"Sigara kullanımı felç olasılığını yüzde 50 artırıyor"

Akut veya kronik pek çok hastalık türünün gelişim nedenleri arasında bulunan sigara ve tütün mamullerinin kullanımını azaltabilmek adına Türkiye´de ve dünya genelinde her yıl 31 Mayıs, "Dünya Tütünsüz Günü" olarak kutlanıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Güler Göğüş, "Mide hastalıkları, cilt sağlığına ilişkin sorunlar, kemik hastalıkları, beyin ve akciğerlere ilişkin hastalıklar ve kısırlık gibi sağlık sorunları sigaranın yol açtığı diğer sağlık sorunları arasında yer alır. Tüm bunlara ek olarak, sigara kullanımı felç geçirme olasılığını yüzde 50 oranında artırıyor" dedi

Sigaranın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Dr. Göğüş, sigaranın vücuda zararının tartışılmaz olduğunu söyledi.

Göğüş, şu ifadeleri kullandı: "Her ilaç ve kimyasal maddede olduğu gibi tütün kullanımının da vücuda olan etkileri kişiden kişiye, kullanım miktarına ve sıklığına, kişinin güncel sağlık durumuna ve daha pek çok etkene göre değişkenlik gösterir. Fakat birçok ilaçtan farklı olarak tütünün insan sağlığı için güvenli doz olarak belirtilebilecek bir miktarı yoktur ve yalnızca pasif içicilik yolu ile tütün dumanına maruz kalmaktan aktif sigara kullanımına kadar tüm dozlarda insan sağlığı için olumsuz etkilere yol açtığı bilinen bir gerçektir. Sigara içildiğinde, sigara dumanından gelen katran vücutta adeta bir zehir etkisi gösterir. Bu zehirli maddenin sürekli olarak vücuda alınması sonucunda; pıhtılaşma bozukluğu, arter yapısında bozulma gibi etkiler görülür, dokulara ulaşan oksijen miktarı azalır, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski önemli ölçüde artar."

Eklenme: 2023.06.01 11:20
Son Güncellenme: 2023.06.01 11:22
Kategori: Diğer

Öne Çıkan Galeriler

Mitolojide Olimposlu tanrılar kimlerdir?
Mitolojide Olimposlu tanrılar kimlerdir?