Hipertansiyonlu hasta sayısı 1.5 milyara ulaşabilir

Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin en son yayınlanan 2018 yılına ait Hipertansiyon Kılavuzu'nda yer alan verilere göre, 2025 yılında hipertansiyonun dünya genelinde yüzde 15-20'lik artışla 1.5 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Cansu Ebren, hipertansiyonun yetişkin hasta popülasyonunda en sık konulan tanılardan birisi olduğunu ve aynı zamanda reçeteli ilaç kullanımının da en sık sebepleri arasında yer aldığının altını çizdi

"GENÇ YAŞTA HİPERTANSİYON YAŞLILIKTA KÖTÜ BEYİN FONKSİYONLARINA NEDEN OLABİLİYOR"
Hipertansiyonun yaşlılar üzerindeki etkilerinin gençlere kıyasla daha yıkıcı olabildiğini söyleyen Dr. Ebren, sözlerine şöyle devam etti: "Hipertansiyon tanılı kişilerde on yıllık majör kardiyovasküler olay yaşama riskinin 24-34 yaş aralığı için yüzde 1'in altında iken; 65 yaş üstünde bu oranın yüzde 30'u aştığına dikkat çekti. Bu nedenle kişinin sağlıklı bir şekilde yaşlanabilmesi için, genç yaşlarından itibaren düzeltilebilir risk faktörlerini minimalize etmesi, erken tanı ve tedavi almasının oldukça önem taşıyor."

Yakın zamanda yayınlanan bir çalışmanın 30'lu yaşlarda yüksek kan basıncına sahip genç erişkinlerin, 70'li yaşlarına geldiklerinde -özellikle erkeklerin- daha kötü beyin fonksiyonlarına sahip olduklarını gösterdiğini söyleyen Dr. Ebren, "Bu grupta aynı zamanda demansın da daha fazla görüldüğü tespit edilmiş. Dolayısıyla sadece kalp değil, beyin sağlığınız için de kan basıncınızı belli aralıklarla ölçtürmeli ve yüksek saptanması halinde bir kardiyoloji uzmanına başvurmalısınız. Gençliğinizde kendinize vereceğiniz öz bakım, sağlıklı ve iyi bir yaşlanmanın anahtarı olacaktır" diye konuştu.

Eklenme: 2023.05.17 13:12
Son Güncellenme: 2023.05.17 13:14
Kategori: Diğer

Öne Çıkan Galeriler

Polen alerjisine karşı kırmızı alarm
Polen alerjisine karşı kırmızı alarm