Serkan Yetişmişoğlu

Serkan Yetişmişoğlu

serkanyetismisoglu@bursadabugun.com

Boyacı Kral Pele!

2021.05.04 23:20 - Son Güncellenme: 2021.05.04 23:22
A

77 yaşındaki Babam için, dünyanın en büyük futbolcusu Pele'dir.

Açık söyleyeyim;

Netflix'teki Pele Belgeseli'ni izleyinceye dek, dünyanın en büyük futbolcusu olarak, ben Maradona'yı görüyordum.

NEDEN MARADONA DİYORDUM?

-Neden?

Çünkü:

Meksika 1986 Dünya Kupası'nı kazanan ve Napoli'yi 1987 ile 1990'da İtalya Ligi şampiyonu, 1989'da ise UEFA Kupası şampiyonu yapan efsane futbolcu Diego Armando Maradona'ydı.

Hatta, Arjantinli efsane, 25 Kasım 2020'de öldükten sonra, bu düşüncemi, o günkü yazımda net olarak dile getirmiştim.

"GOLLERİNİ SİNEMADA İZLERDİK"

Babam, "Pele'nin oynadığı 1962 ve 66 Dünya Kupası maçları, haftalar sonra sinemalara gelir ve biz de koşa koşa gidip izlerdik. Çünkü, o zamanlar televizyon yoktu. Bugün bile hiçbir futbolcu Pele'nin eline su dökemez" diye anlatır her fırsatta...

Zira, Maradona, 1986 Dünya Kupası'nı havaya kaldırdıktan sonra dünya futbolunda "Hangisi daha büyük?" tartışması başlamıştı.

-Pele mi, Maradona mı?

Tıpkı günümüzdeki;

"Messi mi, Ronaldo mu?" tartışması gibi...

BABAM ÇOK HAKLIYMIŞ

Şimdi bu belgeseli izledikten sonra düşündüm de...

Babam çok haklıymış! Pele gerçekten dünyanın 1 numarasıymış!

Pardon Babacığım...

SOSYOLOJİK BAKIŞ AÇISIYLA...

Brezilya'daki askeri darbe, cunta dönemlerine denk gelen Pele'nin göz kamaştıran altın çağı, bu belgeselde sosyolojik açıdan da irdelenmiş.

FANTASTİK VE OLAĞANÜSTÜ YOLCULUK

Bugün 81 yaşında olan Brezilyalı efsane 10 numaranın, nasıl ulusal bir kahramana ve dünya çapında bir "süperstar"a dönüştüğünü anlatan belgesel, Pele'nin yeşil sahalardaki olağanüstü yolculuğunu çarpıcı bir şekilde ekrana yansıtıyor.

"BEN DAHA ÖLMEDİM!"

Örneğin...

Belgeselde gördük;

Pele, Meksika 1970'te 4. defa oynadığı Dünya Kupası'nı;

1958 ve 1962'den sonra 30 yaşındayken 3.kez kazanınca, soyunma odasında 3 kere "ben daha ölmedim!" diye haykırmış.

1970 Dünya Kupası'nda; finalde İtalya'yı 4-1 yenen Sambacılar'ın 10 numarasına neden "Kral" dendiğini 4 Dünya Kupası macerasını, perde arkası gelişmeleriyle izleyince daha iyi anladım.

FUTBOLUN SİYAH İNCİSİ

Kral'ın, ülkesindeki Askeri Cuntalar devrinde, siyasi hiçbir yorum yapmamış olması bazı çevreler tarafından eleştirilse de, futbolun "Siyah İncisi" siyasete bulaşmamayı ve hep yeşil sahaların içinde kalmayı tercih etmişti!..

BU DETAYLAR BELGESELDE YOK!

Aşağıda aktaracağım ilginç olaylar ise, bu belgeselde yer almıyor!

ÖZEL MAÇ İÇİN İSTANBUL'A GELDİ

3 Mayıs 1972'de Pele, Santos takımıyla beraber, Fenerbahçe ile özel maç yapmak üzere İstanbul'a geldi.

Düşünsenize;

3 Dünya Kupası kazanan Brezilyalı yıldız, bu başarısından 2 yıl sonra İnönü Stadı'na çıkıyor.

Dolmabahçe'de 43 bin seyircinin tribünleri doldurduğu maçı Santos 6-1 kazanmış.

Doğan Babacan'ın yönettiği maçın son 2 dakikasında, müsabaka sonunda "izdiham" yaşanmasın diye, tünelden içeri kaçıvermiş!

