Pınar Yeniyiğit

Pınar Yeniyiğit

iletisim@bursadabugun.com

BESOB 'Tosuncuk'un Çiftlik Bank'ına dönmesin...!

2021.02.19 12:11 - Son Güncellenme: 2021.02.19 12:11
A

Laf lafı, konu konuyu açar malum...

Hani şu bizim şehrimizin değerli esnafını tabir-i caiz ise canından bezdiren Esnaf odaları Birliği Başkanı Arif Tak'ın ' Tak' dedirten icraatlarını birkaç haftadır yazıp-çiziyor olmam hasebiyle, siz değerli okurlarımızdan yorum üstüne yorum ve akabinde yeni yeni derin mi derin mevzular ulaştırılır oldu bendenize...

Meğer koskoca Bursa'nın sessiz sedasız halleri ile nam salan Esnaf Odaları Birliği Başkanı Zatıaliniz Arif Tak'ın karnesi bayağı kalabalık, kabarık, karışık ve her biri birbirinden bulanık mühim dosyalar içeriyormuş.

Şimdi önce konuyu döndürüp dolaştırmadan Bursa kamuoyunun Arif Başkan'dan cevabını sabırsızlıkla ve de ivedilikle beklediği suallerle ilgili kısa bir hatırlatma yapalım...Sonrasında da bu yazının siz değerli okuyucularımızı ciddi manada bir kez daha hayretlere düşürecek yeni mevzusunu şöyle enine boyuna irdeleyip BESOB Başkanı'na yeni yeni kontra sorular soralım.

Olmazları oldurma başarısıyla ün yapıp benzeri görülmemiş bir biçimde kendi esnafını bile icraya verebilen (BESOB) başkanlık koltuğunda 28 yıldır etliye sütlüye dokunmadan saltanat süren Arif Tak'a aynen şunları sormuştuk;

*Esnaf pandemi nedeniyle uçurumun eşiğinde eylem yaparken Oda Birlik Başkanı olarak neden sustuğunu....

*Kestel Sanayi Sitesi'ndeki dükkan sahibi esnaftan Birlik Kooperatifi bünyesinde toplanan elektrik faturalarının neden bir türlü ödenmediğini ve bu paraların akıbetini ...

*100'ü aşkın oda birlik merkezinin bulunduğu deprem riski belgeli bina için bir çözüm üretip üretemediğini...

*Ve bundan tam on yıl önce Bursamızın tarihi değeri İç Koza Han'ı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden BESOB adına 29 yıllığına kiralayıp, ardından yine pandeminden iflasın eşiğinde olan esnaftan aldığı aidatlarla Han'ın  tamı tamına 2.5 milyon (2.5 trilyon) liraya tadilat ve onarımını yaptırıp, üstüne üstlük buradaki kiracılar BESOB'a kiralarını ödeyemeyince kendi esnafını gözlerinin yaşına bakmayıp, bir an bile tereddüt etmeden neden icraya verdiğini...!

Maalesef Arif Tak tüm bu suallerimizi yine duymadı, görmedi, okumadı ve deyim yerinde ise ölü taklidi yaparak bir kez daha kulağının üstüne yattı.

Tüm bunları koyun bir kenara Değerli Okurlar;

Arif Tak başkan ve BESOB ile ilgili şimdi anlatacaklarım daha da vahim ve kapsamı Bursa'nın sınırlarını aşan devasa bir boyut içeriyor.

Bu kez mevzu tahmin edeceğiniz üzere yapımı yılan hikayesine dönen BESOB Kestel Sanayi Sitesi ..!

Yukarıda da belirttiğim şekilde dikkatinizi çekmiştir; Sitedeki esnaftan BESOB adına kurulan Birlik Kooperatifi bünyesinde toplanan ve bir türlü ödenmeyen elektrik paralarının neden ortada olmadığı, az sonra okuyacaklarınızın yanında adeta deryada kum tanesi.

Gelelim mevcut tabloda iyiden iyiye çıkmaza giren Kestel Sanayi Sitesi'nin binlerce esnafı mağdur eden sorunlar yumağı hikayesine;

Kuşkusuz bu hikayede de baş aktör yine Arif Tak.

Bundan tam 12 yıl önce BESOB Başkan'ı Arif Tak ve ekibi Türkiye'ye örnek muazzam bir esnaf sanayi sitesi projesiyle yola çıkıyor.

Yer; Kestel Çataltepe...!

Arif Başkan projenin çıkışında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı(TOKİ) ile anlaşarak sanayi sitesi için düğmeye basıyor.

Ve fakat her neden ise BESOB-TOKi- ESNAF el ele mottosuyla startı verilen projede arazi ile alakalı mahkeme süreçleri bir türlü bitmek bilmiyor.

ESNAFTAN TRİLYONLARCA LİRA PARA TOPLANIYOR

Bir taraftan da sitede dükkan ve ofis satın alan tam 3 bin 400 esnaftan en az 60 bin TL ve en yüksek 500 bin dolar bazında yüklü ve okkalı ödemeler toplanıyor.

O dönemde esnaf bu devasa siteden dükkan sahibi olabilmek için krediler çekiyor, bazıları evini, arabasını satıyor. Yani elinde avcunda ne varsa harcıyor. Hatta ve hatta elden borca giren esnaf sayısı da oldukça yüksek.

Gel zaman- git zaman süreç ilerledikçe ve de yıllar geçtikçe görülüyor ki Türkiye'nin en büyük ilk, dünyanın da en büyük 3. esnaf sanayi sitesi duyurularıyla yola çıkılan projede bir arpa boyu dahi yol kat edilemiyor.

Sadece TOKİ ile işbirliği kapsamında Marangozlar Odası'na ait 125 dükkan tamamlanabiliyor ki bu rakam toplam dükkan sayısının 3 bin 400 olduğu dikkate alındığında devede kulak niteliğinde.

Sonra neler mi oluyor Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi'nde ?

Net ifade ile işler iyiden iyiye karışıyor. Tam da o süreçte Başkan Tak çıkıyor, bir basın lansmanı düzenliyor ve TOKİ ile yolların ayrıldığını açıklayarak projenin tamamı ile BESOB'a geçtiğini duyuruyor.

TOKİ ile yollar niye ayrılıyor ? derseniz bu sorunun yanıtı da hala bilinmezliğini koruyor.

Edindiğim bilgiye göre Arif Başkan Esnaf Sanayi Sitesi'ndeki tapuların BESOB'a geçmesi için TOKİ'ye 55-60 milyon TL ödeme taahhüdünde bulunarak bir anlaşma imzalıyor.

Peki anlaşma imzalandıktan sonra projenin inşaatı hızlanıyor mu ?

Ne yazık ki hayır...!

Arif Tak başkanlığında tapuların tümünü TOKİ'den alarak üzerine geçiren BESOB, aradan geçen dört yıl zarfında da proje için bir çivi dahi çakmıyor.

Bu arada BESOB güvencesiyle yıllar önce Sanayi Sitesi'nden yer alan ve bir türlü tapularına kavuşamayan esnaf da iyiden iyiye çileden çıkıp isyan ediyor.

Tam da o günlerde sessizliği dillere desten olan Başkan Tak kendisinden beklenmeyen bir tavır ile herkesi şaşırtıp yeni bir flaş açıklama yaparak projenin yaşama geçirilmesi için oda birliği bünyesinde BESKOOP adı ile bir kooperatif kurduklarını açıklıyor.

Buraya kadar yaşananlar Türkiye'de bir ilk olacak öncü bir projeden söz ettiğimizi düşünürsek kelimenin tam anlamıyla fiyasko...

Yeri gelmişken Başkan Tak'ın Kestel Çataltepe Sanayi Sitesi Kooperatifi'nin kurulduğu bilgisini tam iki yıl sonra, tam da esnafın tepkileri ayyuka çıkınca duyurduğunu daha doğrusu kanımca duyurmak zorunda kaldığını da altını çizerek belirteyim.

Gelinen noktada Başkan Tak BESKOOP'un başına başkan olarak Erol Köse adlı bir ismi atıyor.

Erol Köse kimdir ?,

Daha önce nerelerde görev yapmıştır ?, Bu devasa projenin altından kalkabilir mi? İşte bu suallerin yanıtı da gerçekten muamma .

Ancak bilinen şu ki iki yıldır Kooperatif Başkanı olarak görev yapan Erol Köse mevcut tabloda hak sahiplerini tek tek arayarak işe başlama ve arazi bedeli adı altında 750 bin TL'leri de aşan yüklü meblağlar talep ediyor.

Yani Başkan Köse'nin hali hazırda yaptığı başka bir iş yok.

Bu arada yine iki yıldır faaliyette olan BESKOOP'un tamı tamına 680 bin TL gibi bir yönetim giderinde bulunduğu da gelen haberler arasında.

Nereye gitti bu paralar ? Kim nerede harcadı ? İnanın yanıtını bilen yok.

Velhasıl BESOB'un Kestel Çataltepe Sanayi Sitesi Projesi'nde kantarın topuzu iyide iyiye kaçmış durumda.

Binlerce esnafın bu projede yer alabilmek için ödediği trilyonlar nerede ?

Bu sualin yanıtını da tahmin edeceğiniz üzere Arif Başkan ve ekibinden başka bilen yok.

Zaten Arif Başkan yine sus- pus. Sessiz sedasız tek kelime etmemekte ısrarlı. Sırra kadem mi bastı? Yoksa perde arkasında hummalı bir çalışma yürütüp BESOB'un çıkmaza girdiği her bir mevzu için hummalı bir çalışma mı yürütüyor ?....

Çok değil yakın zamanda belli olacak olmasına da... Pandemi nedeniyle de ekonomik krizi derinden hisseden esnafın daha fazla zaman kaybetmeye tahammülü yok.

Bıçağın kemiğe dayandığı sanayi sitesi mevzuu başta olmak üzere BESOB ile ilgili diğer gündem maddelerine ilişkin Arif Başkan çıkıp açıklama yapmaz ve de acil çözüm üretmezse esnaf, hukuksal yol izleyip mahkemeye gitmekte kararlı.

Yani demem odur ki Başkan Tak suskunluğunu bir an evvel bozup esnaf ile saklambaç oynamayı bırakmalı.

Yine tam tersi olursa ne olur peki ? İşte o vakit Bursa'nın BESOB'unun adeta Tosuncuk vurgununda olduğu gibi tam bir çiftliğe döndüğü kanaati alemi cihana yayılır ve ortalık iyiden iyiye karışır.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları