18 yaş altına Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yasalaştı! (ÖZEL HABER)

18 yaş altına Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yasalaştı! (ÖZEL HABER)

Geçtiğimiz günlerde 18 yaş altı vatandaşların Bireysel Emeklilik Sistemi kapsamına alınmasına yönelik Meclis'e sunulan teklif kabul edildi. Artık ebeveynler 18 yaş altı çocukları için Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikim yapabilecek. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, "Sisteme dahil olmak çok kolay ama eleştiriler geliyor. Fakir çocuğu zaten sisteme giremeyecek, zenginler için para biriktirme sistemi diyorlar ama ben olaya böyle bakmıyorum. İsteyen 100 lira da yatırır 1000 lira da. Kişinin parası varsa ve buraya yatırmayıp döviz aldığında ya da bankaya faize yatırdığında aynı değer oluyor. Burada amaç TL'de kalmak. Şu anda zorunluluk yok, isteyenler bu sisteme dahil oluyor" dedi.

2021.05.26 08:38 - Son Güncellenme: 2021.05.26 09:29 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
18 yaş altına Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yasalaştı! (ÖZEL HABER)
06:03 18 yaş altına Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yasalaştı! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

18 yaş altına Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yasalaştı! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Sigortacılık ile bazı alanlara ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Artık ebeveynler 18 yaş altı çocukları için BES hesabı açabilecek ve birikim yapabilecek.

18 yaş altı bir kişi sistemde 10 yıl kaldığında devlet katkısının yüzde 60'ını alabilecek.

"KİŞİNİN BU SİSTEMDEN HEMEN ÇIKMAMASI GEREKİYOR"

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, "Ülkemizde 18 yaş altında olan 22 milyon 700 bin kişi var. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kişilerin emeklilikten ziyade tasarruf amaçlı tasarruf şirketlerine para ödemesidir. 18 yaş altındaki kişiler de ailesi tarafından bu sistemin içerisine dahil olacaklar. Sistem katkı payı veriyor ve aynı zamanda bu parayı değerlendiriyor. Önceden de ebeveynler çocukları için gidip para ödeyebiliyorlardı ama mesela bir aile bireyi 2021 yılında kendisi ve çocukları için 3 bin 577 lira brüt rakamının üstünde bir para yatırdığında sadece asgari ücretin brüt rakamına kadar yüzde 25 devlet katkısı alabiliyordu. Bu rakam çocukların dahil edilmesiyle beraber artırıldı. 18 yaş altındaki çocuk için bir para yatırıldığında artık o çocuk da bir fert olarak kabul edilecek. O kişi için aylık 3 bin 577, yıllık ise 42 bin 924 lira para yatırılabilecek. O kişi için bu para yatırıldığında da devlet yıllık 10 bin 731 lira katkı verecek ama kişinin bu sistemden hemen çıkmaması gerekiyor. Eğer 10 yıla kadar sistemden çıkarsa yatırdığı paranın neması ve yatırdığı para fonda kalır ama 10 yıl içerisinde ayrılırsa katkı payını alamaz" şeklinde konuştu.

"BURADA AMAÇ TL'DE KALMAK"

Devletin yüzde 25 katkı sunmasıyla birlikte uygulamanın cazip hale geldiğine değinen Özgür Erdursun, "Şu an ülkemizde 45 yaş altı çalışanlarda zorunlu BES var. İsteyenler para yatırabiliyor. Brüt rakamının yüzde 3'ünü ödüyor. Bu sistem aslında para biriktirme sistemi. Parası olanlar yatırıyor, parası olmayanlar da bu sistemin içinde çıktı çıktı eğer çıkmazsa bir daha da çıkamıyor zaten. 18 yaş altının dahil edilmesinin nedeni daha çok kişinin tasarruf etmesini ve para biriktirmesini sağlamak. 18 yaş altının küçük olması, sistemde 56 yaşına kadar kalma zorunluluğunun olması, uzun süre şirketlerde paraların birikmesi ve piyasada olması, paranın altında, Euro'da ve dolarda olmasından ziyade TL bazında değerlendirilmesi amaçlanıyor. Sisteme dahil olmak çok kolay ama eleştiriler geliyor. Fakir çocuğu zaten sisteme giremeyecek, zenginler için para biriktirme sistemi diyorlar ama ben olaya böyle bakmıyorum. İsteyen 100 lira da yatırır 1000 lira da. Kişinin parası varsa ve buraya yatırmayıp döviz aldığında ya da bankaya faize yatırdığında aynı değer oluyor. Burada amaç TL'de kalmak. Şu anda zorunluluk yok, isteyenler bu sisteme dahil oluyor. 10 yıl içerisinde bu sistemden çıkmamanız gerekiyor. Eğer 10 ile 15 yıl içerisinde sistemden çıkarsanız sadece yüzde 60'ını alabiliyorsunuz, yüzde 40'ı kesiliyor. 15 yılı geçtikten sonra sistemden çıkılırsa katkı payının tamamını alabiliyorsunuz. BES aslında bir emeklilik sistemi değil, tasarruf sistemidir. Tasarruf yapmak isteyenler bu şirketlere para yatırıyorlar. O şirketlerde bu kişinin parasını fonlarda, altında, dövizde değerlendiriyor. Aynı zamanda devlet katkı koyuyor. 56 yaşında isteyenler toplu para alıyor ya da aylık olarak emekli maaşı şeklinde de isterse çekebiliyor. 100 lira yatıran bir kişi emekli maaşı olarak 40 ya da 50 lira emekli maaşı alır. Bu nedenle biz buna emekli maaşı diyemeyiz. Hoş gözüksün diye öyle deniyor ama bu bir para biriktirme sistemi. Eğer para biriktiremiyorum diyorsanız bu çok güzel bir uygulama" ifadelerine yer verdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.05.26 08:38 - Son Güncellenme: 2021.05.26 09:29 - HABER MERKEZİ
A