Pınar Yeniyiğit

Pınar Yeniyiğit

iletisim@bursadabugun.com

Evelallah Çataltepe kördüğümüne çözüm yakındır...!

2021.04.09 09:28 - Son Güncellenme: 2021.04.09 09:28
A

Bu köşeyi takip edenler bilirler..

Uzunca bir süredir sorunlarını, mağduriyetlerini, çıkmazlarını kaleme aldığım Kestel Çataltepe Sanayi Sitesi ile ilgili  nihayet iyi  bir gelişme oldu...

Ve sonunda AK Parti İl Başkanlığı aylardır Bursa gündemini meşgul eder boyutuyla da çözümü elzem hale gelen Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi Projesi'nin taraflarını ağırladı.

Tamı tamına 3.5 saat süren toplantıda ev sahipliğini  Bursa kamuoyunun sesine kulak veren AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş birlikte yaptılar.

Toplantıya, çok uzun süredir deyim yerinde ise azını bıçak açmayan BESOB'un sessiz sedasız Başkanı Arif Tak ve yine Tak'ın Çataltepe projesini sıfır bedelle teslim ettiği söylenen BESKOOP'un Kooperatif Başkanı Erol Köse ile tahmin edeceğiniz üzere Çataltepeli mağdur esnafın temsilcisi oda başkanları katıldı.

Tansiyonu oldukça yüksek bir atmosferde başlayan toplantının sonunda Türkiye'nin en büyük sanayi sitesi projesi mottosuyla yola çıkılan ancak ne yazık ki yıllardır yaşama geçirilmemesi hasebiyle yapımı yılan hikayesine dönen Kestel Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi ile ilgili hayati önem taşıyan kararlar alındı.

Öncelikle bu devasa projenin hangi aşamalardan geçip neden çıkmaza girdiğini kısaca hatırlatalım;

Temeli 2012'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bilgisiyle ve o dönemin önemli siyasilerinin katılımı ile atılan ve mevcut konjonktürde  hiçbir hukuki engelle karşılaşılmamasına rağmen  9 yıldır TOKİ'nin yaptığı 125 dükkan haricinde hiçbir çivi çakılmayan projeyi, temel atma töreninde Arif Tak 2 yılda bitirme sözü vermişti.

TOKİ, toplamda 3 bin 500 dükkanın yapılması planlanan projeden BESOB'un 'Biz yaparız' taahhüdü üzerine çekildi. Çekilirken de 127 milyon TL'lik alt yapı çalışmalarına karşılık BESOB' tan 73 milyon TL alabildi. TOKİ kalan 54  milyon TL'lik alacağı için de projenin 800 bin metrekarelik alanına  el koydu.

Ve bu satıra özellikle dikkat edin ;

TOKİ ödenmeyen alacağı ile ilgili BESOB'a 5 yıl süre verdi ve eğer bu zaman zarfında ödeme yapılmazsa proje alanının tümünün TOKİ'ye geçeceği BESOB ve TOKİ arasında yapılan sözleşmeye yazılıp taraflarca imzalandı.

Yıl 2018' e gelindiğinde de Başkan Tak ve ekibi inşaatın tamamlanması için BESKOOP adıyla bir kooperatif kurdu ve denilen o ki projeyi sıfır bedelle bu kooperatife devretti. 

Gözden kaçırılmaması gereken bir diğer gelişme de BESKOOP'un kuruluşunun  sessiz sedasız olması.. Yani projenin başında BESOB ve TOKİ'ye istenen ödemeleri yapıp hak sahibi olan binlerce esnafın bir tanesine dahi bu kooperatifin kurulduğu bilgisi verilmedi.

Yazının tam da bu  bölümünde  binlerce mağdur esnafın, kooperatifle ilgili  sessizliğin sebebinin "Kooperatifler Yasası" olduğunu ifade ettiğini belirtelim. Şöyle ki Kooperatifler Yasası gereği kooperatif üyeleri bir projeden ayrılmayı talep ettikleri taktirde aradan yıllar geçse de ilk gün hangi meblağı ödedilerse ancak yine aynı miktarı  alabiliyor.

 İşte Çataltepe Esnafı da en başta bu sebepten ötürü mağdur.  

Örneğin esnaf 'dükkan sahibi olacağım' düşüncesiyle Çataltepe projesine 12 yıl evvel  54 bin TL yatırdı ve bugün itibariyle bu projeden ayrılmak istiyor. BESKOOP, bu esnafa geçen onca yıla rağmen  bugün de sadece 54 bin TL ödüyor. Yani esnafın dişinden tırnağında artırarak, arabasını, malını, mülkünü satarak  'Türkiye'nin en büyük esnaf sanayi sitesinde dükkanım olacak' hayaliyle ödediği paralar neredeyse yok olup gidiyor.

