15 yıllık dostlukta ayrılık vakti! Yaren leylek göçe hazırlanıyor
Bursa Karacabey Eskikarağaç'ta Yaren leyleğin 5 yavrusu yuvadan ayrıldı. Balıkçı Adem Yılmaz, erken göç öncesi hem sevinç hem endişe yaşıyor.
2026.08.15 10:35 - Son Güncellenme: 2026.08.15 10:38 - Bursa Bölge - İHA
İLGİLİ VİDEO
15 yıllık efsanede ayrılık vakti: Yaren leylek göçe hazırlanıyor
Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Eskikarağaç Leylek Köyü'nde 15 yıldır devam eden Yaren leylek ve balıkçı Adem Yılmaz'ın hikâyesinde yeni bir veda yaklaşıyor. Bu yıl 5 yavru büyüten Yaren'in yavrularının yuvadan ayrılmasıyla birlikte gözler şimdi efsane leyleğin göç tarihine çevrildi. Adem amca ise aylar sürecek ayrılık öncesi hem hüzün hem de endişe yaşıyor.
Yaren leyleğin yavruları yuvadan uçtu
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Eskikarağaç'a gelen Yaren leylek, eşi Nazlı ile birlikte yuvasında 5 yavru büyüttü.
Yavruların göç hazırlıkları ise beklenenden erken başladı. Adem Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre 4 yavru 6 Ağustos'ta, en küçük yavru ise 7 Ağustos'ta yuvadan ayrıldı.
Yavruların erken uçması, Yaren leyleğin de bölgeden ayrılışının yaklaşması olarak değerlendiriliyor.
Yaren 24 Şubat'ta Bursa'ya dönmüştü
Yaren leylek, bu yıl 24 Şubat'ta Eskikarağaç'a dönerek Adem Yılmaz ve kendisini yıllardır takip eden milyonlarca kişiyi sevindirmişti.
Yaren'in yuvası da yaklaşık 4 yıldır Adem Yılmaz'ın evinin hemen yanındaki direkte bulunuyor. Böylece yıllar içinde yalnızca balıkçı Adem Yılmaz'ın kayığına konmasıyla değil, yuvasını onun evinin yanına taşımasıyla da dikkat çeken bir bağ oluştu.
Yaren ve Adem amcanın dostluğu, insan ile doğa arasındaki bağın en bilinen örneklerinden biri haline geldi.

Bu yıl ayrılık daha erken gelebilir
Normal şartlarda yavruların ağustos ortalarında, Yaren'in ise ağustos ayının sonlarına doğru göç ettiği belirtiliyor.
Ancak yavruların bu yıl erken uçması nedeniyle Yaren'in de önceki yıllara göre daha erken göç etmesi bekleniyor.
Bu durum ise Adem Yılmaz için mutlulukla hüznü aynı anda yaşamak anlamına geliyor.
"Hem sevinci hem endişeyi bir arada yaşıyorum"
Yaren'in göç zamanının yaklaşmasıyla duygularını anlatan Adem Yılmaz, ayrılığın kendisi için kolay olmadığını söyledi.
Yılmaz, Yaren gittikten sonra kış boyunca evinin önündeki boş yuvaya bakacağını belirterek, ilkbaharda yeniden dönmesini büyük bir özlemle bekleyeceğini ifade etti.
Adem amca, Yaren'in göç yolunda başına bir şey gelmesinden de endişe duyduğunu belirterek, "Hem sevinci hem endişeyi bir arada yaşıyorum" dedi.
Yaren'in yıllardır aynı bölgeye dönmesinin kendisini ve sevenlerini mutlu ettiğini anlatan Yılmaz, bu yıl eşi Nazlı'nın da yeniden kayığına yaklaşarak birlikte balık yemesinden büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Yaren ve Adem amcanın hikâyesi için İstanbul'dan geldiler
Yaren leylek ile Adem Yılmaz'ın hikâyesini yakından takip edenler de Eskikarağaç'ı ziyaret etmeye devam ediyor.
İstanbul'dan ailesiyle gelen Gökmen Ceylan, çocuklarına hayvan sevgisini aşılamak ve Adem Yılmaz ile tanışmak için köye geldiklerini söyledi.
Çiğdem Ceylan ise yıllardır haberlerden takip ettikleri hikâyeyi Adem amcadan dinlemenin kendileri için özel bir deneyim olduğunu belirtti.

Gözler şimdi Yaren'in kanatlarında
Yaren leyleğin göç hazırlığıyla birlikte Eskikarağaç'ta gözler artık onun kanat çırpışlarına çevrildi.
Yaren'in göç etmesiyle Adem Yılmaz için aylar sürecek bekleyiş başlayacak. Ancak yıllardır olduğu gibi köydeki herkesin umudu aynı: Yaren'in göç yolculuğunu sağ salim tamamlayıp ilkbaharda yeniden Eskikarağaç'a dönmesi.
