Yangınlarda son durum! Birçok bölge tahliye edildi

Yangınlarda son durum! Birçok bölge tahliye edildi

Türkiye'nin orman yangınlarıyla savaşı aralıksız devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirl, 38 ilde çıkan 163 yangının 152 tanesinin söndürüldüğünü açıkladı. Antalya, Gündoğmuş'da alevler gece saatlerinde altı mahalleye sıçradı. Manavgat'ta dağlık ve etrafı tamamen ormanlık olan Kızıldağ Mahallesi'ndeki bütün evler ise tahliye edildi. Yangına ilişkin gelişmeleri aktaran DHA muhabiri Alpaslan Çınar "Konya yoluna bağlanan tünellere kadar alevler indi. Kirse Dağı'nı alevler kaplarsa Kızıldağ mevkii tehdit altına girecek" dedi. Bölgedeki güneş enerjisi santralinin olduğu alan da alevler içerisinde kaldı... Yangın söndürüldü, soğutma çalışması ise sürüyor. Öte yandan Milas'a bağlı Beyciler Mahallesi'nde başlayan orman yangını da Fesleğen, Gökbel, Çökertme ve Bozalan mahallelerindeki yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı. İşte tüm detaylar...

2021.08.03 08:11 - Son Güncellenme: 2021.08.04 02:12 - Güncel
A
Yangınlarda son durum! Birçok bölge tahliye edildi
01:36 Marmaris'te Hisarönü tahliye ediliyor

İLGİLİ VİDEO

Marmaris'te Hisarönü tahliye ediliyor

Bir haftadır devam eden yangınlar ciğerlerimizi yaktı. Antalya'nın Manavgat, Akseki, Gündoğmuş, Muğla'nın Marmaris, Köyceğiz, Milas, Kavaklıdere ve Bodrum ilçeleri ile Uşak'taki yangınlar devam ediyor. İşte dakika dakika yangınlarda son durum...

SAAT - 00:24 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Denizli'de çıkan yangına müdahale etmek için 11'inci Komando Tugay Komutanlığı'nın iş makineleri ve personelinin görevlendirildiğini bildirdi.

SAAT - 00:10 Denizli'nin Tavas ilçesinde başlayan yangın kısmen kontrol altına alındı. Yangına tüm kamu ve kuruluşlarının imkanlarıyla seferber olduğunu belirten Atik, "Yangını kontrol almak için tüm gücümüzü ortaya koyduk. Sağ olsun Denizlili vatandaşlarımız bizlere çok yardımcı oluyorlar. Ellerindeki tüm araç ve gereçlerle ekiplerin çalışmalarına destek oluyorlar. Şu anda yangını kısmen de olsa kontrol aldık. Sabah olduğu zaman helikopterlerin manevra yapma durumu olunca yukarıdan müdahaleyle yangını çok büyümeden kontrol altına aldıktan sonra soğutma işlemlerine başlayacağız" dedi.

SAAT 21.54 - KÖYCEĞİZ'DE 3 MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ

Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki Ağla Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yangında alevlerin tehdit ettiği Çayhisar, Zeytinalanı ve Taşdibi mahalleleri tedbir amaçlı boşaltıldı. Tahliye için yapılan anonsların ardından bazı vatandaşlar kendi araçlarıyla bölgeden ayrıldı.

SAAT - 21:25 Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirl, 38 ilde çıkan 163 yangının 152 tanesinin söndürüldüğünü açıkladı.

SAAT 20.19 - KIZILDAĞ'DAKİ YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Antalya - Manavgat'ta Kızıldağ Mahallesi'ndeki yangın, ekiplerin yoğun çalışması sonucu söndürüldü. Bölgede şu an soğutma çalışması yapılıyor.

SAAT - 20:10 Aydın'ın Bozdoğan ve Karacasu ilçelerinde orman yangını çıktı. Ekipler söndürme çalışmalarına başladı.

SAAT 19.30 - DHA MUHABİRLERİ CNN TÜRK CANLI YAYININDA ANLATTI

Demirören Haber Ajansı (DHA) muhabiri Alparslan Çınar ile kameraman Mehmet Kılıçarslan Manavgat'taki yangına ilişkin gelişmeleri bildirdi:

"Bugün 7. gün Manavgat'taki orman yangının. Burası bir vadi ve öyle bir kritik noktada ki hem yerleşim yerlerine hem de Isparta ve Konya il sınırına oldukça yangın. Alevler poyrazın da etkisiyle hızlı şekilde yayılarak bulunduğumuz noktaya geldi. Vadinin içerisine ekiplerin girmesi oldukça zor olduğu için kıyıdan müdahale etmeye çalışıyorlardı. Bir viraj vardı ve o noktada ne yazık ki rüzgarın da etkisiyle bir sıçrama yaşandı. El bombası gibi patlayan kozalakların buna neden olduğunu düşünüyor ekipler. Oradan bir sıçrama olunca ekrana gelen tepenin arkası alevlerle çevrildi. Vidanjörlerle, arazözlerle yolun bu tarafından dağa doğru sulama gerçekleştirildi. Alevlerin boyutu oldukça yüksek. Alevler dağın diğer tarafında kaldı.

