"30 yıl sonrasını planlıyoruz"

"30 yıl sonrasını planlıyoruz"

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na yetiştirilmesi planlanan Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi çalışmalarıyla ilgili Körfez İlçesi'ndeki şantiyede brifing aldı. Yıldırım Körfez Köprüsü'nün tamamlanmasıyla 'İstanbul'un geçiş köprüsü' konumundaki Kocaeli'deki karayolu trafiğinin hafifleyeceğini, mevcut projelerle bundan 30 yıl sonrasının da planlandığını söyledi.

2013.08.17 17:20 - Son Güncellenme: 2013.08.17 17:20 - Siyaset - HABER MERKEZİ
A
"30 yıl sonrasını planlıyoruz"

Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a Körfez İlçesi'ndeki şantiyeye gelişine Kocaeli Valisi Ercan Topaca, AK Parti Milletvekili Fikri Işık ve proje yetkilileri ile karayolları çalışanları eşlik etti. Yaklaşık 1 saat süren brifing ardından gazetecilere açıklama yapan Bakan Binali Yıldırım, 17 Ağustos depreminden bu yana 14 yıl geçtiğini hatırlatarak, "Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz" dedi,  hayatını kaybedenlerin yakınlarının da acılarını paylaştığını söyledi.  Yıldırım, "Yaşanan olayın üzerinden 14 yıl geçmesi bir rehavete düşürmemeli. Deprem yaşamın bir parçası. Vatandaşlarımızın özellikle bu kuşakta yapılaşma konusunda daha hassas davranmaları gerekiyor. Asla ve asla deprem yönetmeliğinden çıkılmadan sağlıklı yapılar yapılması anlamında idareye yardımcı olmaları hayati önem taşımaktadır" diye konuştub

AYLIK TOPLANTI

Bakan Yıldırım, Yüksek Hızlı Tren Projesi ile ilgili toplantılarda projede tüm detayların konuşulduğunu anlatırken, aylık Marmaray toplantısını yaptıklarını, Ankara-İstanbul şantiyesinde ilk durak olan Kocaeli'ne geldiklerini belirterek şöyle devam etti:

"Buradan da Bilecik Osmaneli şantiyesine gideceğiz. Burada uyguladığımız yöntem; Bir ay önce nerdeydik ve şimdi neredeyiz? Bunları bize tüm teferruatı ile anlatıyorlar. Yaşanan sorunlar ve bizim gördüğümüz eksiklikleri gündeme getiriyoruz. Teknik arkadaşlardan gerekli bilgileri alıyoruz. İşe yeni bir hız ve heyecan kazandırıyoruz. Şu anda çalışmalar tahmin ettiğimiz, daha doğrusu belirlediğimiz program içersinde devam ediyor. Sapma yok. Ufak tefek şeyler var ama işin tamamını etkileyecek olumsuz bir durum söz konusu değil."

Bakan Yıldırım, Yüksek Hızlı Tren projesinin 29 Ekim'de bitireleceğini ancık hattın aynı gün işletmeye alınamayabileceğini vurgularken, "Bunun sebebi hattın hazır olamadığından değil. Bunun gibi tarihi 3 büyük projeyi aynı gün açmayı düşünmüyoruz. Bitireceğiz ama belki tren seferleri de olacak. Marmaray'ın 29 Ekim'de açılacağı kesin, bunu ilan ettik. Bir sonraki açılış muhtemelen Ankara metroları olacak. Daha sonraki açılış Ankara-İstanbul hızlı tren hattı olacak. En geç Ekim ayının başında hatta muhtelif yerlerde trenlerin geldiği görülecek"  diye konuştu.

"30 YIL SONRASINI PLANLIYORUZ"

Bakan Binali Yıldırım, Kocaeli'nin İstanbul'a açılan bir boğaz konumunda olduğunu ve trafikte yoğunluk görüldüğünü hatırlatırken şöyle devam etti:

"Batı-Doğu trafiğinin en önemli geçiş noktası bu güzergah. Gebze'den başlıyor ve Sakarya güzergahına kadar devam ediyor. Bu hattın rahatlaması iki şekilde olacak. Birincisi; bu hızlı tren hattının devreye girmesi. Bu ciddi katkı sağlayacak. İkincisi; İstanbul-İzmit köprü geçişi ve Bursa-İzmir otoyolunun devreye girmesi.  Ama yetmez.  30 yıl sonrasını da planlıyoruz. O da 3'üncü köprünün Kuzey Marmara Otoyolu olarak Kocaeli'nin kuzeyinden geçecek bir yol. Bunun da çalışmaları devam ediyor. Orta vadede projeyi hayata geçirdiğimiz zaman artık burada buna benzer bir sorun olmayacak. Bayramda olduğu gibi uzun tatillerde yaşamımızın kısa vadeli çözümü yok. Farklı seviyeli kavşaklar, ilave şeritler yapıyoruz. Bazen şeritleri trafiğe göre değiştiriyoruz. Operasyonel yöntemlerle çözüm sağlıyoruz ama unutmayalım şuanda yollardaki trafik 10 yıl öncesine göre yüzde yüzün üzerinde arttı. Araç sayısı 8 milyonun altındaydı, şimdi 17.5 milyon. Kocaeli İzmit geçişini çift yol yapmasaydık, onu düşünmek bile istemiyorum. O zaman tamamen kitlenirdi. Hiçbir şekilde çözüm üretemezdik. Bu bayramda deniz geçişinde de bir kapasite artışı oldu. Buna rağmen gene sıkışıklık oldu. Fakat bir kaç sene içersinde az önce değidim gibi İzmit geçişi ve hızlı trenin devreye girmesi, Kuzey Otoyolu'nun bitirilmesiyle de artık tamamen buradaki trafik sorunu çözülmüş olacak."

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2013.08.17 17:20 - Son Güncellenme: 2013.08.17 17:20 - HABER MERKEZİ
A