Bursa Teknik Üniversitesi fark yaratıyor: AR-GE'ye ayrılan payda devlet üniversiteleri arasında ikinci sırada

Bursa Teknik Üniversitesi fark yaratıyor: AR-GE'ye ayrılan payda devlet üniversiteleri arasında ikinci sırada

Bursa Teknik Üniversitesi'nin (BTÜ) faaliyetleri hakkında bilgilendirme toplantısı düzenleyen Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, "Üniversitemiz yepyeni kurulan bir üniversitedir. Öğrenci sayımızın bu yıl da artacağını düşünüyoruz. Akademisyen sayımızı hala artırmaktayız. 20 binin üzerinde basılı kitap, 13 bin civarında dijital kitabımız var. Araştırmacı üniversite olmak için, öğrencisi az bir üniversite olmak istiyoruz. Öğrencilerimizin mezuniyetten sonraki ilk altı ayda istihdam oranı yüzde 70'tir'' dedi. BTÜ devlet üniversiteleri arasında AR-GE'ye harcanan bütçe oranında yüzde 18,43 ile ikinci sırada yer aldı.

2021.08.03 13:24 - Son Güncellenme: 2021.08.03 14:15 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa Teknik Üniversitesi fark yaratıyor: AR-GE'ye ayrılan payda devlet üniversiteleri arasında ikinci sırada
08:10 Bursa Teknik Üniversitesi fark yaratmaya devam ediyor! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa Teknik Üniversitesi fark yaratmaya devam ediyor! (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN 

Üniversite hakkında bilgiler veren Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, ''Bursa Teknik Üniversitesi 2010 yılında Araştırma Üniversitesi olarak kuruldu. 2011'de ilk öğrencilerini alarak, 2016'dan itibaren mezun vermeye devam ediyor. Bursa Teknik Üniversitesi yepyeni kurulan bir üniversitedir. Öğrenci sayımızın bu yıl da artacağını düşünüyoruz. Akademisyen sayımızı hala artırmaktayız. 20 binin üzerinde basılı kitap, 13 bin civarında dijital kitabımız var. Biz mühendislik konumu ile uyumlu olan bölümler açma gayesindeyiz. 26 lisans, 43 yüksek lisans, 19 doktora programı var. Araştırmacı üniversite olmak için, öğrencisi az bir üniversite olmak istiyoruz. Yükseköğretim Kurulu arafından "Robotlar ve Akıllı Sistemler" alanında uzmanlaşacak üniversite olarak belirlenen Bursa Teknik Üniversitesi'nin bünyesinde 6 fakülte, 1 enstitü, 1 yüksekokul, 1 meslek yüksekokulu, 1 teknoloji transfer ofisi, 1 teknopark, 1 merkezi araştırma laboratuvarı ve 11 araştırma merkezi bulunmaktadır. Bursa Teknik Üniversitesi, bünyesinde teknoloji transfer ofisi kuran en genç üniversite ve teknopark kurulumunda da en genç üniversiteler arasında yer aldı. Ayrıca, TÜBİTAK Sanayi Doktora programı desteği 2019 çağrısında kabul alan 23 proje ve 28 milyon lira toplam bütçe ile Türkiye birincisi oldu'' ifadelerini kullandı.

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Karademir, ''BTÜ akademik paydaşı da olduğu Teknofest 2020'ye öğrenci sayısına oranla en çok öğrenci gönderen üniversite oldu. 52 öğrenci takımı altında 245 BTÜ öğrencisi yarışmalara başvurdu. 20 takım finallerde yarıştı. Etap dereceleri dahil olmak üzere 11 BTÜ takımı kendi kategorilerinde ilk 10'a girdi. Tarım teknolojileri yarışmasında Btusect takımı üçüncü, TÜBİTAK İHA Sabit Kanat kategorisinde Lagari takımı ikinci, Uçan Araba Tasarım Yarışması'nda Turna Teknik Takımı birinci oldu'' dedi.

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pandeminin ilk aylarında BTÜ laboratuvarlarında N95 standartlarında partikül geçirmezlik sağlayan yıkanabilir bez maske kumaşı geliştirildi. Patent ile üretim hakkı devredilen dominant tekstil firması dünyanın birçok ülkesine ihracat gerçekleştirmektedir. Üniversitemiz, YÖK "2018 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları" doğrultusunda devlet üniversiteleri arasında AR-GE'ye harcanan bütçe oranında yüzde 18,43 ile ikinci sırada yer aldı. BTÜ, sanayi ve teknoloji bakanlığı tarafından açıklanan "Girişimci ve yenilikçi üniversite endeksi" listesinde 2017 yılında ilk 50'ye giren en genç devlet üniversitesi oldu. Kuruluşumuzdan bu yana öğretim üyelerimizce tamamlanmış ve sürdürülmekte olan 886 bilimsel projenin toplam bütçe değeri 125 milyon liraya ulaşmıştır. Bursa Teknik Üniversitesi'nin geliştirdiği YÖK onaylı işletmede mesleki eğitim programı kapsamında öğrencilerimiz, dördüncü sınıfın bir dönemini üniversitemizin anlaşma yaptığı sektörün öncü firmalarında tam zamanlı birebir çalışma ile geçirmekte ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelik ve tecrübe ile mezun olmaktadırlar. Ayrıca öğrencilerimizin mezuniyetten sonraki ilk altı ayda istihdam oranı yüzde 70'tir. Eğitim-öğretim faaliyetlerini, Bursa şehir merkezinde, metro istasyonlarına yürüyüş mesafesindeki Mimar Sinan ve Yıldırım Bayezid yerleşkelerinde sürdürmektedir."


Değerlendirme toplantısı sonrasındaysa, üniversitede Bilim Turu düzenlendi.

Tur kapsamında Merkezi Araştırma Laboratuvarı, TEKNOFEST Öğrenci Atölyeleri, Yapay Zeka Laboratuvarı, Biyomühendislik Laboratuvarı, Bursa Teknoloji Transfer Ofisi ziyaret edildi. Drone uçuş gösterisi de düzenlendi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.08.03 13:24 - Son Güncellenme: 2021.08.03 14:15 - HABER MERKEZİ
A