188 kişi damdan düştü
Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Güneydoğu bölgesinde serinlemenin faturası da ağır oldu.
2013.07.16 12:17 - Son Güncellenme: 2013.07.16 12:18 - Yaşam - HABER MERKEZİ
Dicle Üniversitesi Hastaneler Başhekimi Prof Dr. Sait Alan, "Yaz mevsiminde damdan düşme korkusunun yaygın olduğu Güneydoğu Bölgesinde yılan, akrep, arı ve kırsaldaki bazı böcek sokmaları da damdan düşme kadar tehlikeli olabilmekte ve çocuklarda ölümlere kadar varan sonuçlara yol açmaktadır" dedi.
Yaz mevsiminde damlarda yatmanın geleneksel hale geldiği Güneydoğu Anadolu Bölgesinde iki ayda 188 kişi yüksekten düşerek, 23 kişi de yılan ve akrep sokması sonucu yaralandı. 3 kişi de hayatını kaybetti. DÜ Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, havaların ısınmasıyla birlikte bölgede yüksekten düşme, akrep sokması ve yılan ısırmalarına sıkça rastlandığını belirtti. Alan, Mayıs-Haziran 2013 tarihleri arasında 188'i yüksekten düşme, 23 kişi de yılan ısırması ve akrep sokması sonucu yaralanma olmak üzere toplam 211 yaralanma vakasının D.Ü. Hastanelerine geldiğini söyledi.
Sıcaklığın gölgede 45 dereceyi bulduğu Güneydoğuda vatandaşların sıcaktan korunmak için geceleri damlarda yattığına dikkat çeken Alan, bu mevsimde bölgedeki vatandaşların yüksekten düşme korkusu yaşadığını belirterek; " İki ayda yüksekten düşme sonucu yaralanarak hastanemize gelen 188 kişiden 3'ü hayatını kaybetti. 185 kişi de sağlığına kavuşarak taburcu oldu" dedi.
23 KİŞİYİ YILAN VE AKREP ISIRDI
Yılan sokmaları ve akrep ısırmalarının daha çok yaz aylarında, özellikle sıcakların arttığı dönemlerde görüldüğünü ifaden Alan, "Tarlalarda çalışma esnasında sıkça yılan ısırması olaylarına rastlıyoruz. Akrep sokması olayları ise daha çok topraktan yapılmış eski evlerde ve surlarda meydana geliyor. Yılan ve akrep sokmasına her yaştan insan muhatap olabiliyor. Ama özellikle çalışan, hareketli olan insanlarda daha çok görülüyor. Yılan ısırmalarında tedaviye olay yerinde başlanmalı. Hasta 24-48 saat süre ile müşahede altında tutulmalıdır. Bunlarla birlikte ısıran canlı hakkındaki bilgiler gelecek sağlık ekibine aktarılmalı, hatta mümkünse fotoğrafı da çekilmeli veya eğer etkisiz hale getirilmiş ise hekime gösterilmelidir " diye konuştu.
İLKEL YÖTEMLERE BAŞVURMAYIN
Prof. Dr. Alan, "Akrep sokması ve yılan ısırmasında bazı vatandaşlar ilkel yöntemlere başvuruyor. Örneğin, ısırılan veya sokulan yeri kanatıyor, emiyor veya hastayı kaplıcaya sıcak suya sokuyor. Böyle durumlarda olay bazen kangrene de dönüşebiliyor. Bunlar çok yanlış ve bir sürü sıkıntıya yol açabilecek işlemlerdir. Bu tür işlemlerden mutlaka kaçınmalıyız. Ne olursa olsun akrep sokması ve yılan ısırmalarında en seri şekilde, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Çünkü tedavide başarılı sonuçlar alınmaktadır " dedi.