2018'in fark yaratan 10 bilimsel buluşu

Yılın en iyi 10 bilimsel ve teknolojik buluşu, elektronik, kimya, tıp, biyoloji, fizik, robotik ve yapay zeka alanlarında gerçekleştirildi.


Milyonlarca yıl önceki enzim yeniden oluşturuldu

Queensland Üniversitesinin kimya ve moleküler biyoloji bölümü profesörlerinden Elizabeth Gillam, ilaç endüstrisinde kullanılan kimyasalların taş devri enzimleriyle çok ucuza yapılabileceği belirterek, 450 bin yıl önceki enzimlerin yüksek sıcaklıklarda aktif olduğunu açıkladı.

Gillam, 450 milyon yıl önce dünyanın yüzey sıcaklığı 60 derece olduğu halde enzimlerin bozulmadan reaksiyonları aktive ettiğine dikkati çekerek, enzimlerin zamanla evrimleşerek düşük sıcaklığa uyum sağladığını ve yüksek sıcaklıklarda aktif olma özelliklerini yitirdiklerini kaydetti.

Milyonlarca yıl önceki enzimlerin gen dizilerini elde ettiklerini ve zamanla nasıl evrimleştiğini ifade eden Gillam, ardından aynı geni oluşturup bir bakteriye yerleştirdiklerini duyurdu.

Gillam, yeniden yapılandırdıkları enzimin yüksek sıcaklıklarda bozulmadığını ve günümüzdekilerden 100 kat daha uzun süre aktifliğini koruduğunu açıkladı. Araştırma, Nature Catalysis Dergisi'nde yayımlandı.

Eklenme: 2019.05.21 10:38
Son Güncellenme: 2019.05.21 10:41
Kategori: Teknoloji

Öne Çıkan Galeriler

Dünyayı yaşanabilir hale getiren 10 teknoloj...
Dünyayı yaşanabilir hale getiren 10 teknoloj...