Yolun bu tarafına geçseydi ne olacaktı? Demirciler Mahallesi, Beşkonak Mahallesi, Köprülü Kanyon var, burada turizm, rafting işletmeleri bulunuyor. Çok önemli merkezler var. Sarp bir bölge olduğu için müdahale oldukça zorlaşacaktı. 3 ilin üçgen noktası burada. 2 gündür orman yangını devam ediyor ve ekipler müdahale ediyor. Birçok memleketten buraya Antalya'da 7 gündür süren yangını söndürmek için ekipler geldi. Alevlerle mücadele ettiler ve başarılı oldular. Şu an için alevler kontrol altına alındı denebilir."

SAAT - 19:10

DHA Muhabiri Hande Nayman ve kameraman Ahmet Turhan Altay da Milas yangınıyla ilgili son bilgi ve görüntüleri aktardı:

Milas yangınıyla ilgili hareketli dakikalar yaşıyoruz. Türkevleri Mahallesi'nde hızlıca ilerliyor. Şu anda bulunduğumuz bölge boşaltılıyor. Poyraz zaman zaman etkili oldu. Saniyeler içerisinde ormanların tutuştuğunu ifade edelim.

Ekipler nefes almakta zorlanıyor. Bulunduğumuz bölgede söndürme çalışmaları başladı. Alevler gökyüzünün tamamını kaplamış durumda. Yangın nedeniyle Milas'ta pek çok mahalle boşaltıldı.

Ekipler bu noktayı boşaltmamızı söylüyorlar. Alevlerin çok şiddetli şekilde yükseldiğini ifade edelim. Bulunduğumuz bölge Çökertme ile Türkevleri Mahallesi'nin arasında bulunuyor. Duman her yeri kaplamış durumda, dumandan etkilenen birçok kişiye müdahale edildi. Gözleri etkilenen vatandaşlara göz damlası dağıtılıyor.

SAAT - 19.05 Muğla'nın Menteşe ilçesindeki Muratlar Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yangın başladı. Alevler, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. İhbar üzerine bölgeye 2 yangın söndürme helikopteri, arazözler ile yangın söndürme işçileri sevk edildi. 

SAAT - 19:00 - Orman Genel Müdürlüğü (OGM), 7 günde 152 yangın kontrol altına alınırken, 6 ilde 11 yangına karadan ve havadan müdahalenin sürdüğünü açıkladı.

SAAT 18.11 - DENİZLİ'NİN TAVAS İLÇESİNDE YANGIN

Tavas'taki Pınarlık mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Denizli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

SAAT 16.15 - Milas-Çökertme'de yangın kontrol altına alındı. Farklı bir noktada alevlerin yükseldiği görüldü.

SAAT 16:05 - MUĞLA'DA 4 YERLEŞİM YERİ TAHLİYE EDİLDİ

Muğla'nın ilçelerinde orman yangının ilerlemesi nedeniyle dört yerleşim yeri tahliye edildi.

Seydikemer ilçesi Çökek Mahallesi'ndeki yangını söndürme çalışması havadan ve karadan vatandaşların da desteğiyle devam ediyor.

Yangının yerleşim alanlarına yaklaşması nedeniyle Çökek ile Dereköy mahallelerini tedbir amaçlı boşaltılması için vatandaşlar uyarıldıç Mahalle sakinleri kendi araçları, kamyonlar ve belediyeler tarafından tahsis edilen araçlarla, daha güvenli bölgeye gitmeye başladı.
Köyceğiz ilçesi Ağla Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlayan yangın ise Çayhisar Mahallesi ile Zeytinalanı Mahallesi Taşdibi mevkisindeki yerleşim yerlerine yaklaştı.
İki yerleşim yerindeki vatandaşlara da tedbir amaçlı mahalleyi boşaltmaları konusunda uyarı yapıldı.

SAAT: 16:00 - SON BİLANÇO AÇIKLANDI: 147 KONTROL ALTINDA, 7 YANGIN SÜRÜYOR

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, planlı ve gayretli çalışmalar neticesinde 156 yangının 147'sinin kontrol altına alındığını açıkladı.

Altun, "Planlı ve gayretli çalışmalar neticesinde 156 yangının 147si kontrol altına alındı. Kurumlarımız eş güdüm içerisinde kriz bölgelerindeki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor" dedi.

SAAT 15:34 - MİLAS: ALEVLERİN SİTELERE ULAŞMAMASI İÇİN YOĞUN ÇABA

Milas'a bağlı Beyciler Mahallesi'nde başlayan orman yangınının Fesleğen, Gökbel, Çökertme ve Bozalan mahallelerindeki yerleşim yerlerini tehdit ediyor.

Dün gece tahliye edilen mahallelerde bugün bazı evlerin ve ahırların yandığı görüldü. Söndürme çalışmasını sürdüren Orman Genel Müdürlüğüne bağlı ekipler, havadan ve karadan cansiperane mücadele veriliyor.
Yangının şiddetli rüzgarla birlikte etkisini arttırdığı Çökertme Mahallesi'ne bağlı Geren Mevkisi'ndeki yazlık sitelere ulaşmaması için yoğun çaba harcanıyor.

SAAT 15:30 - GÜNDOĞMUŞ-ANTALYA YOLU TRAFİĞE KAPATILDI

Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde orman yangınları rüzgarın etkisiyle şehir merkezinden kara yoluna doğru ilerliyor. Yangının seyrini sürdürmesi üzerine polis ekipleri Gündoğmuş- Manavgat kara yolundan Gündoğmuş ilçe merkezine girişi trafiğe kapattı. Araç girişine izin verilmeyen yolda sadece itfaiye, arazözler, su tankerleri gibi acil olacak araçların girişine izin veriliyor. Yangına ekipler karadan ve havadan müdahale ederek yangını söndürmeye çalışıyor.

Mahalle sakinleri ise, kara yoluna kadar ilerleyen yangına müdahale etmek için elektrikli ağaç kesme makinesiyle ağaçları keserken, tırmıklarla da topraktan set oluşturuyor. Yaşanan orman yangınlarından dolayı ilçe merkezinin üzerini duman bulutları kapladı. Yangını söndürmek için havadan müdahale eden helikopterler ise dumanlar arasında gözükmezken, güneş ise kızıla döndü.

SAAT 15:24 - BODRUM: ÖZEL ARAÇLARIN GEÇİŞİNE İZİN VERİLMİYOR

Bodrum'daki Yukarı ve Aşağı Mazı mahalleleri ile Armutçuk ve Kissebükü mevkisindeki orman yangınını söndürme çalışmaları yoğun şekilde devam ediyor.

Yangının bölgedeki diğer yerleşim alanlarına sıçramaması için ise güvenlik önlemi alınıyor. Yangın bölgesine giden güzergahta güvenlik tedbiri de alan güvenlik güçleri, özel araçların geçişine izin vermiyor.

SAAT 15:14 - UŞAK YANGINI KONTROL ALTINDA

Uşak'ta yaklaşık 7 hektarlık alanda etkili olan orman yangını yaklaşık 2 saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alındı. Yangının buğday tarlasında ekin biçme çalışmasında kullanılan biçerdöverden kaynaklandığı öne sürüldü. Biçerdöver operatörü M.Ş, polis ekiplerince gözaltına alındı. Öte yandan Uşak'a bağlı Karacahisar köyü yakınlarında çıkan bir orman yangının da kontrol altına aldığı, yangında yaklaşık 1 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğü öğrenildi.

SAAT 15:10 - DHA muhabiri Alpaslan Çınar, yayında Manavgat'taki son durumu anlattı. Çınar, ''Bulunduğumuz nokta kritik öneme sahip. Yangının hareketlendiği bölüm, o bölge alevlere teslim olmuş durumda. Konya yoluna bağlanan tünellere kadar alevler indi. Kirse Dağı'nı alevler kaplarsa Kızıldağ mevkiini tehdit etmiş olacak. Sıcak bir bilgiyi de paylaşalım. Kızıldağ Mahallesi tamamen boşaltıldı. 1000'e yakın nüfusu bulunan bir mahalleydi. Konya ve Isparta'ya 40 km uzaklıkta orman yangının devam ettiği nokta. Yolun çıkmaz yol olması nedeniyle alana giriş ve çıkışa izin verilmiyor. Çok kritik bir noktada bulunuyor. Burada oluşan bir vadi var. Vadiye karadan ve havadan müdahale devam ediyor. Beydiğin'de başladı yangın, Kızıldağ'a doğru ilerliyor. Sağa doğru ilerlese orada kritik noktalara doğru gidebilirdi. Alevler ne yazık ki Konya yolundaki tünellere ulaştı. Kirse Dağı'na ulaşırsa Isparta ve Konya yolundaki ormanlık alanda yangının kontrolden çıkabileceği ifade ediliyor.'' dedi.

SAAT 14:40 - Sahil Güvenlik Komutanlığı'nca orman yangınları ile mücadele kapsamında söndürme ve tahliye çalışmalarına destek verildiği belirtildi.


Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Sahil Güvenlik Komutanlığı; 520 sahil güvenlik personeli, 1 sahil güvenlik korveti, 26 sahil güvenlik botu, 3 dalış emniyet güvenlik ve arama kurtarma timi, 1 sahil güvenlik helikopteri ile yangın söndürme ve tahliye çalışmalarına destek vermektedir" denildi.

SAAT 14:37 - Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, Isparta'nın Sütçüler ilçesinde dün çıkan orman yangınına kısa sürede müdahale edildiğini belirterek, "Bu yangından bugün sonuç almayı bekliyoruz. İnşallah bugün güzel haber vermeyi umuyoruz." dedi.

SAAT 14:35 - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Isparta'nın Sütçüler ilçesine bağlı Çandır Köyü'ndeki orman yangınına 6 helikopter, 35 arazöz, 42 itfaiye, 4 ikmal aracı, 41 iş makinesi, 9 su tankeri ve 273 personelle müdahale edildiğini söyledi.

Pakdemirli, "Çandır tarafı biraz kontrol altında, Karamusalar, Şeyhler, Senirler köyleri ile Yıldız ve Bayduş mahallerinde hala devam ediyor. Zarar gören 15 hanemiz var. Bunlarla ilgili hasar tespitlerine başlıyoruz." diye konuştu.

SAAT 14:33 - Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Göktepe Mahallesi Gora mevkisinde çıkan ve 40 dakikada söndürülen orman yangınında bir dönümlük alan zarar gördü.

SAAT 14.00 - İspanya'nın Türkiye'deki orman yangınlarıyla mücadeleye destek için gönderdiği iki yangın söndürme uçağı Muğla'da faaliyetlerine başladı. Yangın söndürme uçaklarının, ilk olarak su alacakları Köyceğiz Gölü'nün kuzeyindeki Yayla yakınlarına gitmesi, bu bölgedeki yangına müdahalenin ardından diğer bölgelere de geçmesi öngörülüyor.

SAAT 13:50 - Denizli'nin Buldan ilçesinin kırsal Yayla Mahallesi yakınlarında saat 11.30 sıralarında ormanlık alanda yangın çıktı. Alevler karadan müdahale ile 1,5 saatte söndürülürken 2 hektar ormanlık alan küle döndü.

SAAT 13:35 - ÇÖKERTME'DE YANGIN KONTROL ALTINDA

Muğla'nın Milas ilçesi Beyciler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda çıkan, Bodrum'un Mazı Mahallesi ve Milas'ın Çökertme Mahallesi'ne de sıçrayan yangın, 4'üncü günde Türkevleri Mahallesi'ne ulaştı. Dağınık yerleşime sahip mahalledeki 3 bağ evi, kullanılamaz hale geldi. Ekipler, rüzgarın yön değiştirmesi nedeniyle farklı noktalarda yükselen alevlere müdahale etmekte güçlük çekti. Günün ilk ışıklarıyla helikopterlerin çalışmaya başlamasıyla Çökertme'deki alevler, kontrol altına alındı.

SAAT 13:30 - SEYDİKEMER'DE İKİ MAHALLEDE YANGIN KONTROL ALTINDA, 1 MAHALLEDE SÜRÜYOR

Muğla'nın Seydikemer ilçesinin Arifler Mahallesi'nde 2 gün önce çıkan ve kırsal Kabaağaç ve Dip Mahallesi'ne de sıçrayan orman yangını, havadan ve karadan müdahale ile kontrol altına alınırken, bu kez de Çökek Mahallesi'nden alevler yükseldi. Yangına, günün ilk ışıkları ile havadan ve karadan müdahale başladı.

SAAT 13:13 - KUMLUCA'DA YANGIN NÖBETİ

Kumluca ilçesine bağlı Erentepe Mahallesi'nde de halk, tırmık, çapa, kürek ve su tankerleriyle mahalle girişinde ve yüksek noktalarda yangın nöbeti tutuyor. İlçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki mahallede nöbete başlayan halk, olası orman yangınında ilk müdahaleyi yapıp büyümesini önlemeyi amaçlıyor. Muhtar Hayrettin Acar, "Manavgat'taki yangınlarda dolayı ciğerlerimiz yanıyor. Tüm çoluk çocuk, Erentepe'nin güzel insanları ile birlikte biz de yangın yaşamamak için Kumluca çukurunun yanmaması için 7/24 nöbet tutmaktayız. Manavgat yandı bizler de yanmayalım. Dağda taşta her yerde nöbet tutuyoruz" dedi.

SAAT 13:10 - JANDARMA VE MAHALLELİDEN SÖNDÜRME TÜPÜYLE MÜDAHALE

Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde orman yangınları devam ediyor. Senir Mahallesi'nde gece şiddeti artan yangında 30 ev kullanılamaz hale geldi. Yangın nedeniyle mahalle tahliye edildi. Çeşitli illerden yardıma gelen itfaiye ve orman işçileri, yangını söndürmeye çalışırken, yanan evlerde soğutma işlemi yaparak olası ikinci yangına karşı çalışma gerçekleştirdi. Ayrıca mahalle sakinleri ile jandarma ekipleri, mahalleye ormanlık alandan gelmeye devam eden yangını söndürmek için seferber oldu. Hem mahalleli hem jandarma, ellerine aldıkları yangın söndürme tüpleriyle alevlerin olduğunu noktaya giderek söndürmek için ellerinden geleni yaptı.

SAAT 13.03 - Denizli'nin Buldan ilçesinde yangında hasar gören ormanlık alanda, soğutma çalışmaları devam ediyor.

SAAT 13.02 - Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras: Değerli vatandaşlarım, Yardımlarınız ve çabanız için teşekkür ederim. Ancak yangın bölgesine geldiğiniz araçlar, söndürme çalışması yapan ekiplere ve araçlara engel olmaktadır. Sizlerden ricam, yangın bölgelerine gelmemeniz ve ekiplerimizin çalışmasını kolaylaştırmanızdır.

SAAT 12:15 -UŞAK'TA DA YANGIN ÇIKTI

Uşak'a bağlı Sorkun köyü yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor. Çokkozlar mevkisindeki ormanlık alanda yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Uşak Orman İşletme Müdürlüğü ile jandarma, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.
Söndürme çalışmalarına köylüler de destek veriyor.  

SAAT 12:10 -  Emniyet Genel Müdürlüğü, Antalya ve Muğla'daki yangın söndürme çalışmalarına destek vermek amacıyla bölgeye 112 Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) sevk etti.

SAAT 11:35 - BAKAN KOCA'DAN ANTALYA VE MUĞLA AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ''ANTALYA. 598 hastamızı tedavilerini tamamlayarak taburcu ettik. Tedavisi devam eden 11 hastamız var. Bölgedeki felakette 7 can kaybımız oldu. 34 Ambulans, 17 UMKE ekibi, 1 mobil komuta aracı, toplam 191 sağlık profesyoneli ile sahadayız. MUĞLA. 271 hastamızı tedavilerini tamamlayarak taburcu ettik. Tedavisi devam eden 36 hastamız var. Bölgedeki felakette 1 can kaybımız oldu. 44 Ambulans, 16 UMKE ekibi, 1 mobil komuta aracı, toplam 228 sağlık profesyoneli ile sahadayız.'' dedi.

SAAT 11:15 -  ENERJİ SANTRALİNİN OLDUĞU BÖLGE YANGINDA KALDI

Manavgat yangını ilçenin batısında Beydiğin, Sırtköy, Çardak ve Kızıldağ mahallelerinde sürüyor. Dün öğleden sonra Beydiğin ve Sırtköy mahallelerinde etkili olan yangın, akşam saatlerinde büyük bir ormanlık alanı yok ederek Kızıldağ Mahallesi'ne ulaştı. Dağlık ve etrafı tamamen ormanlık olan Kızıldağ Mahallesi'ndeki bütün evler tahliye edildi. Bölgede 4 milyon euroluk güneş enerji santralinin olduğu bölge de alevler içerisinde kaldı. Rüzgarın da etkisini sürdürdüğü yangın bölgesinde söndürme mücadelesi gece boyunca karadan devam etti.

RAFTİNG MERKEZİ DE TEHDİT ALTINDA

Manavgat'ta Kızıldağ Mahallesi'ndeki ormanlık alanları da yok eden yangın Çardak'a doğru ilerlerken, dünyaca ünlü rafting merkezi Beşkonak bölgesini de tehdit etmeye başladı. Beşkonak'taki Köprülü Kanyon'da bulunan rafting işletmecileri işletmelerini kapatıp, faaliyetlerini durdurarak tüm çalışanlarıyla birlikte yangının önünü kesebilmek için bölgeye geldi. Rafting çalışanları ellerinde kazma, kürek, elektrikli testere ve baltalarla yangının Taşağıl, Beşkonak bölgesine ilerlemesine engel olmak için Çardak ve Kızıldağ ile Beydiğin aralarındaki bölgelerde iş makinaları ve bölge halkının da tampon bölgeler oluşturduğu çalışmalara katıldı. Bölgedeki rafting işletmecilerinden Bekir Ünal, "İşletmelerimizi üç gündür kapattık. Yangın bölgesine hem su ve erzak hem fiziksel olarak yardımda bulunuyoruz. Şu anda tampon bölge oluşturuyoruz, yanımızdaki çalışan personelleler ile birlikte bölgede çalışıyoruz. Yangınla mücadeleye faydamız olsun. Sudan, Gine ve Avrupa'nın farklı ülkelerinden gelen arkadaşlarla yangına yardım ediyoruz" dedi.

SAAT 11.06 - Isparta'nın Sütçüler ilçesinde çıkan orman yangının kontrol altına alınması için çalışma yürütülüyor. Çandır Köyü ile Yıldız ve Camili mahallerinin çevresinde etkili olan yangının bir an önce kontrol altına alınması için mücadele ediliyor.

SAAT 10.52 - Denizli'nin Buldan ilçesinde yangında hasar gören ormanlık alanda, soğutma çalışmaları devam ediyor. Yerleşim alanlarına da yaklaşan yangında ormanlık alanda büyük zarar meydana geldiği görüldü.

SAAT 10:40 - OGM: 145 YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI, 9'U DEVAM EDİYOR

Orman Genel Müdürlüğü'nce (OGM), son 6 günde çıkan 154 orman yangınından 145'inin kontrol altına alındığı, 4 ildeki 9 yangına ise müdahalenin sürdüğü açıklandı.

Orman Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre; 28 Temmuz- 03 Ağustos 2021 tarihleri arasında 38 ilde 154 orman yangını çıktı. Bu yangınlardan 145'i kontrol altına alındı. 4 ildeki 9 yangına ise müdahale devam ediyor. Ayrıca, 91 kırsal alan yangınına müdahale edildi. Devam eden yangınlarda, 16 su atar uçak, 9 İHA, 45 helikopter, 6 yönetim helikopteri, 1 insansız helikopter, 805 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinesi ve yaklaşık 5 bin 200 personel görev alıyor.

SAAT 10:25 - 'GÜNDOĞMUŞ'TA HELİKOPTERLER SIK SIK ATIŞ YAPIYOR'

Akseki Kaymakamı Volkan Hülür, ilçede yerleşim alanlarını tehdit eden hiçbir yangının olmadığını söyledi. Kepez, Hocaköy, Güneykaya mahallelerinde de bir sıkıntı kalmadığını belirten Hülür, "Sadece Gülen Dağ'da devam eden bir yangın var. Alevlerin yerleşim alanına sıçramaması için şerit açtık, havadan da müdahale sürüyor." diye konuştu.. Yangında en fazla Kepezbeleni Mahallesi'nin zarar gördüğünü anımsatan Hülür, burada vatandaşların gerekli ihtiyaçlarının giderildiğini kaydetti. Evi yananlar için yurtlar tahsis edildiğini ancak kendilerinin akrabalarında kalmayı tercih ettiklerini anlatan Hülür, "Daha önce boşaltılan mahallelerimizde tahliyeleri iptal ettik, evlerine döndüler." dedi.

Gündoğmuş Kaymakamı Hamza Özbilgi de ilçede 6 noktada yangının devam ettiğini söyledi. Yangınlara havadan ve karadan yoğun şekilde müdahalenin sürdüğünü dile getiren Özbilgi, "İlçedeki mahalleler tahliye edilmişti, alevlere gece boyunca karadan müdahale edildi, sabah saatlerinden itibaren de havadan müdahale başladı. Helikopterler sık sık verilen koordinatlara su boşaltıyor." ifadesini kullandı.

SAAT 10:20 - MANAVGAT'TA SON DURUM

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki 28 Temmuz'da çıkan orman yangınını kontrol altına almak için ekipler yoğun mücadele veriyor. Orman yangını, Beydiğin, Çardak mahalleleri ile Kızıldağ çevresinde etkili oluyor.

Ekipler gece boyunca arazöz ve itfaiye araçlarıyla söndürme çalışmalarını sürdürdü, havadan müdahale devam ediyor.

Orman yangınları yaban hayatını da etkiledi.

Beydiğin Mahallesi'nde söndürme çalışmalarını yürüten belediye işçisi Yusuf Aydın, bukalemun, tavşan, kaplumbağa gibi canlıların ormandan kaçtığını söyledi. Canla başla mücadele ettiklerini anlatan Aydın, "Canlılar için de yangını bir an önce söndürmek istiyoruz, mücadelemiz sürecek." dedi.

SAAT 10:15 - MİLAS, BODRUM VE KAVAKLIDERE'DE HAVADAN MÜDAHALE

Muğla'nın Milas, Bodrum ve Kavaklıdere ilçelerindeki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale devam ediyor.

Milas'ın Beyciler Mahallesi'nde 3 gün önce başlayan orman yangını Ören Türkevleri, Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel ve Türkevleri ile Bodrum'un Aşağı Mazı, Yukarı Mazı mahallelerinde etkili oluyor. Gece boyunca karadan yürütülen söndürme çalışmalarına havadan da müdahale ediliyor. Türkiye'nin farklı illerinden gelen arazözler ile itfaiye ekipleri de geniş bir alanın etkilendiği yangında çalışma yürütüyor. Tahliye edilen mahallelerde kontrol altına alınan alanlarda soğutma çalışmaları devam ediyor.

Kissebükü Koyu'na kadar ilerleyen alevler havadan ve karadan çalışmayla kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Arazözlerin yanan alanlara ulaşabilmesi için iş makinelerince orman yolu açılıyor. Gönüllüler ve bölge halkı da ekiplerin çalışmalarına destek veriyor. Yangının bölgedeki diğer yerleşim alanlarına sıçramaması için ise güvenlik önlemi alınıyor.

Kavaklıdere ilçesindeki orman yangınına ise havadan ve karadan müdahale sürüyor.

SAAT 10:05 - MARMARİS VE KÖYCEĞİZ'DE HAVADAN MÜDAHALE

Muğla'nın Marmaris ile Köyceğiz ilçelerindeki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale sürüyor.
Armutalan Mahallesi Şirinyer mevkisindeki ormanlık alanda 6 gün önce çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayılarak İçmeler, Turunç, Osmaniye, Bayır, Çiftlik, Turgut, Hisarönü ve Orhaniye mahallelerinde de etkili oldu.
Ekipler, yangını kontrol altında tutmak için gece boyunca karadan çalışmasını sürdürdü. Bölgeye sevk edilen helikopterler ile uçaklar yangınlara havadan müdahale ediyor. Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı grup da Marmaris'te söndürme çalışmasına katılıyor.Büyükşehirler, çevre illerden gelen itfaiye, ve arama kurtarma ekipleri ile vatandaşlar da yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Köyceğiz ilçesi Ağla Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlayan ve geniş bir alana yayılan yangının da kontrol altına alınması için havadan ve karadan müdahale sürdürülüyor.

Öte yandan, Seydikemer ilçesi Çökek Mahallesi'nde çıkan orman yangınını kontrol altına alma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

SAAT 10:00 - Antalya'nın Akseki ilçesindeki yangında hasar gören evlerin enkazı kaldırılıyor.

Kepezbeleni Mahallesi'nde 29 Temmuz'da başlayan yangında çok sayıda ev zarar gördü. İlçe Jandarma Komutanlığı ve Akseki Jandarma Komando Tabur Komutanlığı ekipleri, yanan evlerdeki kullanılabilecek durumdaki eşyaların çıkarılmasına yardım ediyor. Evler tamamen boşaltıldıktan sonra iş makineleriyle yıkılıyor. Jandarma ekipleri, evi yanan vatandaşları teselli etmeye çalıştı.


SAAT 09:56

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Denizli'deki Buldan yangınının kontrol altına alındığını bildirdi. Öte yandan yangında soğutma çalışmalarının devam ettiği öğrenildi.

SAAT 09:30

CNN TÜRK Muhabiri Tugay Saday yangın söndürme uçağından şu bilgileri aktardı:

Havanın ağarmasıyla itfaiye ekiplerinin müdahalesi başladı. Uçak Dalamandan havalandı. 40 tonluk su kapasitesi var. Milas üzerinde hareket ediyor ve biraz sonra müdahaleye başlayacak. İlk olarak 20 tonluk su bırakıldı. Uçak manevra yaparak ikinci noktaya doğru manevra yaptı. Kameraman arkadaşım Sercan Sever ile birlikteyiz. Suyu bıraktıktan sonra Dalaman havalimanına yönelecek.

SAAT 08:00

Muğla, Çökertme Koyu'nda yangına müdahale sürüyor. İtfaiye ekipleri yerden soğutma çalışması yaparken havadan yangın söndürme uçakları ve helikopterleri destek veriyor. Alevlerin termik santrallere gelmemesi için mücadele veriliyor. Çökertme Mahallesi'nde halk tahliye edildi.

SAAT 07:37

Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı.

Yangının başladığı Başalan Mahallesi'nde incelemelerde bulunan Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat, Aydın sınırları içinde kalan alanda yangının kontrol altına alındığını söyledi.

Yangının Muğla sınırına da sıçradığını belirten Arat, bölgede söndürme ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi. Arat, yangının yerleşim yerlerine zarar vermediğini ifade ederek, "Hasar tespit çalışmaları henüz tam yapılmadı ama ilk aldığımız bilgilere göre önemli bir yerleşim yerlerine zararı yok. Yalnız, ormanlar büyük zarar gördü." dedi.

SAAT 06:38 

Menteşe'nin Gazeller Mahallesi'nin Bozbayır mevkiinde kızılçam ağaçlarıyla çevrili ormanlık bölgede yangın başladı. Bölgeden yükselen dumanı fark eden çevredekiler, durumu orman ve itfaiye ekiplerine bildirdi.

Yangına 5 arazöz, 2 su tankeri, 2 dozer, 3 itfaiye aracı ve orman işçileri karadan müdahale etmeye başladı. Söndürme çalışmalarına vatandaşlar da destek olduğu öğrenildi. 

