Dikkat! Yanlış ayakkabı çocuğunuzun ayak sağlığını bozabilir

Aynı ayakkabıyı üst üste giymek ayak sağılığını tehdit ediyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi, okul çağındaki çocukların aynı ayakkabıyı iki gün üst üste giymemesi gerektiğini belirtti.

"ÇOCUKLAR EN ÇOK TOPUK AĞRISI ÇEKİYOR"

Ayakla ilgili okul çağ dönemindeki çocuklarda en sık görülen rahatsızlığın topuk ağrısı olduğunu söyleyen Op. Dr. Muğrabi, "Büyüme kıkırdakları açık çocuklar sürekli hareket halindeler. Yük sürekli topuklarına biniyor. Eğer iyi bir destekli ayakkabı kullanılmazsa topuk ağrısı en sık rastlanan problem haline dönüşüyor. Ayakların topuk desteği düzenlendiği anda ağrı ortadan kalkıyor. İkinci en sık görünen problem aile farkında değilse düztabanlık. Çocuğun ayağında yüksek kavis varsa uygun ayakkabı alınmadıysa çocuklarda iç ve dışa basma ve buna bağlı gelişen bacak şekil bozukları ortaya çıkması da muhtemel. Çocukların özellikle ayakkabı almadan önce bir ortopedik muayeneden geçmesi ayak yapısının ne olduğunun öğrenilmesi ve ona göre tercih edilmesi artık rutin haline gelmesi gerekir. En önemli tavsiyem okul dönemine başlamadan önce çocukların ortopedik bir muayeneden geçmesi" dedi.

AYAKKABIDA BUNLARA DİKKAT!

Op. Dr. Selim Muğrabi, çocuklarda ayakkabı kullanımı ile ilgili olarak yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

- Çocuk spor yaparken giydiğini mümkün olmadıkça günlük hayatta giymemeli.
- Spor da giyilen ayakkabılarda, esnemeler daha fazla olacağı için spor ayakkabılarının günlük hayatta giyildiğinde basma kusurları çok daha belirgin hale gelecektir.
- Dışarda giyilen ayakkabılar, genellikle spor ayakkabılarına göre daha sert oldukları için ayakta çarpma alanları oluşması gibi problemleri çıkarır.
- Yapılan spora göre ayakkabı seçilmeli.
- Zıplamalı sporda voleybol ve basketbolda kalın ve yumuşak tabanlı ayakkabılar, tenis ve koşmalı sporda atletizmde stabilize eden ayakkabılar dediğimiz topuğun etrafı sert malzeme yapılmış olan ayakkabıların kullanılması çok önemli.
- Çocuklar çok hızlı büyüdüğü için ayakkabılarını tercih ederken ilk başta ayakkabılar o parmak boşluğu nedeniyle çok boşmuş genişmiş gibi gelse de 6 - 7 ay içersin de ayak çok hızlı büyüyüp bir ayakkabı değişimi ihtiyacı olabilir. Bunun atlanmaması gerekiyor.

Eklenme: 2019.09.20 12:37
Son Güncellenme: 2019.09.20 13:44
Kategori: Haber

Öne Çıkan Galeriler

Sahte pasaport, kimlik ve vize şebekesine op...
Sahte pasaport, kimlik ve vize şebekesine op...