Dünden bugüne 'Ayasofya'

Danıştay 10. Dairesi'nin, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Ayasofya'da ilk cuma namazı kılınacak. 86 yıl aradan sonra ibadete açılan Ayasofya ne zaman, kim tarafından yapıldı, ne zaman müze oldu? İşte Ayasofya ile ilgili tüm merak edilen detaylar...

ÇOK KIYMETLİ TAŞLAR KULLANILDI

Ayasofya'nın inşasında dünyanın "yedi ikliminde" bulunan çok kıymetli taşların kullanıldığına vurgu yapan Evliya Çelebi, bu konuda bildiklerini "Yedi iklimden türlü türlü, renk renk şaşılacak bukalemun nakşında iri mermerler, gemilerle taşındı ve Ferhat ayarında sanatkarlar, üstatlar eliyle keskin yerleri aşında, yani tıraşlanıp düzeltildi. O kadar büyük himmet gösterdiler ki, caminin yarısını 7 senede tamamladılar" şeklinde yazıya döküyor.
Taşların çoğunun Ayasloğ ve Aydıncık, renkli mermerlerin Karaman, Şam ve Kıbrıs Adası'ndan, binlerce parlak sütunun Atina yakınlarından ve ham mermerlerin de Marmara Adası'ndan taşındığını aktaran Evliye Çelebi, mimarlarının reisinin ise İğnados olduğunu yazıyor. Evliya Çelebi seyahatnamesinin başka bir bölümünde ise Ayasofya'nın mimarı olarak Hz. Hızır'dan bahsediyor.

Eklenme: 2020.07.24 10:13
Son Güncellenme: 2020.07.24 10:18
Kategori: Haber

Öne Çıkan Galeriler

İstanbul'da tekstil atölyesinde yangın: Ekip...
İstanbul'da tekstil atölyesinde yangın: Ekip...