Serkan Yetişmişoğlu

Serkan Yetişmişoğlu

serkanyetismisoglu@bursadabugun.com

Basketbol kenti Bursa ve Tofaş'ın yatırımı

2019.09.18 07:53 - Son Güncellenme: 2019.09.18 07:54
A

"Bursa'da 50 Pota Projesi"ni başlatan Tofaş'ın Yunuseli Mahallesi'nde açtığı ilk pota törenini takip ederken, Bursa'nın "Basketbol Kenti" olması adına yapılan bu tür projeler açıkçası beni de sevindirdi.

HARMANCIK'TAN KARACABEY'E...
Başta Harmancık olmak üzere, Karacabey, M.K.Paşa, Yenişehir, Orhangazi gibi ilçeler de dahil olmak üzere toplam 50 tek pota sahasının hayata geçirilmesini önemsiyorum.
Hatta, Tofaş'la birlikte;
Bursa Belediyeleri ile spor kulüplerinin de katkılarıyla, bu sayı 160'a çıkarılsa daha da güzel olmaz mı?
Böylece, basketbol, kentin dört bir köşesine daha iyi yayılır diye düşündüm.

HEYECAN İKİYE KATLANDI
Uzun yıllar sonra Basketbol Süper Ligi'nde Bursa'yı Tofaş'la birlikte Bursaspor'un da temsil edecek olması, şehirdeki basketbol heyecanını ikiye katladı.
Potanın Timsahları, tarihinde ilk defa Süper Lig'de boy gösterecek.
Bursaspor da, ilk 3 hazırlık maçını kazandı.
Böylece, Bursa'da; basketbol heyecanı her hafta "zirve" yapacak ve bu coşku bütün bir sezona yayılacak.

BASKETBOL ARTIK MAHALLEDE...
Yunuseli'ne dönersek;
Basketbol Federasyonu CEO'su Ömer Onan ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın da kutlayıp, destek verdiği tek pota açılışında, mahalledeki basketbol tutkunları çocukların heyecanı ve Kaptan Sammy Mejia ile Barış Ermiş'e gösterdikleri ilgi görülmeye değerdi.
Zaten, yaptınız sporu sevdirmek istiyorsanız, o branşı tabana yayacaksınız.
Bunun için de okullara ve mahallelere, o spor alanlarını götürmeniz çok önemli.

"BEYAZ GÖLGE" VE EFE-ERMAN...
Hatırlıyorum da;
1981 yılında TRT'nin renksiz olduğu dönemde başlayan "Beyaz Gölge" dizisi, Türkiye'de basketbolun patlamasında büyük rol oynamıştı.
Carver Lisesi'nde geçen Koç Keen Reeves, Kuliç, Salami, Gomez ve arkadaşları, verilen hayat dersleriyle birlikte, ülkede müthiş bir basketbol rüzgarı estirmişti.
Hatta aynı yıl;
Efe, Erman, Necati, Aytek, Kara Mehmet'li Basketbol Milli Takımı'nın; Challenge Turu'ndaki başarısı ve Balkan Kupası şampiyonluğu da bu patlamayı kat be kat arttırmıştı.

BİZ DE BAHÇEMİZE POTA YAPTIRMIŞTIK
O sene, 12 yaşında olan ben ve 9 yaşındaki kardeşim Gökhan'la beraber demirciye gidip çember yaptırmış ve evimizin arka bahçesindeki duvara asıp, teke tek maçlar yapmaya başlamıştık.
Örneğin, ben efsane pivot Efe Aydan gibi çengel atış (hook-shot) denerdim.
Öyle ki;
Yukarı mahallede, arka sokakta, kısacası Bursa'nın her köşe başında, duvarlara ve ağaçlara asılmış potalar vardı.
TRT'nin efsane basketbol spikeri Ertan Yüce'nin ve daha sonraki yıllarda Avni Küpeli, Murat Murathanoğlu ve İsmet Badem'in anlattığı unutulmaz maçlar da zihinlerimize kazınmıştı.
Artık basketbol maçlarında spor salonları dolup dolup taşıyordu.

"KENTE KALICI İZ BIRAKMAK"
3 yıl önce (Haziran 2016) Tofaş Fabrikası'nda açılan Mustafa Vehbi Koç Spor Salonu'nda, kulübün 45 yıllık geçmişini ve hedeflerini yerel ve yaygın medyaya anlatan 
Tofaş CEO'su ve Kulüp Başkanı Cengiz Eroldu'nun,
"Bursa'ya ve Bursa gençliğine nasıl kalıcı izler bırakabiliriz, bunun çalışmalarını yapıyoruz" sözleri dikkat çekiciydi.
Başkan Eroldu, Bursa'yı; her yönüyle basketbol kenti yapma konusunda da, şunları  söyledi dün:
"Bu sezon Bursaspor'un da Süper Lig'e yükselmesiyle Bursa basketbolu daha da güçlendi.
Bursa deyince, akla sadece tarihi ve turistik bir kent değil, spor ve basketbol kenti olması da gelmeli. Biz bunu istiyoruz.
Zaten merhum Mustafa Koç, yıllar önce, Bursa'nın, tıpkı Amerika'da basketbol takımlarıyla ünlü kentler gibi bir basketbol şehri haline gelebilecek bir yapıya sahip olduğunu söylemişti. Biz de bunu başarmak için özellikle altyapıya olan yatırımlarımızı arttırıyoruz."

