Sigorta priminde vergi indirimi

Ücretle çalışanlar kendileri ve aile fertleri için yaptırdıkları hayat sigortası ile sağlık sigortası için ödedikleri primleri gelir vergisi matrahından indirebilirler. Böylece daha az vergi ödeyerek, sigorta primi masraflarından bir kısmını geri alabilirler. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, ücretlilerin sigorta prim avantajıyla ilgili merak edilenleri yazdı

Hayat sigortası ile sağlık sigortası yaptıranların sayısı Türkiye'de giderek yaygınlaşıyor. Özellikle hayat ve sağlık sigortası tercih ediliyor.

Gelir Vergisi Kanunu'nun 63. Maddesi uyarınca, ücretle çalışan kişilerin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortası poliçeleri için ödedikleri primlerin yüzde 50'si ile ölüm, kaza, sağlık, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil sigortası poliçeleri için ödenen primlerin tamamı gelir vergisi matrahından indirilebiliyor. İndirim konusu yapılacak primler toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin yüzde 15'ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamıyor.

Bireysel emeklilik sistemine 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yüzde 25 (şu an yüzde 30) oranında devlet katkısı uygulamasına başlandığı için BES için yatırılan primler gelir vergisi matrahından indirilemiyor.

Ödenen primlerin vergiye tabi ücret matrahından indirilebilmesi için poliçenin sigorta primlerinin merkezi Türkiye'de bulunan bir emeklilik veya sigorta şirketi ile yapılması gerekiyor.

İndirim konusu yapılacak primlerin toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin yüzde 15'ini ve yıllık olarak da 12 aylık asgari ücret tutarını aşamıyor. Yıl içinde asgari ücrette yapılan değişiklikler, indirim yapılacak tutarların hesabında dikkate alınıyor.

Eklenme: 2023.06.02 09:46
Son Güncellenme: 2023.06.02 09:48
Kategori: Diğer

Öne Çıkan Galeriler

30. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Fest...
30. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Fest...