Koronavirüse yakalanılması halinde ne yapmak gerekiyor?

Vaka sayılarındaki artışla birlikte toplumun en büyük korkusu haline gelen Covid-19'a yakalanılması halinde ne yapmak gerekiyor? Vitamin takviyesi almalı mı, bütün gün yatıp uzanmalı mı? Evde maske takmalı mı? İşte adım adım yapılması gerekenler...

TOMOGRAFİDEN UZAK DURUN
Testiniz pozitif çıktı diye akciğer tomografisi çektirmeye çalışmayın. Çünkü meme ve tiroid kanseri riskimizi çok artttıyor. COVID pandeminin 10 yıl sonraki yansıması, karşımıza meme ve tiroid kanserlerinde artış şeklinde çıkabilir.

Tomografi, mutlak endikasyon sorgulanarak yılda en fazla 2 kez çekilebilirken; gencecik COVID hastaları üç dört tomografi çekilerek radyasyona maruz kalıyor. Örneğin ben kritik yoğun bakım hastalarımı bile tomografi çektirmeden takip ediyorum.

Doktor arkadaşlarıma da tavsiyem, PCR pozitif bir hastaya, akciğer tutulumu oldu mu olmadı mı diye tomografiyle bakmaya gerek yok. PCR negatif olmasına karşın, COVID tanısını kesinleştirmek için çektirilebilir ama PCR pozitif bir hastada gidişat oksijen satürasyonu bakılarak takip edilebilir.

Eklenme: 2020.11.20 08:38
Son Güncellenme: 2020.11.20 08:41
Kategori: Haber

Öne Çıkan Galeriler

Endonezya'daki Ruang Yanardağı patladı
Endonezya'daki Ruang Yanardağı patladı