Serkan Yetişmişoğlu

Serkan Yetişmişoğlu

serkanyetismisoglu@bursadabugun.com

"Tutku"lu bir Frutti Extra Bursaspor...

2020.09.02 22:56 - Son Güncellenme: 2020.09.02 22:56
A

Bu sezon Basketbol Süper Ligi ve Euro Cup'ta mücadele vermeye hazırlanan Frutti Extra Bursaspor'un Başantrenörü Tutku Açık'la Potanın Timsahları'nı konuştum.

Geçen sezon Süper Lig'deki ilk yılında Yardımcı Antrenör olarak görev yapan Açık, Türkiye'de çok beğenilen Chris Jones, Allerik Freeman, Perrt Jones gibi Amerikalı basketbolcuların belirlenmesinde (scout)  önemli rol oynayan 40 yaşındaki teknik adam, bu sezon "başantrenör" olarak kolları sıvadı.

LİDER BİR OYUN KURUCUYDU

Ülkerspor'un altyapısından yetişen Açık'ı, Genç Takımlardan beri tanırım.

A Takım'da "Pegasus" Harun Erdenay'la birlikte oynamış, başarılı bir oyun kurucuydu. 

Hızlı, seri, çabuk düşünen, takımı başarıyla oynatan, oyunun temposunu iyi ayarlayan, "lider" bir point-guarddı.

Bazı yurtdışı deplasmanlarında Tutku'nun basketbolculuğu döneminde kısa süreli sohbetlerimiz de olmuştu. 

Geçen sezon Frutti Extra Bursaspor'un benchinde; 2.adam olarak Koç Serkan Erdoğan'la sürekli taktik hamleleri konuşan, fikir alışverişinde bulunan, takımda sevilen çok aktif bir 2. adamdı.

Takımın yapısını çok iyi biliyor.

ÇOK ÖNEMLİ BİR BAŞLANGIÇ

Süper Lig'de ve de aynı zamanda Euro Cup'ta ilk kez "başantrenörlük" yapacak.

Antrenör Tutku Açık ile yeşil-beyazlı ekipteki; basketbol anlayışını, kadro yapısını ve nasıl bir oyun oynatmayı düşündüğünü konuştuk.

Genç teknik adam, sezon başı takım planlamasını bütçe doğrultusunda yaptıklarını belirterek, "Yerli ve yabancı oyuncuları belirleyip kadromuzu kurduk. 5 yabancımızın 4'ü, Perry Jones dışında yeni... Sadece Kadji, daha önce Tofaş'ta oynadığı için Bursa'yı ve Türk basketbolunu iyi biliyor. Sonuçta, iyi bir kadro kurduğumuzu düşünüyoruz" ifadesini kullandı. 

TEMPOLU VE PAYLAŞIMCI BİR OYUN

Bu sezon oyun yapısı olarak; tempolu bir basketbol oynamayı planladıklarının altını çizen Tutku Açık, "Tabii ki, bazen tempomuzda inişler çıkışlar olacaktır.

Ama biz; bol pas yapan, topu daha çok paylaşan bir ekip olmayı amaçlıyoruz.

Bu sezon, parkede son topa kadar; takım halinde mücadele eden, savaşan, dinamik bir takım olmak için çalışacağız. Kaybetsek bile, savaşmadan pes etmeyeceğiz" diye konuştu.

BOYALI ALANDA 5'Lİ ROTASYON ŞANSI

Pota altındaki uzunların rotasyonunu sorduğumda, Tutku Açık, boyalı alanda 5 oyuncudan oluşan; "4 ve 5 numara" havuzunun olduğunu söyledi ve ekledi:

"Oğuz Savaş, Kenny Kadji, Perry Jones, İzzet Türkyılmaz ve Tevfik Akdamar'dan oluşan 5 uzunumuzu; maçına göre değerlendireceğiz.

Bazen Oğuz-Perry, bazen Oğuz-Kadji, bazen Kadji-Perry gibi iki uzunla oynayacağız.

İzzet ve Tevfik'le birlikte kullanacağımız değişik opsiyonlar, bizim elimizi rahatlatacak."

AVRUPA'DA İLK HEDEF...

Bu sezon ilk defa katılacakları Avrupa Kupası'nda net bir hedef koymadıklarını dile getiren Koç Açık, şu ifadeleri kullandı:

"Euro Cup'ta yapabildiğimizin en iyisini yapmaya çalışacağız. Gruptaki her maça tek tek bakacağız.

Avrupa'da da taraftarımıza, tıpkı ligdeki gibi heyecan dolu ve zevkli karşılaşmalar izlettirmeyi hedefliyoruz.

Frutti Extra Bursaspor'un adını Avrupa'da en iyi şekilde duyurmak ve güzel izler bırakmak en önemli amacımız ve misyonumuz olacak. İlk yılımızda kulüp ve camia olarak da iyi bir Avrupa deneyimi kazanacağız."

"3 YENİ AMERİKALI, UYUM SAĞLARLARSA..."

Tutku Açık, takıma yeni katılan NBA patentli 3 ABD'li dış oyuncu; Daniel Hamilton (1995 doğumlu 2.01), Malik Newman (1997-1.90) ve Xavier Munford'un (1992- 1.90) Avrupa'da ilk deneyimlerini yaşayacağını hatırlatarak, "Eğer ligimize ve ülkemize uyum sağlarlarsa, kariyeri iyi olan Amerikalı oyuncularımız, tecrübeleriyle bize önemli katkı yaparlar" şeklinde konuştu. 

PERRY JONES'UN ÇOCUĞU OLACAK

Geçen sezondan kalan tek yabancı olan; 29 yaşındaki ABD'li power-forvet Perry Jones'un eşinin önümüzdeki günlerde Amerika'da doğum yapacağını, o nedenle en geç 12-13 gün içinde Bursa'ya gelip takıma katılacağını vurgulayalım.

Perry'nin, Amerika'da özel kondisyoner eşliğinde salonda çalıştığını da sözlerimize ekleyelim.

ÇİFTE AVRUPA HEYECANI...

Ne diyelim;

Türk basketboluna yeni bir soluk ve heyecan getiren Frutti Extra Bursaspor'un; Tofaş'la birlikte, Süper Lig'de ve Avrupa kupalarında Bursa'yı en iyi şekilde temsil edeceğinden hiç şüphem yok...

Bir de Türkiye Basketbol Federasyonu, liglerde belli bir oranda "seyircinin" salonlara gelmesine izin verirse, Potanın Timsahları, coşkulu taraftarının da müthiş desteğiyle yeni başarılara imza atabilir...

Ancak, tam yazımı bitirmiştim ki;

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Futbol için, Bilim Kurulu'nun; ligin ilk yarısının 'seyircisiz' olması şeklinde bir önerisi var" açıklaması geldi.

Açık havada oynanan futbola böyle bir "erteleme" gelince, salonlar için TBF'den "seyirci" izni çıkacağına olan umudum çok çok azaldı!..

Ancak, her şeye rağmen;

Gerçekten de, Süper Lig'in başlayacağı 26 Eylül tarihini iple çekiyoruz...

Zira;

"Tutku"lu ve önü "Açık" bir Frutti Extra Bursaspor yolda gibi görünüyor...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları