52 ilaç SGK ödeme listesinden çıkartıldı! (ÖZEL HABER)

52 ilaç SGK ödeme listesinden çıkartıldı! (ÖZEL HABER)

Konuyla ilgili açıklama yapan Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, ''15 Ekim tarihi itibariyle Sosyal Güvenlik Kurumu; ağrı kesici, kas gevşetici, krem ve bazı boğaz spreylerini, çocukların diş çıkarma sürecinde kullandıkları uyuşturucu kremler gibi içeriğe sahip olan 52 ürünü ödeme listesinden çıkarttı. SGK, kamu bütçesiyle alakalı tasarruf sağlamak amacıyla bu değişikliği uygulama kararı aldı. Sadece 52 kalem ilacın ödemeden çıkarılmasıyla yılda yaklaşık 400 milyon liralık bütçede tasarruf yapılması planlanıyor'' dedi.

2021.10.21 08:20 - Son Güncellenme: 2021.10.21 11:30 - Bursa Bölge
A
52 ilaç SGK ödeme listesinden çıkartıldı! (ÖZEL HABER)
04:09 52 ilaç SGK ödeme listesinden çıkartıldı! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

52 ilaç SGK ödeme listesinden çıkartıldı! (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

52 ilaç, Sosyal Güvenlik Kurumu ödeme listesinden çıkartıldı.

Gelecek yıl şubat ayında yapılacak olan ilaç zammı yüzde 20 oranının üzerinde olacağı beklenirken, piyasadaki ilaç sıkıntısı bu yıl erken yaşanmaya başlayacağa benziyor.

''ECZANEYE GİDEN BİR KİŞİ SGK'NIN YAPTIĞI UYGULAMA DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLAÇLARA DAHA FAZLA PARA ÖDEMİŞ OLUYOR''

Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin,"15 Ekim tarihi itibariyle Sosyal Güvenlik Kurumu; ağrı kesici, kas gevşetici, krem ve bazı boğaz spreylerini, çocukların diş çıkarma sürecinde kullandıkları uyuşturucu kremler gibi içeriğe sahip olan 52 ürünü ödeme listesinden çıkarttı.  O tarihten itibaren vatandaşlar bu tür ilaçlara para ödedikten sonra ulaşabilirler. Bu düzenleme tek başına yapılmadı. Beraberinde yapılan başka bir düzenleme de ilaç fiyat farklarına yöneliktir. Eczaneye giden bir kişi SGK'nın yaptığı uygulama değişikliği ile ilaçlara daha fazla para ödemiş oluyor. SGK, kamu bütçesiyle alakalı tasarruf sağlamak amacıyla bu değişikliği uygulama kararı aldı. Sadece 52 kalem ilacın ödemeden çıkarılmasıyla yılda yaklaşık 400 milyon liralık bütçede tasarruf yapılması planlanıyor. Bu fiyat farkıyla alakalı düzenlemeyi de işin içerisine kattığımız zaman tüm düzenlemelerin yıllık 2.2 milyar liralık tasarruf elde edileceği ön görülüyor. Bazı ürünlerin ödemeden çıkartılması vatandaşın alması gereken ilaçlar yerine daha farklı ilaçları tercih etmesine de sebep olacaktır. Bu ilaçların bir kısmı 15 lirayken şimdi vatandaş bu işlemi görecek daha pahalı 40 liralık ürünlerle tedavi edilmeye başlanacak. Böyle olunca da vatandaşa ucuza tedavi sağlanabilecekken, şimdi daha masraflı tedavilerin olacağı gözüküyor'' dedi.

''EURO'DAKİ YÜKSELİŞ DEVAM ETTİKÇE İLAÇ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DA DEVAM EDECEKTİR''

Şahin, ''İlaçlarda her yıl şubat ayında fiyat düzenlemesi yapılmaktadır. Bu fiyat düzenlemesi önceki yılın euro kuru ortalamasına göre planlanmaktadır. Şu an euro kuru ortalamasına baktığımız zaman ilaç fiyat zammı önümüzdeki şubat ayında yüzde 20'nin üzerine olacak gibi gözüküyor. Euro'daki yükseliş devam ettikçe ilaç fiyatlarındaki artış da devam edecektir. Bazı ürünlerin piyasada olmamasıyla alakalı sıkıntılar yaşıyoruz. Daha önceden depolarda ilaç bulamadığımız aralık ve ocak aylarında bu sorunlarla karşılaşırdık. Ancak geçtiğimiz ağustos ayından itibaren piyasa sıkıntısını yüzde 10'un üzerinde yaşamaya başladık. Bununla alakalı çok basit ağrı kesici ve ateş düşürücü ürünlerinin bile depolarda bulunmadığını görüyoruz. Önceki yıllarda bu sorunlar daha çok ithal kalemlerde varken, şimdi yerli üretimlerde de bu sıkıntıyı yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.10.21 08:20 - Son Güncellenme: 2021.10.21 11:30 - Eslem Ersen-pasif
A