2021 deprem yılı mı olacak? (ÖZEL HABER)

2021 deprem yılı mı olacak? (ÖZEL HABER)

Oldukça zor bir yıl olarak geçen 2020'yi geride bıraktık. Yeni umutlarla başlayan 2021'in ilk günlerinde ise Ankara'da meydana gelen deprem hepimizde '2021'de de mi felaketler peşimizi bırakmayacak, bu yıl deprem yılı mı olacak' gibi düşüncelerin oluşmasına sebep oldu. Konuyu, Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er'le sizler için konuştuk. Er, depremsellik hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

2021.01.14 08:45 - Son Güncellenme: 2021.01.14 09:28 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
2021 deprem yılı mı olacak? (ÖZEL HABER)
06:48 2021 deprem yılı mı olacak? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

2021 deprem yılı mı olacak? (ÖZEL HABER)

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

Bütün dünyaya olduğu gibi ülkemize de zor günler yaşatan 2020 yılını tüm felaketleriyle birlikte geride bıraktık. Yeni umutlarla başladığımız 2021 yılının ilk günlerinde Ankara'da meydana gelen deprem tüm vatandaşları tedirgin etti ve 'ülkemizde bu yıl büyük bir deprem deprem bekleniyor mu' sorusunu yeniden gündeme getirdi. Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er, Bursada Bugün okuyucularına özel açıklamalarda bulundu. Er, "2021 yılında deprem bekliyoruz. Zaten her yıl ülkemizde 5 ve 5 büyüklüğünün üzerindeki depremleri görmeye başladık. Bu büyüklükteki deprem zemin ve yapının bozuk olduğunu yerlerde can ve mal kayıplarına sebep oluyor. Son 20 yılda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de depremlerin sayısında anormal artış var. Tedbir almamız gerekiyor" yorumunu yaptı.

"SON 20 YILDA OLUŞAN DEPREM SAYISINDA ANORMAL ARTIŞ VAR"

"Son 20 yılda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de depremlerin sayısında anormal artış var" diyen Er, "Burada tektonik hareketlerin, levha hareketlerinin fazla olmasından kaynaklanmakta. Son 24 saat içerisinde Türkiye'de ve yakın çevresinde 70 deprem olduğunu, 1 hafta içerisinde olan deprem sayısının 487 olduğunu ve 30 gün içerisinde 2270 deprem oluştuğunu görüyoruz. 1985 yılını örnek aldığımızda bu sayı yılda 1057 idi. 1985'te 1 yılda olan depremlerin iki katından fazlası şu an bir ayda meydana geliyor. Tabii bunda kayıt istasyonlarının fazlalaşmasını ve hassasiyetin artmasının da göz önünde bulundurulması gerek ancak yine de depremsellik anlamında Türkiye'nin aktivitesi dünya üzerinde bilinen bir gerçek. Kuzey Anadolu fay hattımız dünyada bilinen, yerleşim yerleri içerisinden geçen bir hat. Bu fay hattı Amerika'da bilinen San Andreas fay hattıyla büyüklük ve yapı olarak benzerlik gösteriyor. Dünyada bilinen bu iki fay hattının biz de bir fazlası daha var o da Doğu Anadolu Fay hattı. Tarihsel kayıtlara baktığımızda da depremlerin bu hatlar üzerinde olduğunu görebiliyoruz" dedi.

"2021 YILINDA TÜRKİYE'DE DEPREM BEKLENİYOR"

Engin Er, verilere bakıldığında 2021 yılında Türkiye'de deprem beklediğimizi söyleyebiliriz vurgusu yaptı ve ülkemizin depremselliğini  şöyle açıkladı: "Türkiye'de en fazla deprem olan bölgeye baktığımızda Ege Bölgesi'ni ve Akdeniz'in batısını  yani Batı Anadolu'yu görebiliyoruz. Türkiye'deki depremlerin yüzde 60'ı burada oluşuyor. Ülkemiz bir deprem bölgesi üzerinde bulunmakta ve kayıtlara baktığımızda yaklaşık ortalama bin vatandaşımızı deprem nedeniyle kaybediyoruz. Bu çok önemli bir sayı. Türkiye'de 18 şehrin içinden fay hattı geçiyor, bunların başında da Bursa geliyor. 2000'li yıllardaki depremlerin sayısına baktığımızda net bir şekilde 2021 yılında da Türkiye'de deprem beklediğimizi net bir şekilde söyleyebiliriz."

"BURSA'NIN 5 VE ÜZERİ BÜYÜKLÜKTE BİR DEPREMLE KARŞILAŞMASI SÜRPRİZ DEĞİL"

Özellikle Bursa'nın depremsellik açısından oldukça riskili bir şehir olduğunun altını çizen Er, yapılması gerekenlerden bahsederken şunları kaydetti: "Bursa'nın 5 büyüklüğünde ya da üzerinde depremle karşılaşması sürpriz değil beklenen bir deprem hatta 1855'e dikkat ettiğimiz zaman 7 büyüklüğüne varan bir depremin Bursa'da yada Kuzey Anadolu fay hattının diğer kollarında olması muhtemel.  2021 yılında bizim deprem olacağını kabul edip kısa, orta ve uzun vadeli çözümleri uygulamamız lazım. 2021 yılında eğer dikkat etmezsek ve uyarıları göz önünde bulundurup önlem almazsak kötü sonuçlarla karşılaşabiliriz. İç İşleri Bakanlığı'nın bununla ilgili genelgesi var. Valiliğin başkanlığında AFAD'ın da içinde bulunduğu toplantılar 81 ilin tamamında yapılıyor. Bunlarla ilgili biz de oda olarak gerekli bilgi ve deneyimlerimizi paylaşacağız. Şehirlerin depremsellik ve doğal afet bakımından yeniden planlanması ve risklerin azaltılmasıyla ilgili çalışmaların olacağı tahmin ediyorum. 2021 yılında deprem bekliyoruz. Zaten her yıl 5 ve 5 büyüklüğünün üzerindeki depremleri görmeye başladık. Bu büyüklükteki deprem zemin ve yapının bozuk olduğunu yerlerde can ve mal kayıplarına sebep oluyor. Bunun örneğini İzmir'de gördük. Oradaki deprem 7 büyüklüğünü bulmayan bir depremdi. Bu büyüklüğü bulan bir deprem yerleşim yerinden geçen bir fay hattında olduğunda daha çok kayıp verip daha çok üzüleceğiz. Kısaca 2021 yılında deprem olacak diye düşünmemiz ve buna göre önlem almamız gerekiyor."

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.01.14 08:45 - Son Güncellenme: 2021.01.14 09:28 - HABER MERKEZİ
A