Horlama nedenleri nelerdir? horlama nasıl tedavi edilir?

Bugün sizlere birçok kişinin yaşadığı sağlık problemlerinden olan "Horlama" konusunun detaylarından bahsetmek istiyorum. Horlama toplumda çok sık görülen ve rahatsızlık yaratan bir durumdur.

5-) Tütün Ürünleri Kullanımı

Horlamayı artıran faktörler arasında sigara ya da nargile gibi tütün ürünleri de çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü bu maddeler, burunda, boğazda ve dil kökünde iltihapsız bir enfeksiyon (inflamasyon) yaratarak şiddetli ödeme yol açar ve bu bölgelerin daralmasına neden olur.

6-) Hormonal Değişimler

Vücutta meydana gelen bazı hormonal değişimler de bu durumu artırabilir.

Örneğin Tiroid bezi iyi çalışmayan "hipotiroidi" hastalarında, "şeker" hastalarında, "adet düzensizliği" olan ya da "erken menopoza" girmiş hanımlarda horlamaya yatkınlık artar.

7-) Mide Rahatsızlıkları

Mide rahatsızlığı olan ve şiddetli "Reflü"sü olan kişilerde de, boğaz bölgesinde meydana gelen ödemler nedeniyle horlama görülebilir.

8-) İlaç Kullanımı

Kullanılan ilaçlar da horlamayı arttırma etkisine sahiptir. Bazı kas gevşetici ilaçlar, uyku ilaçları ve uyku düzenini değiştiren sinirsel ilaçlar, anti alerjik ilaçlar horlamaya yatkınlık yaratabilir

9-) Burun Tıkanıklığı

Peki burun tıkanıklığı horlamaya sebep olur mu? Ya da tersinden düşünürsek, burun tıkanıklığını açmak, horlama sorununu ortadan kaldırır mı?

Evet burun tıkanıklığı bazen horlamaya yol açabilir. Ancak sadece burun tıkanıklığından kaynaklanan horlama problemi, tüm horlama problemlerinin %15-20'si kadarını oluşturur.

Yani burnunuzdaki problemi ilaçlarla ya da gerçekleştirilen bir ameliyat ile çözseniz bile horlamanız geçmeyebilir. Hatta bazen burun açıldığı halde, boğazda ya da dil kökündeki problem devam ediyorsa nadiren horlama şiddetinde artma görülebilir.

Peki Neden Sağlık Açısından Çok Önemlidir?

"Erkek adam horlar kardeşim, babamda da horlama vardı, ne olmuş yani?" diyen ve durumun normal olduğunu düşünen erkek okurlarımız bu kısmı lütfen dikkatli okusunlar.

Horlama, horlama olarak kaldığında etrafınızı rahatsız eder ve ilerleyen dönemlerde sosyal hayatta zorluklara yol açar. Horlama sorununa gece uykuda nefes kesilmeleri de eşlik ediyorsa, bu aileniz tarafından size söyleniyorsa, sabahları yorgun uyanma, gün içinde uyuma ihtiyacı gibi durumlar hissediyorsanız, siz de "tıkayıcı uyku apnesi" olabilir. Bu durum tehlike arz eder. Uyku apnesi ayrı bir yazının konusu olacak kadar ayrıntılı bir sağlık sorunudur. Fakat yeri gelmişken minik bir özet ile duruma açıklık getirmeyi isterim.

Uyku Apnesi ve Horlama

Halk arasında bilinen adıyla "Uyku Apnesi" yani "polisomnografi" yapılacak bir uyku testi ile kolayca tespit edilebilir. Yapılmış araştırmalar uyku apnesi hastalarının diğer normal kişilerle kıyaslandığında daha kısa bir yaşam süresine sahip olduğunu kanıtlamıştır.

Çünkü bu kişiler gündüz uykululuk nedeniyle iş kazaları ve trafik kazalarına daha fazla yatkındır. Bu kişilerde; yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, ritim bozuklukları, damar tıkanıklıkları daha sık gözlenir.

Eklenme: 2019.03.20 16:25
Son Güncellenme: 2019.03.20 16:30
Kategori: Yaşam

Öne Çıkan Galeriler

Sağlığınız için mağazalardan kıyafet seçerke...
Sağlığınız için mağazalardan kıyafet seçerke...