyon merkezinde bakanlarımız açıklama yapıyorlar. Ayrıntılı bilgileri bakanlarımız yapacak." değerlendirmesinde bulundu.

Taburcu işlemlerine ilişkin soru üzerine de Güven, "Onu şu anda söylemek zor. Hocalarımız uygun gördüğünde, durumlarının stabil olduklarını söylediklerinde biz de taburcu edeceğiz. Zaten çok fazla hastamız da kalmadı. İdil'in Kovid tedavisi sürüyor, sıkıntı yok." diye konuştu.

HASTANEDEN İLK KARE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayda'nın hastanede çekilmiş fotoğrafını paylaştı.

Erdoğan paylaşımında "Mucizenin adı Ayda... 91 saat sonra senin o gülen gözlerinle birlikte hepimize yeni umutlar bahşeden Allah'a şükürler olsun. Geçmiş olsun güzel yavrum..." ifadelerini kullandı.

KÖFTE VE AYRAN İSTEDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Ayda'nın ambulanstaki görüntüsünü paylaştı ve ''Ayda Gezgin. 3 yaşında. Ve 91 saat sonra tekrar aramızda!'' dedi.

Bakan Koca, ikinci paylaşımında da ''Ayda'nın acıyan bir yeri yok. Köfte ve ayran istiyor'' ifadelerini kullandı. 

Öte yandan görüntüde, sağlık görevlisinin Ayda'ya sık sık bir yerinin acıyıp acımadığını sorduğu ve "Ayda, sen çok tatlı bir kızsın" diyerek küçük kıza moral verdiği görüldü.

YAŞAM ÜÇGENİNDE BULUNDU

Ayda Gezgin'in kurtarılması, ekiplerin morallerini artırdı, güç verdi. Ayda Gezgin'in mutfakta olduğu, bir tarafta mutfak tezgahı, diğer tarafta dolapların ortaya doğru yıkıldığı, buzdolabı, bulaşık makinesi ve fırının oluşturduğu yaşam üçgeninde kaldığı kaydedildi. Gece aynı noktada dinleme yapıldığı, Ayda Gezgin'nin uyumuş olabileceği için yanıt vermemiş olabileceği ifade edildi.

GÖREVLİ YAŞANANLARI ANLATTI

Kadıköy Arama Kurtarma ekibinde görevli olan Aksoy, Gezgin'in hastaneye kaldırılmasının ardından kendisinin yerinin belirlenmesi ve ona ulaşma anını anlattı.

Önce çığlık sesi duyduğunu aktaran Aksoy, "Arkadaşlara 'Durun' dedim. Jeneratörleri, çalışan makineleri durdurdular. Büyük bir sessizlik oldu. 'İsmin ne senin ?' dedi arkadaş, 'Ayda ben' dedi. 'İyi misin ?' dedi, 'İyiyim.' dedi. Ondan sonra çalışma ekipleri aşağıya indi. Ben sadece elini gördüm. 'İyiysen elini salla.' dedi arkadaş. Elini salladı, 'İyiyim ben.' diye elini salladı." ifadelerini kullandı.

Aksoy, Ayda Gezgin'in sağlık durumuna ilişkin soru üzerine bilgisi olmadığını belirterek, "Yaşam üçgeninde bulaşık makinesi vardı. Bulaşık makinesini gördüm, aradaydı. Elini salladı. İlk çığlığını duydum. Daha sonra arkadaşlarıma söyledim. İsmini sordum. 'Ayda ben, iyiyim' dedi. 'İyiysen elini sallayabilir misin ?' dedim, elini kaldırdı salladı." diye konuştu.

Kurtarma çalışmasına katılan bir ekip üyesi şunları söyledi:

''Çok güzel bir kız. Gözleri parlıyor gülümsüyordu. Çok güzel gülümsüyordu. Sanki hiç enkazın içinde değilmiş gibi çok güzel gülümsüyordu. Ben İHH arama kurtarma ekibindeyim. İlk önce arkadaşlar sesini duydu. Sesini duyunca insan olup olmadığını anlamak için elle tespit ettiler. Hareket eden bir kız çocuğu olduğunu gördüler. Ses verdikten sonra ekipler toplantı. Hummalı bir çalışma yapıldı. Enkazdan çıkarıldıktan sonra çok güzel gülümsüyordu. Hepimiz çok duygulandık, ağlayarak çıkardık. Sesleri anlaşılmıyordu, çocuk sesleriydi. Enkazdan çıkmamış kadar güzeldi.''

