Bursa'da üniversite - sanayi iş birliği güçleniyor 

Bursa'da üniversite - sanayi iş birliği güçleniyor 

Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nin ev sahipliğinde Üniversite ve Sanayi İş birliği Çalıştayı BTSO toplantı salonunda gerçekleşti.

2022.05.12 14:14 - Son Güncellenme: 2022.05.12 18:32 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da üniversite - sanayi iş birliği güçleniyor 

CANSU ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN

Çalıştayda Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, yapılan çalışmalar ve üniversite-sanayi iş birliğinde hedeflenen sonuçları paylaştı. 

Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz çalıştayda yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; 

"Toplantılarda yapılacak çalışmalar ve projeler konusunda fikir alışverişi yapıyoruz. Toplantılarımızı bir ay üniversitemizde, diğer ay ise sanayi kuruluşlarında olacak şekilde aksatmadan gerçekleştiriyoruz. Birinci olarak her yaptığımız toplantıda samimiyetin biraz daha artmasını hedefliyoruz. İkinci olarak da şehirle bütünleşmiş konu başlıklarını dikkate aldığımızda merkezi yönetimler, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleriyle, sanayicilerle bir araya gelerek çalışmalar yürütüyoruz. Çok sayıda proje belirledik. Bu projeleri yürütebilecek akademisyenler ile sanayicileri buluşturuyoruz.

"Yöntem ve çalışma metotlarını tespit ediyoruz" diyen Rektör Prof. Dr. Kılavuz, "Her zaman istediğimiz ancak bir türlü elde edemediğimiz üniversite-sanayi iş birliği konusunda daha fazla gayret göstermemiz gerektiği inancıyla harekete geçtik. Bizde sanayi ile üniversite ilişkisini sağlayacak dört mekanizma var. Birincisi, Bilimsel Araştırmalar birimimiz,İkinci birimimiz, Teknoloji Transfer Ofisi (TTO), ULUTEK, Üniversite Sanayi Geliştirme Merkezi (USİGEM) var. Bu da ilerleyemedi. Şimdi Ankara bunu gördü. Kamu Sanayi Üniversite İşbirliği Portalı kuruldu. Biz de bunun içindeyiz. Dört koldan sanayi ile işbirliğine açılıyoruz. Şu an Bursa Uludağ Üniversitesi'nde gelinen en iyi noktadayız. Bursa daha iyilerini hak ediyor. Bizler de sanayi odaları, ticaret odalarıyla bu anlamda paydaşlarımızla bir araya gelerek çalışmalarımıza değer katmaya gayret gösteriyoruz. Paydaş olan tüm herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. İstediğimiz sonucu muhakkak elde edeceğiz diyerek hepinizi selamlıyor, saygılarımı sunuyorum.

Öğrenci memnuniyetinin arttığı bir üniversite ve şehirle, kentle bütünleşmiş iç içe geçmiş üniversite için gayret göstereceğiz demiştim. Birinci konuda epeyce bir mesafe aldık. Memnuniyetler öğrenciler içinde yüzde 46'lardan yüzde 62'lere çıktı. Bunu yeterli görmüyoruz. Her altı ayda bir yaptığımız anketlerde memnuniyetin daha da artmasını hedefliyoruz. Üniversite sanayi işbirliği için yola çıktık. Ulutek doluluk oranlarımız arttı.

ÜSİGEM , üniversite sanayi işbirliği başladı. İki tarafında birbirine ihtiyacı olduğunu ve burada bir iletişi eksikliği olduğunu düşündük. Bu iş birliklerini çeşitli alanlarda geliştirmemiz gerekiyor. 2244 üniversite sanayi doktora programı TÜBİTAK'ın biz 132 kontejyana kadar ulaşmıştık ama yeterli sayıda doktora öğrencisi bulamadık. Bu tüm Türkiye'de üniversitelerin ortak problemi Şuan itibariyle 2244 üniversite-sanayi TÜBİTAK doktora programlarında 81 öğrenciye sahibiz. Ve açık ara birinci durumdayız. İkinci durumda sırada Sabancı üniversitesi var. Bu şunu gösteriyor Bursa sanayisinin Ar-Ge, bilime önem verdiğini gösteriyor. Bizim açımızdan da sanayinin taleplerini karşılayabilecek bir bilgi birikimi ve özgüvene sahip olduğumuz sonucunuda ortaya çıkartıyor. 2244 projeleri çağrıya çıkmak yerine proje hazır olduğu andan itibaren her zaman tübitak'a başvurulabiliyor. Teknoloji Transfer ofisimiz göreve geldiğimizde kapanmak üzereydi türkiye'nin önemli teknoloji transfer ofislerinden biri haline geldi. Bu üniversitenin köprü kuruluşu. Patentte İyi bir mesafe aldık. ULUTEK, TEKNOKENT en fazla patent üreten ilk 5 teknokent arasında yer aldı. Üniversitemiz ilk 6 da yer aldı. Bahçeşehir Üniversitesi ile 6'ncı sırayı paylaştık. Son iki yıl içerisinde patentlerimizden ticarileşenler oldu. ÜSİGEM aracılığıyla yürütmüş olduğumuz faaliyetler karşılıklıişbirlikleri güzel şeylerde ortaya çıkıyor. TÜBİTAK'a 1004 projesi sunduk. Yürütücü üniversitesiyiz. İnşallah bu projeyi de alırsak, bunlar gösteriyor ki birbirine ihtiyacı olan iki kesim üniversite-sanayi kesimi için Bursa ve ülke için önemli kazanımlar elde edilebiliyoruz. Bursa daha iyisini hak ediyor. Sanayi işbirlikleri noktasında hedefimiz İTÜ, ODTÜ, Boğaziçi, Gebze Teknik gibi belli alanlarda mesafe katetmiş üniversitelerin düzeyi olmalıdır ve bu işbirliğide sanayi ile birlikte yapılmalıdır ve yapılacak potansiyel burada vardır. Yola üstüne koyarak gitmemiz lazım. Hedefmiz bilgi gücüne sahip akademisyenlerin artmasını istiyoruz. Akademik kadromuzun yüzde 30'unun sonucudur. Her kurumda işi kurtaran yüzde 30'luk kesimdir. Hedefimiz yüzde 30'u yüzde 50'ye getirebildiğimiz takdirde sonucu elde etmek kaçınılmaz"

Çalıştayda Organize Sanayi Bölge yöneticileri, sanayiciler, akademisyenler ve Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü, üniversite-sanayi iş birliğinde bugüne kadar yapılan projeleri aktardı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2022.05.12 14:14 - Son Güncellenme: 2022.05.12 18:32 - HABER MERKEZİ
A