Emekli olacaklara tavsiyeler

Okuyucuların en çok merak ettiği konuların başında 'ne zaman emekli olmalıyım, şimdi mi emekli olsam yeni seneye mi bıraksam?' sorusu geliyor. Bu soruların altında yatan gerekçe ise yüksek emekli maaşı alabilmek. Aslında merak edilen konu, sene sonuna kadar emekli olmakla, yeni senenin başında emekli olmanın maaşı ne kadar etkileyeceği. Kimileri de emekliliği gelse de biraz daha çalışıp emekli maaşını arttırmanın yollarını arıyor. Peki, 2021'in sonuna kadar emeklilik dilekçesi vermekle, 2022'nin başında vermek arasında maaş açısından bir fark var mı? İşte, tüm merak edilenler. (Hürriyet)

4) Memurlarda durum farklı mı?

Memurların, emekli maaşı, memur maaş katsayısına göre belirleniyor. Bu durumda sene sonuna kadar emeklilik dilekçesi verilirse son memur maaş katsayısına göre maaş belirlenir, yeni senede başvuru yapılırsa yeni katsayı üzerinden maaş belirlenir. Emekli ikramiyesi de emeklilik dilekçesinin verildiği tarihteki maaş katsayısı üzerinden ödenir.
5) Emekli olmayıp çalışmaya devam etsem maaşım düşer mi?

Emekli maaşının düşmesinde asıl etken aylık bağlama oranı. 2008 sonrasında yapılan düzenleme ile çalışma süresi uzadıkça aylık bağlama oranı düşüyor ve 20 yılın üzerinde prim ödeyenler daha fazla prim ödüyor ama karşılığında emekli aylığı düşüyor. Tabi bu durum tüm çalışanlar için geçerli değil. Yüksek prim ödenirse, yani tavandan prim ödenirse, emekli aylığı da o oranda yüksek olur. Ancak asgari ücret ve asgari ücretin biraz üzerinde maaşla çalışanlar emekli olmayıp, yüksek maaş alabilmek için daha fazla çalıştıklarında emekli maaşları her ay 2-3 lira düşer.

Eklenme: 2021.09.24 09:04
Son Güncellenme: 2021.09.24 10:37
Kategori: Haber

Öne Çıkan Galeriler

Aynı eve 3 ayda 3. kez araç çarptı: "Deprem ...
Aynı eve 3 ayda 3. kez araç çarptı: "Deprem ...