Pandemiyle milyarder oldular! Türk bilim insanı ilk sırada

Çin'in Wuhan kentinde ilk yeni tip corona virüs (Covid-19) vakasının bildirilmesinden yaklaşık bir yıl sonra, 1,7 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açan küresel pandeminin sonuna yaklaşıyor. Corona virüse karşı geliştirilen aşılar, İngiltere, ABD, Kanada ve İsrail'de kullanılmaya başladı ve geliştirilen antikor tedavileri, doktorların hastalığa karşı daha etkili bir şekilde mücadele etmesine yardımcı oluyor. Bu gelişmelere bağlı olarak, onlarca bilim insanı ve yatırımcı 2020'de milyarderler kulübüne giriş yaptı. Aşıların, tedavilerin ve tıbbi cihazların geliştirilmesinde rol alan şirketlerin hisseleri her geçen gün artmaya devam ederken, Forbes, bu yıl sağlık sektöründe öne çıkan 50 yeni milyarderi duyurdu. Yeni sağlık devleri 11 farklı ülkeden çıktı, ancak çoğunluğu şu anda yaklaşık üç düzine yeni sağlık milyarderine ev sahipliği yapan Çin'de yaşıyor. Yılın en dikkat çekici yeni isimleri arasında ise BioNTech'in kurucusu Türk Profesör Uğur Şahin ve Moderna'nın CEO'su Stéphane Bancel yer alıyor. İşte 2020 yılında Covid-19'a karşı mücadele ön planda yer alan ve geliştirdikleri teknolojilerle pandeminin sonuna getirerek haklı bir kazanç sağlayan 50 isim...

UĞUR ŞAHİN
Net Serveti: 4,2 milyar dolar

Ülke: Almanya

Servetinin kaynağı: BioNTech

Türkiye doğumlu doktor, BioNTech'i 2008 yılında Almanya'nın Mainz kentinde, şirketin baş tıbbi sorumlusu olarak görev yapan eşi Özlem Türeci ile birlikte kurdu. Şahin, şirketin hisselerinin yaklaşık yüzde 17'sine sahip. BioNTech'in hisseleri, ABD'li Pfizer ile birlikte geliştirilen corona virüs aşısının yüzde 95 etkili olduğunun açıklanmasıyla birlikte hızlı bir şekilde yükseldi ve Ocak ayından bu yana yüzde 160 arttı. İlk dozlar 8 Aralık'ta Birleşik Krallık'ta ve 14 Aralık'ta ABD'de piyasaya sürüldü; milyonlarca doz ise Avrupa Birliği (AB), Japonya ve Kanada için ayrıldı.

BioNTech'i kurmadan önce Şahin ve Türeci, 2001 yılında biyofarma şirketi Ganymed Pharmaceuticals'ı kurdu ve 2016'da yaklaşık 460 milyon dolara Japonya merkezli Astellas Pharma'ya sattı.

Eklenme: 2020.12.24 12:06
Son Güncellenme: 2020.12.24 12:29
Kategori: Haber

Öne Çıkan Galeriler

Gelinkayası Şelalesi'nde korkutan görüntü
Gelinkayası Şelalesi'nde korkutan görüntü