28 Şubat'ta sivil hazırlık

28 Şubat'ta sivil hazırlık

Postmodern darbenin sivil ayağına ilişkin soruşturma genişletiliyor. Soruşturma Savcısı Bilgili, Cem Uzan'ın, Taraf Gazetesi'ne isim vererek yaptığı açıklamaları da dosyaya ekledi.

2013.10.08 08:06 - Son Güncellenme: 2013.10.08 08:07 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
28 Şubat'ta sivil hazırlık

Refahyol'un düşürülmesiyle sonuçlanan 28 Şubat 'postmodern darbesi'nde rol alan askerlerin davası sürerken Savcı Mustafa Bilgili, medya, sermaye ve STK yöneticileri dahil sürecin sivil ayağıyla ilgili soruşturmayı genişletti.

TALİMATLA MANŞET

28 Şubat'ın etkilerinin devam ettiği süreçte (1999) gazete patronu olan Cem Uzan'ın, Taraf Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, askerden gelen talimatla manşet atan gazetecilerden isim vererek söz etmesi de, dosyaya dahil edildi. Savcı Bilgili, somut delillerden hareketle isim isim inceleme yapıyor. Yazılı ve görsel medyada oluşturulan haberlerle, darbeye destek veren gazeteciler ve medya patronlarının o dönemde attığı adımlar yakın takipte. Bilgili'nin talimatıyla, Ankara Emniyeti'nde oluşturulan özel birim, dönemin manşetlerine ilişkin çalışmasını tamamlayıp dosyayı savcılığa gönderdi. Savcılık, manşetlerde imzası olan gazetecilerle, dönemin komuta kademesi arasındaki ilişkiyi deliller üzerinden irdeliyor.
Mali Suçları Araştırma Kurulu da (MASAK) 28 Şubat döneminde mal varlıklarında astronomik artış olan 100'ün üzerinde ismi belirledi. Bu kişiler arasında gazeteci ve bazı bürokratların yer aldığı ifade ediliyor.

108 SAYFA BİLGİ

Öte yandan 28 Şubat MGK tutanakları ile Genelkurmay'ın brifinglerine katılan siviller de savcının masasında. Genelkurmay'a giriş yapan sivillerin kayıtlarını da incelemede. Ayrıca, BÇG ile bağlantılı sivillerin isim ve faaliyetlerinden oluşan 108 sayfalık bilgi ve belge araştırılıyor.

TALİMATLA İFADE FORMÜLÜ

2004'e kadar medya patronluğu yapan Cem Uzan'ın, Taraf Gazetesi'nde dün yayınlanan röportajı da dosyaya eklendi. Savcılık, "darbenin sivil ayağıyla ilgili savcılığa bilgi vermeye hazırım" diyen Uzan'ın ifadesine başvurmaya hazırlanıyor. Halen Fransa'da yaşayan ve hakkında Türkiye'den verilmiş "yakalama" kararı bulunan Uzan için Adalet Bakanlığı kanalıyla Fransa'ya başvurup "talimatla ifade" formülü işletilecek. Uzan, kendi rızasıyla ifade vermek istediği için yazışmada sıkıntı yaşanması beklenmiyor. Uzan'ın, avukatları kanalıyla doğrudan savcılığa başvurup, Fransa'da kaleme alacağı ifade metnini göndermesi de bir olasılık.  

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.10.08 08:06 - Son Güncellenme: 2013.10.08 08:07 - HABER MERKEZİ
A