Bursa'da Bugün neler oldu? 13 Ocak 2014
İşte günün özeti...
Son derece bulaşıcı bir virüs olan HPV, aktif cinsel hayatı olan her 4 kişiden 3'ünde görülebiliyor. Virüs, basit rahatsızlıkların yanı sıra kansere de yol açabiliyor.
Human papilloma virüsünün (HPV) cilt teması ile kişiden kişiye bulaşabildiğini belirten Doruk Sağlık Grubu Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cevdet Karataş, HPV'nin yüzden fazla tipi olduğunu söyledi. Bunların yaklaşık 30 tanesinin erkek ve kadınlarda genital bölge enfeksiyonlarına yol açtığını ve cinsel temasla bulaştığını vurgulayan Karataş, "HPV çok sık görülen bir virüstür. Bazı araştırmacılar cinsel yaşantısı olan her 4 kişiden 3'ünün hayatının bir döneminde genital HPV enfeksiyonuna yakalanacağını öne sürmektedir" dedi.
HPV virüsünün yayılmasında cinsel ilişkinin şart olmadığına değinen Karataş, "HPV en fazla vajinal, anal ve oral ilişki yoluyla yayılır, ama enfeksiyon oluşması için cinsel ilişki olması şart değil. HPV cilt teması ile bulaşır ve yayılır. Cinsiyeti ne olursa olsun enfekte olmuş bir kişiyle cinsel temasta bulunmak virüsün en sık görülen bulaşma şeklidir. Pek çok diğer cinsel yolla bulaşan hastalık gibi genital HPV enfeksiyonu da çoğunlukla belirti vermez" diye konuştu.
Son Güncellenme: 2014.01.14 18:10
Kategori: Haber
Öne Çıkan Galeriler