Uzmanlar Kasım ayı için uyarıyor!

Bu yıl yaz mevsiminde kuraklık, yangın ve sel gibi afetlerle boğuşurken, sonbaharda beklenmedik ani yağışlarla karşılaştık. Daha Eylül bitmeden birçok ilde kar yağışı bile yaşandı. Şimdi de sıcaklıkların kuzeybatı kesimlerden başlayarak kuzey, iç ve doğu kesimlerde hissedilir derecede azalacağı ve mevsim normallerinin altına düşeceği tahmin ediliyor. Peki geçen yıl kar yağışı açısından kısır geçen bir kış mevsiminin ardından bu yıl bizi nasıl bir kış bekliyor?

'EL NİNO' YA DA 'LA NİNA' OLAYLARI YAŞANACAK MI?
Türkiye'nin sıcaklık değerlerine etki eden iki olay var, biri 'El Nino' diğeri de 'La Nina' olayları... El Nino, Güney Amerika'nın Pasifik kıyılarında oluşan sıcak okyanus suyunun küresel atmosferik hava olaylarına neden olmasına deniyor. Etkili olduğu yıllarda genelde yurdumuzda da yağışa neden oluyor.
La Nina ise Ekvatoral Pasifik Okyanusu'nun doğu kıyılarının, yüzey sıcaklıklarının normalden 3-5 derece daha soğuk olmasını sağlıyor ve bu durum sadece Ekvator bölgesindeki hava şartlarını değil, Avrupa'daki koşulları da etkiliyor. Örneğin geçen yıl sonbahar yağışları gecikmişti ve uzmanlar "La Nina yılına giriyoruz" açıklamalarında bulunmuştu.
Peki bu yıl için yine aynı şeyi söyleyebilir miyiz?
Dr. Deniz Demirhan, "Ülkemizde La Nina'nın direkt etkilerini çok fazla hissetmeyiz" diyor ama kış aylarında güçlenen ve kutup bölgelerinin soğuk olmasını sağlayan kutup girdabının güçlenmesinin beklendiğinin altını çiziyor.
"Bu sebeple kış döneminde Doğu Avrupa soğuk bir kış geçirebilir. Kutup girdabının kuvvetlenmesi, soğuk havanın Balkanlar'ı geçip ülkemizin kuzey ve doğu bölgelerini etkisi altına alabilmesi ihtimali artıyor. Dolayısıyla kuzey ve doğu bölgelerimizde ortalamaların altında sıcaklıkların olduğu, soğuk bir havayla karşılaşabiliriz. Yağmur ve kar olasılığı ise artarak karşımıza çıkabilir. Böylesi bir durumda doğu bölgelerdeki dağlarda oldukça yoğun kar olabilir."

Eklenme: 2021.10.26 11:20
Son Güncellenme: 2021.10.26 11:22
Kategori: Haber

Öne Çıkan Galeriler

'Şahane Hayatım'da Nilgün Belgün sürprizi!
'Şahane Hayatım'da Nilgün Belgün sürprizi!