Ayda'ya ilk ulaşan ekip çalışanı, şunları söyledi:

''Küçücük bir eldi. İlk isteği su oldu. Bir de ayran istedi yanında. O dakikadan itibaren canla başla o yavrucağı oradan çıkarmak için çalıştık. Biz elimizden geldiği kadar son kişi çıkana kadar buradayız. Halen enkaz altında olanlar var. Onları çıkarmak için uğraşacağız.''

''GÖRDÜKTEN BİR SAAT SONRA ÇIKARDIK''

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kurtarma ekibinden Levent Onur'un söyledikleri şöyle:

''Sakarya'dan geliyoruz. Buraya intikal ettik. Beyaz eşyanın olduğu yerde yaşam alanı vardı. Bu mucizeler bizim yorgunluğumuzu da elimizden alıyor. Bulduğumuzda elini oynatıyordu. Sağlık durumunda bir sıkıntı yoktu. Sarışın, 3,5 yaşında. Bulaşık makinasının olduğu bölgeye kendisi devrilmiş, yaşam merkezi açmış kendine. Takdir-i ilahi. Biz de babayız, 6 yaşında bizim de evladımız var, 1 Kasım'da doğum günüydü. Doğum gününde Elif ve Ayda bebek bize müjde verdi. Sadece tebessüm etti. Konuşamadık. Uykudan mahmur uyanmış gibiydi. Ne olduğunu anlayamadı, toparlamaya çalıştı. Sağlık durumu çok iyi. Sıkıntı olmadığını gördük. İlk müdahaleyi orada yaptık. Gördükten 1 saat, 1 saat 15 dakika sonra çıkardık. 1. katta bulundu. Tekrar kontroller sağlanacak.''

'ÖPTÜĞÜMDE, İNSAN KAYBOLAN EVLADINI BULUR, İŞTE O DUYGUYU YAŞADIM'

Ayda Gezgin'i bulduğu sırada öptüğü anlar fotoğraf karelerine yansıyan Tunceli AFAD İl Müdürü Cem Erdoğan, 'Öptüğünüz sırada ne hissetiniz?" sorusuna "Siz evladınızı nasıl öpersiniz?" yanıtını verdi.

Cem Erdoğan," Bu duygu anlatılmaz onlar bizim çocuğumuz, evladımız. Biz bunlar için varız. Devletin tüm imkanlarıyla buradayız. Şu an bana dünyaları verseler bu duyguyu yaşayamam. Bebeği öptüğümde insan evladını kaybeder de umutsuzluğa kapılır, evladını bulur işte o duyguyu yaşadım ben. Enkazda arkadaşlarımız dinleme yaparken Atıl Bey sesini duydu. Aramayı durdurduk, tüm ekipleri çıkarttık. Buzdolabının orada yaşam üçgeninde bulduk. Aramızdaki konuşma ikimize özeldi aramızda kalsın istiyorum. Biz ekip olarak çalıştık. Biz hep birlikte bu sevinci yaşadık. Siz evladınızı nasıl öpersiniz? Sadece bunu soruyorum. Biz enkaz kalkana kadar içimizdeki inancımızı kaybetmedik. Bir anneyi, bir canımızı, bir kardeşimizi, bir babamızı canlı alacağımıza inanıyorduk. 3 saatte bir ses almak için dinleme yapıyorduk. Burada çalışan JAK, İHH, AFAD ekiplerine, herkese teşekkür ediyorum. Canla başla çalışıyorlar. Allah hepsinden razı olsun. Devletimizden, milletimizden razı olsun" dedi.

BULDUĞUMUZDA BUZDOLABININ SÜSÜYLE OYNUYORDU

Minik Ayda'nın sesini duyarak çalışmaların o yöne yoğunlaşmasını sağlayan İzmir AFAD ekibinden Atıl Hepçorman ise, "Bu duygunun tarifi yok. Herkesin emeğine sağlık biz bunun için buradayız. İmkanlar buradan canlı çıkartabilmek için. Ufak bir kızımızı oradan gayet sağlıklı bir şekilde çıkarttık. Ben buradayım dedi. Elinde buzdolabı süsü vardı. Onunla oynuyordu. O an duygu boşalması oldu" diye konuştu.

 

91 saat sonra mucize! Ayda Gezgin'e sağ ulaşıldı

İLGİLİ GALERİ

91 saat sonra mucize! Ayda Gezgin'e sağ ulaşıldı

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2020.11.03 09:48 - Son Güncellenme: 2020.11.03 12:33 - HABER MERKEZİ
A