Kaş'ta II. Arsinoe'nin portresi ve tarihi yüzük (Patara Antik Kenti)

Antik Mısır Kralı II. Ptolemaios'un eşi II. Arsinoe'nin günümüze kadar ulaşan en güzel ve ayrıntılı portresi, Patara Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında 2 bin 300 yıllık bir yüzük mühürde bulundu. II. Arsinoe'nin bugüne kadar bu denli detaylı bir portresinin bulunmadığı belirtildi.

Kazı çalışmalarının sürdüğü Tepecik mevkiinde bulunan 'temple boy' heykelciğin de türünün özgün örneklerinden biri olduğu ifade eden Prof. Dr. Havva İşkan Işık, şunları kaydetti: "Anadolu'nun en erken hamamlarından biri olan 'Nero Hamamı' kazılarında ise başı olmayan bir heykel ortaya çıktı. Agora sondajlarında ise Helenistik döneme ait yapı kalıntılar ve mimari parçalar bulduk. Bunların arasında olan İon sütun başlığı Patara'nın Limyra ve Letoon'daki diğer bazı Helenistik dönem yapılarıyla bağlantısı hakkında çok önemli kanıt niteliği taşıyor. Geç Doğu Roma surlarının güney bölümü, 2019 kazı çalışmalarında burçlarıyla tamamen açıldı. Bu burçlar ve surun kendi özgün malzemesiyle ayağa kaldırılması için hazırlanan projeler de tamamlanmak üzere. Likya Birliği'nin başkenti Patara, 31 yıllık yolculuğunda bir yandan Likya tarihini yeniden yazmış, bir yandan da çok sayıda bilim insanı ve öğrenci yetiştirerek bir ekol olmuştur. Patara ekolü, umuyorum ki, bundan sonra da ülkemiz kültürel mirasının ortaya çıkarılması ve korunması yolunda çok büyük katkılar sağlamaya devam edecektir."

Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Likya Birliği Meclis Binasının üstünün bir koruma çatısıyla kapatılması, Patara Feneri'nin de restorasyonu için çalışma yapılmasını beklediklerini kaydetti.

Eklenme: 2019.08.05 12:58
Son Güncellenme: 2019.08.05 13:00
Kategori: Haber

Öne Çıkan Galeriler

Kıyafeti traktör şaftına dolanan kız çocuğu ...
Kıyafeti traktör şaftına dolanan kız çocuğu ...