Bursa'da Afet Dirençli Planlama ve Yapılaşma Paneli gerçekleşti

Bursa'da Afet Dirençli Planlama ve Yapılaşma Paneli gerçekleşti

Gayrimenkul için Strateji Platformu (GİSP) ve Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası (BEMO) iş birliği ile  Afet Dirençli Planlama ve Yapılaşma başlıklı panel gerçekleşti.

2024.04.20 14:21 - Son Güncellenme: 2024.04.20 16:17 - Bursa Bölge - CEREN SÜMBÜL
A
Bursa'da Afet Dirençli Planlama ve Yapılaşma Paneli gerçekleşti

CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN

Gayrimenkul için Strateji Platformu (GİSP) ve Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası (BEMO) iş birliği ile  Afet Dirençli Planlama ve Yapılaşma başlıklı panel Ramada by Wyndham Bursa Nilüfer'de düzenlendi.

PANELDE KONUŞACAK İSİMLER

Afet Dirençli Planlama ve Yapılaşma Panelinde konuşmacıların isimleri sırasıyla:

Bursa Uludağ Üniversitesi- Emlak Yönetimi Programı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elif Karakurt Tosun, BEMO Yönetim Kurulu Üyesi Meral Türkeş, GİSP Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Akdoğan, Yüksek Şehir Plancısı - Petra Planlama Kurucusu Uluay Koçak Güvener,  Yardımcı Legal Hukuk Ofisi Ortak Av. Dr. Kazım Çınar, GiSP Bursa Grubu Başkanı Erkan Erdem ve son olarak moderatör Egemall Gayrimenkul Geliştirme Genel Müdürü Şükrü Cem Akçay.

Konunun uzmanlarıyla gerçekleştirilecek panelde; Dayanıklı bina ve bilinçli tüketici, yaşamsal altyapı hizmetleri, afet dirençli kent ve köy, afet ve hukuk, rant ve afet acmazında dirençli bir Bursa ve ekosistem tabanlı yönetim konuşulacak.

"BURSA KÜLTÜRLERİN BULUŞTUĞU BİR KENT"

GİSP Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Grup Başkanı Şükrü Cem Akçay panel başlarken konuşma gerçekleştirdi. Ardından Akçay panelde konuşacak konuşmacıları tanıttı.  Akçay, "Bursa gerçekten kültürlerin buluştuğu bir kent. Bütün göç yolları bursa'dan geçmiş. Sanayisi ve tarımıyla zengin bir kent. Dolayısıyla gayrimenkul sektörünüde ilgilendiriyor" dedi. 

"AFETLERE HAZIRLIKLI OLMAMIZ GEREKİYOR"

Yüksek Şehir Plancısı Uluay Koçak Güvener panelde konuşan ilk isim oldu. Koçak, afet planlaması hakkında konuşma gerçekleştirdi. Koçak, "Doğal tehlikelerin ve insan eylemlerinin kompleks bir sonucu olan afetler toplumun gelişmesine engel olmakta. 2023 yılından beri Türkiye'de inanılmaz sayıda deprem oldu ve halen olıyor. Ve sadece depremler değil ülkemizde sellerde canlı ve ekonomi hayatını engelleyen bir olay. Tehlike ve kırınganlık iki çarpan riski oluşturuyor. Afet ve risk ilişkisine baktığımızda bir risk oluşumunda afetin meydana geldiğini biliyoruz. Şehir planlamada afet risklerinin belirlenmesi oluşabilecek problemleri engellememize yardımcı oluyor. Afetlere hazırlıklı olmamız gerekiyor ve halkın bilinçlendirilmesi, afetlere dayanıklı yapılar planlanması gerekiyor. Risk azaltma stratejisi uygulamak çok önemli. Yönetmelimlerimize ve kanunlarımıza bakarsak çok güzel anlatılıyor ancak maalesef uygulamada sorun yaşıyoruz.

Mahallemizde bir sorunla karşılaşıldığında mahallenin birbirleriyle kurduğu iletişim çok önemli. O yüzden dirençli kentler için biliçli toplum diyoruz. Toplumun karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmaları afet eğitimlerine konu olmalıdır" şeklinde konuştu.

