Pınar Yeniyiğit

Pınar Yeniyiğit

iletisim@bursadabugun.com

İşte BESKOOP ve Erol Köse gerçeği...!

2021.09.13 07:32 - Son Güncellenme: 2021.09.13 07:32
A

Bursa gündemini ucundan kıyısından da olsa takip edenler bilirler;

Özellikle son dönemde şehir kamuoyunun adeta endekslendiği ve çözümünü de merakla beklediği tek bir mevzu  var; 

Yaşama geçirilebilmesi halinde  alanında Türkiye'nin en büyüğü unvanına sahip olacak olan ...

Ve fakat tam 12 yıldır bir arpa boyu yol kat edilememesi  hasebiyle adı gibi çatallı mı çatallı bir hal alan Kestel Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi Projesi...!

Çataltepe Projesi'nin mimarı malumunuz  Bursa Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak...!

Başkan Tak yıllardır süregelen suskunluğunu kısa süre önce nihayet bozdu ve bu satırlardan oldukça mühim ve deyim yerindeyse bomba etkisi yapan önemli açıklamalarda bulundu...

Aynen şöyle söyledi Arif Başkan;

"Tapular BESKOOP'ta, borç BESOB'da...

İşte bu ifade her şeyi anlatıyordu aslında.

Şöyle ki;

Başkan Arif Tak'ın ' Biz projeyi  zamanın TOKİ Başkanı'nın  yönlendirmesi ile altın tepside ve de sıfır bedelle kooperatife devrettik" dediği BESKOOP ve başındaki Erol Köse; 40 yıl düşünülse akıllara gelmeyecek bir formülle  öyle bir kuruluş ve işleyiş mutabakatı gerçekleştirmiş ki ;

BESOB; BESKOOP adlı kooperatifte kurucu üye olarak gösterildi ve TOKİ'ye mevcutta olan ve gelecekte de oluşacak tüm borçlarda garantör kuruluş olarak gösterildi.

Yani proje ve Çataltepe arazisi tereyağdan kıl çekercesine 0 bedelle alınarak BESKOOP'un 7 kişiden oluşan yönetim kuruluna bahşedildi.

Şimdi gelelim esnafa hiçbir bilgi verilmeden bundan yaklaşık 4 yıl önce oluşumu gerçekleşen BESKOOP' un yansıttığı tabloya;

Malumunuz Kooperatifin başında Erol Köse adlı bir şahıs var ve abartmadan ifade etmem gerekirse başta tüm esnaf camiası olmak üzere, bütün Bursa ve de şahsen ben, Çataltepe mevzunu uzun süredir enine boyuna yazmama rağmen gerçekten ve de halen  Bay Erol Köse'nin kim olduğunu çokça merak ediyorum.

Erol Köse kanımca tam bir kapalı kutu...

BESOB Başkanı Arif Tak'ın kamuoyunun yakında takip ettiği çarpıcı açıklamalarından önce ve de sonra kendisi ile iki kez telefonla konuşabildim. Bursada Bugün TV'de Fİ Kelam'a davet ettim, röportaj talep ettim ancak kabul etmedi.

Köse'nin o konuşmalarımızda sadece ve sadece söylediği " Çataltepe ile ilgili detaylı bilgiyi diğer dükkanların temeli atıldıktan sonra verebileceği ve kooperatifçilikte çok deneyimli olduğu iddiası idi.

Ancak ne yazık ki bu deneyimin yansımasını projenin değil belli bir bölümünde bir karış toprağında dahi henüz göremedik.

İşte bu nedenden olsa ki sayıları bin 500'ü aşan mağdur esnaf, Erol Köse'nin başında bulunduğu BESKOOP'a güvenmiyor ve de bir türlü üye olmuyor. Esnafın üyeliği kabul etmemesindeki bir başka nedeni de ilerleyen satırlarda aktardığımda eminin ki sizlerde hayrete düşecek ve de 'Bu kadarı da olmaz ' diyeceksiniz.

Araştırmalarıma göre;

Erol Köse bundan 12-13 yıl önce Yıldırım Esnaf Kefalet Kooperatifi'nde çalışan bir personel idi. O yıllarda aynı kooperatifte yine personel olarak çalışan eşi ile tanıştı ve evlilikleri gerçekleşince kendi isteği ile bu kooperatiften ayrıldı ve BESOB'a geçti.

 Sonrasında ise ne olduysa oldu;

Sırf BESOB Çataltepe Sitesi'nden yer alabilmek için gerekli olan esnaf statüsünü kazanma maksadı ile aynı Erol Köse ayakkabı tamir- bakım işlerini gerçekleştirdiği bir dükkan açılımı yaptı ancak bu dükkan gerçekte bugüne kadar hiçbir şekilde Bursa'nın herhangi bir lokasyonunda açılmadı. Erol Köse bu çalışmasına adres olarak da kendi ev konumunu gösterdi.

Yine sonrasında Çataltepe kulislerinden edindiğim bilgiye göre ;

Tam TOKİ' nin projeyi BESOB'a devrettiği o zamanlarda Erol Köse Beyefendi oda birliğinde görevli bir personel iken öne çıkıp, Başkan Arif Tak'a kooperatifçiliği bildiğini  ısrarla ifade ederek BESKOOP'un başına geçmek için yoğun çaba harcadı ve sonunda amacına da ulaştı.

O tarihte yıl 2018'in Ekim ayını gösteriyordu.

BESKOOP'un kuruluşunu incelediğimizde kooperatifin 7 kişi ile kurulduğunu ve kuruluş sermayesinin de Erol Köse ve ekibince sadece 7 bin TL olarak gösterildiği gözüküyor.