YEREL KAHRAMANLAR ÇIKARTMANIN ÖNEMİ
"Biz, İspanya ve Yunanistan gibi Bursa'dan yerel kahramanlar çıkartmaya çalışıyoruz.
10 şehirde; 18 okulumuzda 3 bin 655 öğrenci, basketbol öğreniyor.
Ayrıca, Yeni Nesil Tofaş Basketbol Okulları'nda sporculuğun yanı sıra iyi birer birey olmalarını da hedefliyoruz."
Başkan Cengiz Eroldu'nun bu sözlerinin gerçekten altı çizilmeli...
32 yıldır yazıp çizdiğim ve konuştuğum basketbola yatırım yapan tüm kulüplere destek verilmeli.
Bugün Finalspor ve Gemlik Basketbol Kulübü de Süper Lig'in hemen altındaki Türkiye Basketbol Ligi'ndeler ve yatırım yapmaya devam ediyorlar.
Amatör ve yerel lige katılan tüm kulüpleri de kutlamak ve desteklemek gerek.

ENGELSİZ TRİBÜN VE OTİZM RENK ÖDÜLÜ
Sosyal sorumluluk projesi kapsamında 3 yıl önce bir ilke imza atarak, Tofaş Spor Salonu'nda "Engelsiz tribün" yapan Bursa ekibi, son olarak; daha 12 gün önce Avrupa'da çok değerli bir ödül kazandı.
Eurolig'de sosyal sorumluluk programı "OneTeam" ödüllerinde, Renk Otizm Derneği ile birlikte yapılan "Tofaş Renk" projesiyle Avrupa'da "bronz ödülü" alan Tofaş'ı yürekten kutluyorum.
Gerçekten çok değerli ve anlamlı bir ödül...
Üçüncülük Ödülü'nü; Tofaş Pazarlama ve İletişim Menajeri Efe Şekerci ve Avrupa'daki "Kulüp Elçisi" David Rivers'ın, Barcelona'da düzenlenen törende birlikte almaları da çok güzel bir tablo oluşturdu.

ÖNGÖREN'İ DİNLERKEN BELÇİKA'YA GİTTİM
Genel Menajer Tolga Öngören, Mustafa V.Koç Spor Salonu'nda; Altyapıdaki Millli Takımların kamp yaptığını, B ve C Kategorisi Hakem Seminerleri'nin düzenlendiğini belirterek, "Salonda yan yana 3 basketbol sahamız var. Türkiye'de başka bir yerde böyle komple bir spor tesisi olduğunu sanmıyorum. Kondisyon merkezimizdeki aletleri, Amerika'da 30 NBA takımının kullandığı aletlerle aynı. Ayrıca personelimiz de belirli saatlerde bu kondisyon merkezimizden yararlanabiliyor" dedi.

BELÇİKA'DA GÖRÜNCE İMRENMİŞTİM
Öngören, tek çatı altında ve açılır-kapanır perdeyle ayrılabilen 3 basketbol sahasını gazetecilere anlatırken, o anda 1992-93 yılında Tofaş'ın Avrupa Kupası maçı için gittiğimiz Belçika'nın Charleroi kentindeki spor tesisleri aklıma geldi.
Adeta zaman tüneline girdim.
Spirou Charleroi takımı yöneticileri, Tofaş'tan Dr. Murat Kuter ile beni, özel olarak alıp şehirdeki spor tesislerini gezdirmişlerdi.
27 yıl önce, Brüksel'e 1 saat uzaklıktaki bu küçük Belçika kentinde, çok amaçlı modern salonda; yan yana 3 basketbol sahasını görünce, açıkçası hem şaşırmış, hem de imrenmiş ve "inşallah bizde de böyle modern tesisler olur" diye geçirmiştim içimden...
1993'te Türkiye Kupası'nı ilk kez kazanan Tofaş'ın Antrenörü Mete Babaoğlu, takımın Kaptanı da Tolga Öngören'di.
Sözün özü;
Mustafa V. Koç Spor Salonu ve kulüp binasına yapılan büyük yatırımı anlamak için bu modern tesisleri gezip incelemek lazım.
Umarım, bu güzel tesislerden; Murat Konuk, Cüneyt Erden, Hüseyin Demiral, Mesut Gökçe, Kenan Sipahi, Berkan Durmaz, Muhsin Yaşar gibi yeni yetenekler ve milli basketbolcular yetişir.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları