Türkiye için çanlar çalıyor!

Yapılan araştırmalara göre, Avrupa'daki her 5 kuş türünden 1'i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Türkiye'de de durum pek farklı değil! Türkiye'de yaşayan 491 kuş türünden 52'si yok olma tehlikesi yaşıyor. Üstelik bunların arasında şehir yaşamında görmeye alışkın olduğumuz kuş türleri de var...

Leylek, güvercin, kırlangıç, kartal, pelikan gibi çok sayıda kuş, Avrupa ve Asya'dan Afrika'ya doğru gerçekleştirdikleri bu göç yolculuğunda Türkiye'de çok sayıda alanda dinlendikleri gibi önemli sayıda kuş nüfusu da yurdun farklı yerlerinde yaşıyor.
KÜLTÜRÜMÜZDE ÇOK BÜYÜK BİR YERE SAHİP
Edebiyattan şiire, müzikten süsleme sanatlarına kadar hayatımızın her alanında yer bulan kuş türleri ne yazık ki son dönemde yok olmanın eşiğinde. Üstelik bu tehlikeyi yaşayan türler arasında bazılarının durumu da oldukça kritik. Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUŞMER) - Merkez Müdürü ve Öğretim Üyesi Dr. Emrah Çelik, durumun vahametini şu sözlerle ifade ediyor: "Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN 2021), yaklaşık 38 bin 500 tür yok olması ile karşı karşıya olduğu ve bu, tüm değerlendirilen türlerin yüzde 28'ni oluşturduğunu rapor etmiştir."

Eklenme: 2021.10.20 11:58
Son Güncellenme: 2021.10.20 12:01
Kategori: Haber

Öne Çıkan Galeriler

Bella Hadid kendi parfüm markasını çıkardı
Bella Hadid kendi parfüm markasını çıkardı