15 yıldır çadırda yaşıyorlar

15 yıldır çadırda yaşıyorlar

TERÖR yüzünden 1993 yılında terk ettikleri Muş merkeze 32 kilometre uzaklıktaki Ilıca Köyü'ne 5 yıl sonra dönen 3 aile, evleri yıkıldığı için 15 yıldır kurdukları çadırlarda yaşıyor.

2013.10.31 10:24 - Son Güncellenme: 2013.10.31 10:28 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
15 yıldır çadırda yaşıyorlar

 

Kurtik Dağı eteklerindeki Ilıca köylüleri, 20 yıl önce terör nedeniyle köylerini terk ederek Batı'ya göç etti. Gittikleri şehirlerde zorluk çeken köylüler, tüm tehlikeyi göze alıp köylerine geri döndü. Sapasağlam bıraktıkları evleri sahipsizlikten harabeye dönen 30 aile, kurdukları çadırda hayatlarını sürdürmeye başladı. Maddi durumları iyi olan 27 aile kışın Muş'taki evlerine giderken 32 kişiden oluşan 3 aile yaz-kış demeden köydeki çadırlarında yaşıyor.

İrfan Güler, kışın naylon çadırda yaşamanın özellikle çocuklar için zor olduğunu söyledi. Güler, "Terör korkusu nedeniyle topraklarımızı terk ettik. Ancak gittiğimiz yerde hayvancılık yapamayıp açlık ve sefaletin içine düşünce geri döndük. Köydeki evlerimiz yerle bir olmuştu. 30 aile çadır kurduk. Bunların 27'si kış gelince Muş'a gidiyor. Üç aile ise burada kalıyoruz. Geçimimizi hayvancılık yaparak sağlıyoruz. Maddi durumumuz düzelince evlerimizi yeniden yapacağız" dedi.

Kar yağınca 5 ay şehir merkezi ile karayolu bağlantılarının kesildiğini vurgulayan Ramazan Erol ise "Kar yağmadan kışlık yiyeceğimiz olan un, şeker, yağ, peynir, çay, çay ve sabun gibi ihtiyaçlarımızı alıp stok yapıyoruz. Ekmeğimizi tandırda pişiriyoruz. Yazın sebzemizi ise tarlada yetiştirip kurutarak saklıyoruz. Çadır hayatına alıştık. Kışın hayvanların bakımını yapıp bol bol televizyon izliyoruz" diye konuştu.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.10.31 10:24 - Son Güncellenme: 2013.10.31 10:28 - HABER MERKEZİ
A