MARACANA'YA ADI VERİLECEKTİ AMA...

Bu arada gerçek adı Edson Arantes do Nascimento olan Pele'nin isminin; 2 ay önce (10 Mart 2021'de) Brezilya'nın ünlü Maracana Stadı'na verilmesi gümdeme gelmişti.

Ancak Rio de Janeiro Eyaleti Yasama Meclisi'nin stadın isminin "Edson Arantes do Nascimento-Kral Pele" olarak değiştirilmesi kararını, Rio Eyalet Valisi, "Pele daha çok Sao Paulo kentinde yaşıyor" gerekçesiyle onaylamamıştı.

SAVAŞI DURDURAN ADAM

Hatta...

Afrika'da Nijerya'da yaşanan savaşa; Pele'nin Dünya Kupası maçı nedeniyle 2 saat ara verilmişti.

Düşünün;

Siyah İnci, öyle bir "futbol ikonu"ydu ki, dünyanın öbür ucundaki bir savaşa "futbol molası" verdirecek kadar seviliyordu!..

AVRUPA'YA TRANSFERİNE İZİN ÇIKMADI

Attığı gollerle futbol dünyasında fırtına gibi esen Brezilyalı 10 numarayı, o yıllarda birçok Avrupa kulübü, transfer etmek istemişti.

Fakat Brezilya Hükümeti, Pele'yi, futbolu ilk seferinde bıraktığını açıkladığı 1974'e kadar "ulusal hazine" ilân etmiş ve yurt dışına göndermemişti!

1956'dan itibaren Brezilya'da sadece Santos'ta tan 18 yıl futbol oynayan Pele, sonra yine futbola dönem kararı aldı.

ERTEGÜN KARDEŞLER COSMOS'A TRANSFER ETTİ

Efsane Kral, 4 milyon dolar transfer ücreti karşılığında ABD'nin şöhretler kulübü olarak bilinen New York Cosmos takımında 1977'ye kadar 3 sezon daha top koşturdu.

Amerika'da yaşayan Türk işadamları Nasuhi ve Ahmet Ertegün kardeşlerin sahibi olduğu Cosmos, siyasiler aracılığıyla Brezilya'dan özel izin alarak, 35 yaşındaki efsaneyi ABD'ye getirmeyi başarmıştı.

Zaten Pele de futbolu 37 yaşında bu kulüpte bıraktı.

BİR MAÇTA 6 DEFA 5 GOL ATTI

Öyle bir golcü düşünün ki;

1977'de futbolu bırakıncaya kadar; kariyeri boyunca, bir maçta; 6 defa 5 gol, 30 defa bir maçta 4 gol atsın. 92 defa da hat-trick (3 gol) yapsın.

İşte onun için Pele çok büyük!

BECKENBAUER: EN BÜYÜK PELE'DİR

Almanya'nın İmparator'u Franz Beckenbauer, Pele'nin; tüm zamanların en büyük futbolcusu olduğunu bakın nasıl anlatmıştı:

"Eğer mükemmel kelimesini kullanmak isterseniz, Pele neredeyse o kelimenin tam ortasındadır. O, futbol tarihinin gelmiş geçmiş en iyi oyuncusudur,"

BOYACI SANDIĞIYLA SAMBA DANSI

Tekrar belgesele dönecek olursak...

Belgeselin finalinde; 81 yaşındaki yaşayan efsanenin, fakir bir ailenin çocuğu olarak, küçükken 11 yaşına kadar ayakkabı boyadığı o "sembolik" boyacı sandığını kucağına alıp, parmaklarıyla sandığa vurarak Samba müziğinin ritmini tutturduğu final sahnesini görünce, tüylerim ürperdi, gözlerim doldu!

Hayata küçük bir ayakkabı boyacısı olarak atılan Pele'nin; destansı bir masal misali, 18 yaşında Dünya Kupası kazandıktan sonra 1960'larda dünya efsanesi haline dönüşen yaşam öyküsü, gerçekten çok çarpıcı...

OSCAR'LI FİLMLERE TAŞ ÇIKARTIR

Öyle ki;

Birçok Oscar Ödüllü filme taş çıkartacak kadar müthiş kariyerin ve "gerçek bir başarı öyküsü"nün finaline de, çocukluğuna atıfta bulunulan, böylesine duygusal bir sahne yakışırdı.

-Boyacı Kral Pele!..

Eğer, Pele Belgeseli'ni hâlâ izleyemediyseniz, bence en kısa zamanda seyretmenizi tavsiye ederim.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları