27 yıllık vatan hasreti bitti, artık doğduğu yeri görebilecek - ÖZEL HABER

27 yıllık vatan hasreti bitti, artık doğduğu yeri görebilecek - ÖZEL HABER

1984 yılında Yunan vatandaşlığından atılan Batı Trakya Türkü Ali Ayazmalı, Yunanistan'ın kriz yaşamasının ardından Türkiye ile yapılan anlaşmalar sonucunda 1 yıllık vize alarak doğup büyüdüğü topraklara hasreti sona eriyor.

2011.10.13 09:01 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
27 yıllık vatan hasreti bitti, artık doğduğu yeri görebilecek - ÖZEL HABER
61712-27-yillik-vatan-hasreti-bitti-artik-dogdugu-yeri-gorebilecek-ozel-haber-4e967fa5ee6ce.flv

Mesut DEMİR/BURSADABUGUN.COM

1984 yılında Yunan vatandaşlığından atılan Batı Trakya Türkü Ali Ayazmalı, Yunanistan'ın kriz yaşamasının ardından Türkiye ile yapılan anlaşmalar sonucunda 1 yıllık vize alarak doğup büyüdüğü topraklara hasreti sona eriyor.
Yunanistan'ın Gümülcine şehri Ayazma Köyü'nde doğan Ali Ayazmalı (Korucuoğlu), 1964 yılında Almanya'ya yerleşerek hayatını 45 yıl burada sürdürdü. O süreçte izinlerini her yıl Yunanistan'da geçirerek değerlendiren Ali Ayazmalı, 1984 yılında aldığı şok haberler kendisinin Yunanistan vatandaşlığından atıldığını öğrendi. Yunanistan'da pasaportunu yeniletmek isteyen Ayazmalı'nın  pasaportu elinden alınarak kendisinin vatandaşlıktan çıkarıldığı söylendi.
Almanya'ya dönen Ali Ayazmalı, Almanya'nın verdiği haymatlos pasaportu (vatansızlık pasaportu) ile Türkiye'ye geldi. Batı Türkleri'nin haklarını korumak için mücadele eden, çeşitli dernekler kuran Ayazmalı, "Türkiye'de Türk pasaportunu aldıktan sonra Yunanistan'a gitmek için çok uğraştım ama bana vize vermediler, bana doğduğum toprakları göstermediler. Siz mesela 40 yıldır Türkiye'de yaşıyorsunuz, sizi vatandaşlıktan atıyorlar. Doğduğunuz, büyüdüğünüz toprakları özlemez misiniz? O yüzden o hasreti çok yaşadık. Yunanistan vatandaşlığından çıkarılınca ailece çok üzüldük. Eşim felç oldu. Buna rağmen mücadelemizi sürdürdük" dedi.

Yunanistan'ın ekonomik kriz yaşamasıyla Türkiye ile yapılan yeni anlaşmalar sayesinde kendisi gibi Yunanistan vatandaşlığından çıkarılan 573 kişiye gün doğduğunu dile getiren Ayazmalı, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Yapılan yeni anlaşmalar, bizim 27 yıldan buyana verdiğimiz mücadelenin mükafatı oldu. 27 yıl hasret çektik ama, vatan özlemi her şeyden başka. Bana 1 yıllık vize verdiler. Bu vizeyle doğduğum büyüdüğüm yerleri göreceğim. Ama mücadelemi de bırakmayacağım. Gerekli hukuki haklarımı sonuna kadar arayacağım."

Ayazmalı, önümüzdeki günlerde Yunanistan'a otobüsle giderek hasretine son vereceğini söyledi.
 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2011.10.13 09:01 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A