2011 İHRACATTA ARMUT YILI OLACAK

2011 İHRACATTA ARMUT YILI OLACAK

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, "2011 ihracatta armut yılı olacak. Türkiye armut ihracatının yaklaşık üçte biri Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nden yapılıyor ve 2010 yılında 3 bin 946 ton ile 2 milyon 849 bin dolarlık armut ihracatı yapıldı" dedi.

2011.02.17 15:43 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
2011 İHRACATTA ARMUT YILI OLACAK

'Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) 2011 ihracatta armut yılı etkinlikler ve planlama toplantısı' UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı'nın organizasyonunda, Vali Yardımcısı Hüseyin Eren'in başkanlığında, Bursa Tarım İl Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bursa Gıda Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü, Atatürk Bahçe Kültürel Merkez Araştırma Enstitüsü (Yalova), Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Gürsu Ziraat Odası, İnegöl Meyve Üreticileri Birliği yetkililerinin katılımıyla Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, Bursa siyahı incirinin iç ve dış piyasada hak ettiği değere ulaşması için yürüttükleri çalışmaların, "armut yılı" ilan ettikleri 2011 yılında da aynı şekilde devam edeceğini söyledi.

2010 Bursa siyahı inciri yılının ardından 2011'i armut, 2012'yi domates-biber, 2013'ü şeftali, 2014'ü kiraz ve 2015'i de sembolik olarak zeytin yılı ilan ettiklerini kaydeden Çalı, Türkiye genelinde ihraç edilen armudun üçte birinin Bursa'dan yapıldığının altını çizdi. Armut yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı ilçeleri Gürsu, Osmangazi, Kestel ve Yıldırım olarak sıralayan Dr. Çalı, İnegöl, İznik ve Mustafakemalpaşa'nın da bu ilçeleri izlediğini dile getirdi.

ARMUT İHRACATININ 3'TE 1'İ BURSA'DAN YAPILIYOR

Konuşmasında 2010 yılında Türkiye genelinde toplam 14 bin 521 ton armut ihraç edilerek 8 milyon 907 bin dolar döviz girdisi sağlandığı bilgisini veren UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Çalı şunları söyledi:

"Türkiye armut ihracatının yaklaşık olarak üçte biri Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nden yapılıyor ve 2010 yılında 3 bin 946 ton ile 2 milyon 849 bin dolarlık armut ihracatı yapılmıştır. Ülkeler boyutuna baktığımızda ise İran 2 bin 780 ton armut ihracatı, 1 milyon 985 bin dolar maddi karşılığıyla birinci sırada. Oysa Almanya 9 ton ve 5 bin 853 dolar parasal karşılığıyla ihracatı gibi yok denecek kadar az. Başta Almanya olmak üzere AB ülkelerinin tümüne 2011 yılında armut ihracatımızı artırmamız gerekiyor"

Armut konusunda, bu yıl yapılacak çalışmaların sadece ilaç sorununu kapsamadığı, aynı zamanda tanıtım, bilgilendirme ve ürün gibi markalaştırma çalışmalarını da içinde aldığını vurgulayan Çalı, özellikle 'Santa Maria ve Deveci armudu' çeşitlerinin Bursa ve ihracat için önemli olduğunu hatırlattı.

UYMSİB olarak Ağustos ayının ilk haftasında 15 ülkenin temsilcilerinin katılımıyla alım heyeti programı düzenleyecekleri müjdesini de veren Çalı, program çerçevesinde temsilcilerin ihracatçılarla bir araya geleceğini, üretim yapılan armut bahçelerini ziyaret edeceklerini vurguladı.

SEKTÖRDE ALTYAPI SORUNLARI ÇÖZÜLÜYOR

Bursa Tarım İl Müdürü Kasım Piral da toplantıda yaptığı konuşmada, Gıda ve Zirai Mücadele Yasası hakkında son gelişmelerle ilgili bilgiler verdi. İlaç kalıntısında, incirde gösterilen hassasiyetin armutta da gösterilmesinin, 2011 armut yılı açısından son derece önemli olduğunu belirten Piral, sektöre ilişkin altyapı sorunlarının çözülmeye başladığını ve tarım sektörü ile ilgili olarak son yıllarda Bursa'da depolama kabiliyetinin arttığı kaydetti. Piral, sektöre ilişkin acil çözüm bekleyen konuları da ilaç kullanımları, ambalajlama ve saklama koşulları olduğunu sözlerine ekledi.

Tarım İl Müdürlüğü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Meyvecilik Uzmanı Dr. Sabahattin Ufuk ise, armut ihracatı ile ilgili bir sunum yaparak, armut üretimi, armut türleri, armut bahçeleri hakkında bilgi verdi. Armut üreticilerinin sorunlarına da değinen Ufuk, sunumunda armutta görülen sorunları da ele aldı.

Toplantı kapsamında, '2011 ihracatta armut yılı program taslağı' oluşturularak, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ile Bursa Tarım İl Müdürlüğü'nün ortaklığında çalışmaların startı verildi.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2011.02.17 15:43 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A