Bu 7 bin TL ile 2 katrilyon 200 milyar arazi değeri olan ve 3 bin 500 civarında dükkandan ve içinde hamamı, bankası, benzinliği, alışveriş merkezi, itfaiyesi, hastanesi, postanesi olacak devasa bir proje nasıl yaşama geçirilebilir ? siz düşünün artık...!

Yeri gelmişken;

BESKOOP'un arazinin tümünü üzerine alabilmesi için TOKİ'ye taahhüt ettiği her biri 5.5 milyon değerindeki senetlerden son iki senedin ödemesini yapamadığı ve yirmi günlük zaman zarfında da 5. Senedin vaktinin geldiği ve bu senet de ödenmez ise , BESKOOP'un tam 3 senedi ödememiş olacağını da aktaralım.

Eğer bu ödemeler yapılmazsa maazallah TOKİ arazinin tamı tamına yüzde 43'üne resmen el koyacak ki; yalnızca bu sebep bile, esnafın BESKOOP'a üye olmamaktaki tavrına çok mühim bir gerekçe.

Sözü uzatmadan yukarıda sonraki satırlarda okuduğunuzda 'Sizler de hayrete düşeceksiniz' dediğim o bölüme geçelim ;

Erol Köse başkanlığındaki kooperatifin üyelerine imzalattığı ve bin 500 esnafın da imzalamayı imtina ile reddettiği ve başta işte bu sebepten mağdur olduğu öyle bir 'Üyelik Ortaklığına Kabul Arz Belgesi' var ki Türkiye tarihinde hiçbir kooperatifçe öngörülmemiş ve de hiçbir üyeye de imzalatılmamış.

Aynen aktarıyor ve de yorumu size bırakıyorum;

 S.S BESOB ESNAF VE SANATKARLAR TOPLU İŞYERİ YAPI KOOPERATİFİ

                              YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI'NA;

                                                                                                                      BURSA

"1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu" gereği hazırlanarak tescil ettirilen "S.S BESOB ESNAF VE SANATKARLAR TOPLU İŞYERİ YAPI KOOPERATİFİ" Ana Sözleşmesini ve kooperatifin bundan önce yapılan genel kurul kararlarını inceledim. Taahhütlerinin bilinci dahilinde kabul ettim.

               Kooperatifin bundan önce yapılan ve bundan sonra yapılacak olan genel kurul toplantılarında alınan ve alınacak olan tüm kararlara ve yönetim kurulu denetim kurulu ve tasfiye kurulu kararlarına ilgili yasalar ile sözleşmeye istinaden çıkarılacak yönetmelik ve tamimlere uyacağımı, kooperatifin ifade ettiği birlik ruhuna, amaç ve prensiplerine uyacağımı , şahsıma görev verildiğinde kooperatifçilik ilkelerine sadakatle hizmet edeceğimi, kooperatife karşı vecibelerimi yerine getirmediğim taktirde ilişiğimin kesilmesine itirazım olmayacağını, kooperatifin başkan ve yönetim kurulu aleyhine çalışmaları engelleyici, yıkıcı faaliyette bulunmayacağımı, kooperatife borç ve aidatlarımı gününde ödeyeceğimi beyan ve taahhüt eder, olağanüstü durum hallerinde iflas ve w sağlık raporu alınıp kooperatife ibrazı halinde dahi kooperatife olan yükümlülüklerimin külli ve cuzi haleflerimi de bağlayacağını, kooperatif kayıt kabule bildirmiş olduğum adres, telefon ve mail adreslerimde değişim olduğunda yönetime bildireceğimi, bildirmediğim taktirde kayıtta bildirmiş olduğum iletişim bilgilerime kooperatifçe yapılan bildirimleri kabul eder, bu ortaklık senedinde vermiş olduğum açıklama ve taahhüde uygun olarak, Bursa ili Kestel İlçesi Çataltepe Mevkiinde kooperatif tarafından inşa edilecek olan kooperatif payına düşecek işyerlerinden kooperatif şartlarında bedelini ödeyerek almak , sahip olmak üzere ortaklığa kabulümü arz ederim.

                                                                                                                                                    Saygılarımla..."

   

Sizce de sanki TBMM'sinde bir milletvekilinin yemin metnini ve de yıllarca okullarımızda okutulan Andımız'ı andırmıyor mu bu üyeliğe kabul arzname...!

Bu arznameye imza attığınızda bu projeden hak sahibi olabilmek için ;

 Ki hali hazırda tam 400 üye bu belgeyi imzalamış durumda... Yedi sülalenizi külli ve cüzi haleflerinizle birlikte, Çataltepe Kooperatif Yönetiminin emrine amade kılıyorsunuz.

 Peki bu belgeyi imzalamayan bin 500'ün üzerindeki mağdur esnaf gelinen noktada ne istiyor?

Bu sorunun yanıtını da enine boyuna araştırdım ve ' mağdur esnafın tüm sıkıntısının şu ana kadar proje için bir çivi dahi çakmayan BESKOOP Yönetimine karşı  güveninin oluşmaması' temelinde olduğu bilgisine ulaştım. Yani mağdur esnaf BESOB'a ve başındaki Arif Tak'a değil, BESKOOP'a yukarıda sıraladığım nedenlerden ötürü bir türlü güvenmiyor ve asla ve asla Üyelik Ortaklığı'na Kabul Arz Belgesi'ne imza atmıyor.

Peki bundan sonra ne olacak?

BESKOOP bir ay içinde Kooperatif Yasası gereği genel kurula gidecek ve işte ipler bu noktadan sonra kopacak...!

Görün bakın neler neler olacak?

Çataltepe'nin gündemini an be an aktarmaya devam edeceğim. Sizler aklınızda soru işareti kalmaması için bir sonraki yazıya değin takipte kalın...!    


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları