HDP krizinde bilinmesi gerekenler 

2021.03.18 19:23 - Son Güncellenme: 2021.03.18 19:23
A

Ve konuşulan adım geldi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. 

Böylece uzun süreden beri merakla beklenen ve açılmasına kesin gözü ile bakılan dava sürecinde ilk adım atıldı. 

HAFTAYA MHP AÇACAKTI 

Zaten biraz daha gecikse MHP bizzat aynı istemle başvuruda bulunacaktı. Hem de gelecek hafta. 

Daha yeni biten ve yüksek sesle 'HDP'ye kapatma davası açmamıza az kaldı denilecek' MHP Kurultayı öncesi Yargıtay'dan bu erken adımın gelmesi de önemli bir noktadır. Bu nedenle MHP Lideri Devlet Bahçeli de konuşmasında adımı alkışlamıştır. 

İddianame malum dün hemen Anayasa Mahkemesi'ne gönderildi. Şimdi Yüksek Mahkeme raportör değerlendirmesi sonrasında üçte  iki çoğunlukla karar alırsa  davanın açılmasına dair sürece start verecek. Nihai durum da yine ayn üçte iki kuralı ile belli olacak. Ya da minimum 10 üye katılımı ile. 

İHTİMALLER

Artık, dava hemen mi öncelikli sıraya alınır, zamana mı yayılır, uzar mı, partiye kapatma mı çıkar, yoksa şahıslara siyasi yasaklar mı gelir, ya da hazine yardımı mı kesilir, yeni düzenlemeler mi gelir, bunu süreç gösterecek. 

ÖZEL AÇIKLAMA 

Dün akşam TBMM Anayasa Komisyonu Başkan Vekili AK Parti Afyon Milletvekili Ali Özkaya ile konuştum. 

Beklentisinin, Anayasa Mahkemesi'nin, sürecin uzayıp spekülasyonlara boğulmaması amacı ile dosyayı öne çekeceği  yönünde olduğunu söyledi. 

DELİL SORUNU YOK

Samimi olmak gerekirse, ortada, 'HDP'nin PKK terör örgütü ile hiç bağı yok ki' denilebilecek bir durum yok. 

Bu nedenle Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'ne kapatmaya delil olabilecek bir dosya sağlamada sıkıntı duyacağını sanmıyorum.  HDP'liler de tabii ki savunmalarını yapacaklar. 

Öte yandan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin'in, iddianamesinde, 600'ün üzerinde HDP'li hakkında siyasi yasak istendi. Artık yeni bir süreç başlıyor. Bundan sonra HDP iç ve dış gündeminizde sürekli gündemin üst sıralarda yer alacak. 

Zaten, Yargıtay'ın adımı sonrası, ABD, AB ve diğer bazı ülkelerden demokrasi ihlali diye tepkiler yağmaya başladı. Bu yeni değil. Bağımsız Türkiye de bunlar ne diyecek değil. Ama keşke bu batı daha önce de sivil insanlarımızı katleden, devlet görevlilerimizi şehit eden PKK terörüne de ses çıkarabilseydi. Ama yapmazlar. 

YILDA 57 MİLYON

Bundan sonra' dava açılırsa, ki kesin açılacak, kapatılıp kapatılmayacağı, ya da açık kalırsa hazine yardımının (yıllık 57 milyon 55 milletvekilli HDP alıyor) kesilip kesilmeyeceği konuları da konuşulacak. 

Ama asıl HDP tartışması ana eksende olacak. AK Parti-MHP merkezli Cumhur İttifakı tarafından CHP-İyi Parti merkezli Millet İttifakı'na karşı,

'Bu terör iltisaklı HDP ile yaklaşan genel seçimlerde yine nasıl ortaklık yapacaksınız, bunu tabanınıza nasıl anlatacaksınız, milliyetçi köklere sahip İyi Parti bunu kendisine yedirecek'

temelli politikalar kullanılacak. 

Çok zor keskin virajlar var. Şimdi size tuhaf gelebilir ama inanın, bu süreçte tabii ki onun için de zor ama diğerlerine göre HDP daha rahat olacak.

ZORLU YOLLAR HERKES İÇİN 

Evet, AK Parti, yerel seçimlerde büyük şehirleri kaybetmesinde büyük rol oynayan HDP'yi bu kez sıkıntılı terör davası nedeni ile Millet İttifakı'na karşı kullanmada tereddüt etmeyecek. Ancak, bu konu merkezli iç ve dış gündemi yönetmede zorluklar yaşayacak. Çünkü provokasyonlar olacak. MHP nispeten rahat kalacak.

İyi Parti, HDP'nin kendisine yaftalamalardan bunalacak. CHP yönetimi ise HDP konusunda hem ortağı İyi Parti, hem HDP hem de tabanın tepkili bazı kesimlerini aynı anda idare etmede zorlanacak. 

E öte yandan da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı devirmenin hesapları var. Daha da istersek bu başlıkları oldukça geliştirebiliriz. 

Zor, çok zor işler. Daha çok konuşacağız zaten. 

Ha unutmadan, spekülasyonlardan rant sağlayanlara itibar etmeyin,  çünkü bu sene de seçim yok.

Sağlıkla kalın.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları