3 hafta süren ağrı kanserin ilk habercisi!

3 hafta süren ağrı kanserin ilk habercisi!

Üç haftadan uzun süren boyunda şişlik, ses kısıklığı, ağızda yara, yutma zorluğu belirtileri baş veya boyun kanserlerinin habercisi olabilir.

2013.09.25 06:00 - Son Güncellenme: 2013.09.25 06:12 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
3 hafta süren ağrı kanserin ilk habercisi!

 

 

DÜNYADA her yıl ortalama 550 bin kişinin yakalandığı ve 300 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan baş ve boyun kanserleri aslında erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir rahatsızlık... Bu nedenle sigara, alkol ve HPV virüsünün risk faktörü olarak tetiklediği baş boyun kanserlerinde erken tanıya dikkat çekebilmek bir kampanya başlatıldı. Hastalığın tedavisinde erken teşhisin önemine dikkat çeken Hacettepe Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Şefik Hoşal, "Ağız içinde düzelmeyen yara, boğaz ağrısı, ses kısıklığı, yutma güçlüğü, burunda kanlı akıntı tıkanıklık, boyunda şişlik başlıca belirtilerdir. Üç haftayı aşan belirtileriniz varsa doktora gidin" uyarısında bulundu.

YENİ TEKNİKLER GELİŞTİ

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, hastanın belirlenmesi konusunda bilgi verdi: "3 hastadan sadece birinde erken teşhis yapılabilir. Erken tanı konulduğunda yüzde 80 üzerinde başarılı sonuç veriyor. Tanıda; hastanın hikayesi, fizik muayene ve radyolojik görüntülemeler yardımcı oluyor. İnce iğne aspirasyon sitolojisi ve biyopsi ile patolojik inceleme yapılarak tanıyı koyuyoruz. Erken evrede hastalığın geliştiği bölgeye ve yayılımına göre cerrahi veya radyoterapiyle tedavi ediyoruz. İleri evrede bu iki tedavinin beraber kullanımına ek olarak kemoterapi yani ilaç tedavisi de uyguluyoruz. Son yıllarda cerrahide ve radyoterapi de teknikler gelişiyor. Ayrıca yeni geliştirilen hedefe yönelik tedaviler, kemoterapinin etkinliğini ve kullanımını artırıyor. Yaşam kalitesini ve sağ kalım süresini uzatıyor."

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.09.25 06:00 - Son Güncellenme: 2013.09.25 06:12 - HABER MERKEZİ
A