Mevcut tabloda binlerce hak sahibinden projeye başlayabilmek için arazi payı ve arsa bedeli olarak yeniden ciddi meblağlar içeren ödemeler talep eden BESKOOP'a sadece 515 esnaf üye oldu. Kalan 2 bin 500 mağdur esnaf ise; inşaatın kooperatiften alınarak yeniden TOKİ'ye devrini ya da farklı bir formül üretilmesini ivedilikle ve sabırsızlıkla bekliyor.  

Şimdi gelelim o mühim toplantıdan yansıyanlara;

BESOB Başkanı Arif Tak'a projenin neden yıllardır yaşama geçirilemediği soruldu. Başkan Tak projenin başında bazı akademik odaların açtığı davalar  nedeniyle birkaç yıl zaman kaybettikleri bilgisinin dışında 12 yıllık süreçle ilgili net bir açıklama yapamadı.

Yine edindiğim bilgiler doğrultusunda aktarıyorum; Başkan TAK'a TOKİ'yi neden devreden çıkarttıkları da soruldu. Arif Tak bu suale de ikna edici bir yanıt veremedi.

Tahmin edeceğiniz üzere Arif Tak'a BESKOOP'un neden sessiz sedasız kurulduğu ve 2 yıl boyunca Çataltepe esnafına bu kooperatifle ilgili bilgi verilmediği ve binlerce esnafın tümünün neden doğal üye yapılmadığı da sual edildi. Başkan Tak bu suale de "O dönemde düşünemedik" yanıtını verdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş  ve AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan Arif Tak'a  "Çözüm önerininiz nedir?" diye de sordular...

Arif Tak bu soru üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı'na dönerek "Projeyi siz yapın" teklifinde bulunup deyim yerinde ise topu Alinur Aktaş'a attı.

İşte bu gelişme üzerine Başkan Aktaş, sorunlar yumağı haline gelen  bu projenin Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından üstlenilmesinin mümkün olmadığını belirterek TAK'a açık ve net bir ifadeyle yanıt verdi.

Toplantıda BESOB Başkanı Arif Tak ile BESKOOP Başkanı Erol Köse'nin sorulan sualler karşısında birbirleriyle ters düştükleri bilgisini de aldık.

Görüşmede AK Parti il Başkanı Davut Gürkan'ın BESKOOP Başkanı Erol Köse'ye kooperatife kaç esnafın üye olduğunu sorduğu 515 yanıtını alınca da tam 2 bin 500 esnaf nerede? diye sorduğu ve yanıt alamadığı edindiğim bilgiler arasında. 

Velhasıl sadede gelirsek;

Toplantı sonunda çok mühim bir karar alındı ve Büyükşehir Belediyesi tarafından BESOB ve  BESKOOP' un bugüne kadar Kestel Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi ile ilgili  yaptığı tüm çalışmaları inceleyecek denetleyici bir üst kurul oluşturulmasına karar verildi. Bu kurul  tam bir ay boyunca, Ramazan Bayramı sonuna kadar detaylı teknik incelemeler yapacak.

Ortaya çıkacak tablo bundan sonra izlenecek yol haritasında belirleyici olacak.

Proje esnafın istediği gibi TOKİ'ye devredilebilecek mi?

Yoksa farklı bir formül üretilerek yüklenici bir kuruluşa mı verilecek?

Ya da  kooperatifin yapısında düzenlemeye gidilip esnaf ikna edilerek bu kooperatife üye olmaları sağlanıp yola devam mı? denecek.

Teknik inceleme sonrasında ortaya çıkacak tablo bundan sonra izlenecek yol haritasında belirleyici olacak.

Bu arada mağdur olan tam 2 bin 500 esnaf projenin devrolduğu BESKOOP adlı kooperatife asla üye olma ve  projenin bu yolla devam ettirilmesi düşüncesinde değil. Ve mağdur esnaf cephesinde bu yönde bir çözümün üzerinde dahi durulmuyor. Çünkü bu kooperatife itimat edilmiyor.

Sonuçta Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan binlerce esnafın mağdur olduğu Kestel Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi projesini tarafları bir araya getirmeyi başarıp gündemlerine aldılar bir kere.

Bu aşamadan sonra da evelallah binlerce esnafın mağduriyetlerini giderecek ve Türkiye'nin en büyük esnaf sanayi sitesini yaşama geçirecek çözüm yakındır.

Zaten Bursa'ya da bu yakışır...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları