10 bin liralık bal

10 bin liralık bal

Çukurova'da arıcıların portakal, limon, mandalina ve greyfurt ağaçlarının çiçeklerinden elde ettiği narenciye balının ilk hasadı yapıldı.

2013.04.17 16:18 - Son Güncellenme: 2013.04.17 16:18 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
10 bin liralık bal

Vali Yardımcısı Halis Arslan'ın kovandan çıkardığı yaklaşık 2 kilo ağırlığındaki bir petek bal açık artırmada 10 bin liraya satıldı.

Bal ve Arı Ürünleri Tanıtım ve Araştırma Derneği, Adana Arı Yetiştiricileri Birliği ve Adana Ticaret Borsası işbirliğinde bu yıl 4'üncüsü organize edilen "Narenciye Balı Hasadı" etkinliği Recai Gizer'e ait narenciye bahçesinde gerçekleşti.

Maske ve eldiven takan Vali Yardımcısı Halis Arslan, arıcılarla birlikte açılan kovanlardan bir petek bal çıkarıp, ilk narenciye balı hasadını yaptı.

Çok sayıda meslek örgütü temsilcileri ve iş adamının katıldığı etkinlikte Vali Yardımcısı Halis Arslan, yaklaşık 2 kilo ağırlığındaki balı açık artırmayla satışa sundu. Geçen yıl 5 bin liraya satılan bir petek bal, bu yılki açık artırmada 10 bin liraya satıldı.

Açık artırma 6 bin lira sınırında kalınca devreye giren Arslan, 5'er bin lira bedelle Anadolu Bal Genel Müdürü Hasan Özkan ve Karlıova Bal Evi Genel Müdürü Ömer Salcan'ı sezonun ilk narenciye balının sahibi ilan etti.

Bal ve Arı Ürünleri Tanıtım ve Araştırma Derneği Başkanı Ömer Arasan, törende yaptığı konuşmada, Adana'nın arıcılıkta özel bir yeri olduğunu vurguladı.

Adana'nın coğrafi konumu, iklimi ve bitki örtüsüyle Türkiye'nin en önemli arıcılık merkezleri arasında yer aldığını belirten Ömer Arasan, elde edilen narenciye balının C vitamini açısından çok zengin olduğunu vurguladı.

Türkiye'de bal üretiminin yıllık 12-15 bin ton civarında olduğunu, ekonomiye yıllık yaklaşık 150 milyon dolarlık katkıda bulunulduğunu bildiren Ömer Arasan, insan sağlığını koruyucu özellikleri dikkate alındığında balın değerinin parayla ölçülemeyeceğini belirtti.

Muğla ve Ordu'nun ardından Adana'nın arıcılıkta üçüncü sırada olduğunu, yaklaşık 350 bin kovanla üretim yapıldığını anlatan Arasan, narenciye balı için de çeşitli illerden arıcıların yakın sayıda kovanı Adana'ya getirip, üretim yaptığını sözlerine ekledi. 

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.04.17 16:18 - Son Güncellenme: 2013.04.17 16:18 - HABER MERKEZİ
A