"KONUT İNSANLARIM EN TENEL FİZYOLOJİK İHTİYAÇLARINDAN BİRİDİR"

Bursa Uludağ Üniversitesi Emlak Yönetimi Programı Bölüm Başkanı Elif Karakurt Tosun ikinci sunumu gerçekeştiren kişi oldu. Tosun, rant ve güvenli yaşam alanı çıkmazında; kentsel dönüşümü konuştu. Tosun, "Hepimizin aslında şu an Türkiye'nin gündemi olduğu konut, insanların en temel fizyolojik ihtiyaçlarından biridir. Ülkemizin nüfusu 85 milyon oldu ve 2049 yılında bu sayı 100 milyonu geçeceği öngörülüyor. İnsanların konut ihtiyacı daha da artacak. Bu artan nüfusa uygun bir konut ihtiyacı doğacak. Konut ihtiyacına tezat olarak İstanbul, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlerde imarlı arsaların yetersiz kalması, yeni arsaların üretilmemesi gayrimenkul sektöründeki en önemli yatırım kaleminin arsa olması sonucunu doğurmaktadır. Burada merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin kapsamlı bir analiz ile doğal afetlere dirençli, güvenli yaşam alanları sunacak kentsel dönüşüm modelleri geliştirmesi gerekmektedir. 12. Kalkınma planında iklim değişikliği ve afetlere karşı dirençli, tarihi ve kültürel birikimiyle uyumlu nitelikli yerleşim alanlarına sahip, herkes için erişebilir kentsel hizmetler sunulan, yaşan kalitesi yüksek, yeşil ve dijiral teknolojilere dayalı akıllı, güvenli, sürdürülebilir şehir ve yerleşimler oluşturmak temel amaçtır. Türkiye'min dördüncü büyük kenti olan Bursa, yoğun bir nüfus baskısı altındadır. Bursa'da plansız yapılaşmanın en yoğun olduğu Yıldırım İlçesi'nin yaklaşık olarak yüzde 33'nün kentsel dönüşümü gerekmekte. Kentin en yüksek ranta sahip bölgelerinden biri olan Akpınar Bölgesi'nde ise nihayet kentsel dönüşüm çalışmaları başlamıştır" dedi.

"SORUMLULUK İDARENİN SORUMLULUĞUNDADIR"

Yardımcı Legal Hukuk Ofisi Ortak Av. Dr. Kazım Çınar, afet ve hukuktan bahsetti. Çınar, "Temel hak ve hürriyetlerin korunmasından devlet yani idare sorumludur. Afetler karşısında vatandaşlara devletin açık bir yükümlülüğü var. Afet ve hukuk bakımında kusurlu sorumlulukta: idare hukukunda, mevcut bir ödevin yerine getirilmesindeki eksiklik, ceza hukukunda işlediği haksızlıktan dolayı failin kınanabilmesi anlamına gelir. Afet olması durumunda aslında öncelilik sorumluluk idarenin sorumluluğudur. Bir afet olduğu zaman yapıların çökmesi veya can ve mal kayı olması durumunda bundan sorumlu kişilere bir takım cezalar vardır. Maddi ve manevi tazminat taleplerinde, kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür. Zarar verici fiili yasaklayan bir huluk kuralı bulunmasa vile, ahlaka aykırı bir fiille başkasına kasten zarar veren de, bu zararı gidermekle yükümlüdür" açıklamalarında bulundu.

"SATIN ALACAĞINIZ BİNANIN PLANINI KONTROL EDİN"

BEMO Yönetim Kurulu Üyesi Deniz ve Gayrimenkul Kurucu Meral Türkeş, kent olması için gayrimenkul tercihleri nasıl olmalı onu anlattı. Türkeş, "Kat mülkiyetinin olup olmadığını, hangi yıl yapıldığını, binanın planını kontrol etmeliler. Kentsel dönüşümle ilgili riskli yapıları bakanlığın siyetesinden kontrol edebilirler" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.04.20 14:21 - Son Güncellenme: 2024.04.20 16:17 - CEREN SÜMBÜL
A