SAAT 04:53

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat:

"O kritik noktada bekliyoruz. Her türlü tertibatı aldık. Rüzgar durduğu için ateş ilerlemiyor. Biz sabırla üzerimize gelmesini bekliyoruz. Su atış menzilimize girdiğinde hücuma başlayacağız. Bu boğazda yangını boğmak zorundayız. Umarım sabaha iyi haberler veririz."

SAAT 03:06

Denizli'nin Buldan ilçesi Türlübey Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangın 12 saat sonra kontrol altına alındı. 

SAAT 01:40

MSB, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ülkedeki yangınların söndürme çalışmalarına destek verdiğini belirterek Twitter hesabından açıklama yaptı. Yapılan açıklamada "Türk Silahlı Kuvvetleri, pek çok bölgede yangın söndürme ve tahliye çalışmalarına desteği sürdürüyor. 400'den fazla Mehmetçik; 3 İHA 4 helikopter 2 çıkarma gemisi 50'den fazla itfaiye, arazöz ve iş makinasıyla görev yapıyor. TSK verilecek her türlü ilave göreve hazırdır" ifadeleri kaydedildi.

SAAT 01:25

Antalya'nın Gündoğmuş ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmalarına gece de devam ediliyor. Ortakonuş Mahallesi'ndeki ormanlık alanda 29 Temmuz'da çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle yayıldı. Sarp bölgede yer aldığı için alevlere müdahale güçlükle yürütülüyor.

Yüksek sıcaklık, düşük nem ve kuvvetli rüzgar nedeniyle yayılan alevler, Ortakonuş'un yanı sıra Çarızözü, Senir, Narağacı, Balkaya ve Ümütlü mahallerine sıçradı.

Rüzgarın etkisiyle anlık olarak bazı bölgelerde etkili olan yangın, ekiplerin yoğun çabasıyla kısmen kontrol altına alındı. Bölgeye sabahın ilk ışıklarıyla birlikte havadan da etkili müdahalenin başlayacağı bildirildi.

SAAT 01:00

Gündoğmuş Belediye Başkanı: Sözlerim cımbızla çekildi

Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren, gazetecilere yaptığı açıklamada, yangının bir an önce söndürülmesi için çaba harcadıklarını söyledi.

Bir televizyon programında yaptığı açıklamaların yanlış anlaşılmalara neden olduğunu belirten Özeren, "Canlı yayında yaptığım açıklamaların içinden 23-24 saniyelik bir kısım cımbızla çekilerek, linç kampanyasına dönüştürüldü. Devletimizin şefkatli eli her zaman evi yanan mağdur vatandaşlarımızın yanındadır. Ben her vatandaşımızın yanındayım, söndürme çalışmalarına da katılıyorum." dedi.

SAAT 00:43

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras:

"60'ıncı saatteyiz artık. Yine bugün, bütün gün sahadaydık, arkadaşlarımızla çalıştık. Bugün çeşitli krizler oldu, yangın birçok bölgede kendini yeniledi. Çocuk mezarlığı bölgesindeeyiz, buradan yangın Kisebükü'ne kaydı. Tüm ekiplere teşekkür ederim, herkes canla başla çalışmakta. Deniz Kuvvetleri'nden bir tim var onlar da gelmişler, gönüllüler de var.

Bugün mesela Kisebükü'ndeki mücadelede bizim eğlence sektöründen bazı otel sahipleri arkadaşlarımı gördüm. Yani herkes büyük bir özveriyle yangını söndürmeye çalışıyor. Hakları ödenmez hiçbirinin. Arkadaşlarımız kendilerine bu işe adamış durumdalar. Sonlarını düşünmüyorlar, çekinmiyorlar. Gerçekten böyle bir vatan, millet, doğa sevgisi insanlarda inanılmaz bir şey."

SAAT - 00:20

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Beydiğin Mahallesi'nde süren yangın, rüzgarın etkisiyle Kızıldağ Mahallesi'ne doğru ilerledi. Yangının yerleşim alanlarına yaklaşması nedeniyle Kızıldağ Mahallesi'nin tedbir amaçlı boşaltılması için vatandaşlar uyarıldı. Mahalle sakinleri kendi araçları, kamyonlar ve belediyeler tarafından tahsis edilen araçlarla, daha güvenli bölgeye gitmeye başladı. Ayrıca ekipler, sokakta bulunan hayvanları da besleyip, bölgeden uzaklaştırdı.

SAAT 00:00

Muğla'nın Milas ve Bodrum ilçelerinde ormanlık alanlarda çıkan ve yerleşim yerlerine sıçrayan yangınlara müdahaleler sürüyor. Beyciler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı. Alevler Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel ve Türkevleri mahallelerine sıçradı. Jandarma ekipleri, mahallelerin tahliyesini sağladı. Bazı vatandaşların, hayvanlarını kurtarmaya çalıştığı görüldü. 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2021.08.03 08:11 - Son Güncellenme: 2021.08.04 02:12 - Gülcan Tekin
A