Yangınlarda son durum! Alevlerle kıyasıya mücadele

Yangınlarda son durum! Alevlerle kıyasıya mücadele

Orman yangınları ile ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Yangınların devam ettiği 7 kentin 14 ilçesindeki çalışmalar havadan ve karadan sürüyor. Dün sabah saatlerinde kontrol altına alınan Manavgat'ın Kızıldağ bölgesindeki yangında alevler etkisini yeniden artırdı. Milas'ta ise alevler rüzgarın da etkisiyle termik santrale ulaştı. Santraldeki personel tahliye edilirken, terminalde bulunan patlayıcı maddeler dışarı çıkarıldı. Yetkililer patlama riskinin bulunmadığını vurguladı. Bölgede yangını kontrol altına alabilmek için cansiperane mücadele devam ediyor. İşte orman yangınlarının devam ettiği bölgelerde son gelişmeler...

2021.08.04 07:27 - Son Güncellenme: 2021.08.05 02:27 - Güncel
A
Yangınlarda son durum! Alevlerle kıyasıya mücadele
00:24 Milas yangında termik santral tehdit altında

İLGİLİ VİDEO

Milas yangında termik santral tehdit altında

Bir haftadır devam eden yangınlar ciğerlerimizi yaktı. Antalya'nın; Manavgat ve Gündoğmuş, Muğla'nın; Marmaris, Köyceğiz, Milas, Kavaklıdere, Yılanlı ve Seydikemer, Aydın'ın; Karacasu, Isparta'nın; Sütçüler, Denizli'nin; Tavas ve Güney, Hatay'ın; Dörtyol ve Adana'nın Feke ilçelerindeki yangınlar devam ediyor.

İşte dakika dakika yangınlarda son durum...

01.40 YANGIN YENİKÖY TERMİK SANTRALİNE 7 KİLOMETRE MESAFEDE

Kemerköy Termik Santrali'ne sıçrayan yangın devam ederken, alevlerin, çevresinde kızılçam ağaçlarının sıklıkla bulunduğu yaklaşık 7 kilometre mesafede bulunan Yeniköy Termik Santrali'ne yaklaştığı öğrenildi.

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER İLE HAVADAN MÜDAHALE

Öte yandan, Milas'ta 8 mahallenin tahliye edilmesine yol açan Kemerköy Termik Santrali'nde söndürme çalışmaları yoğun şekilde sürdürülüyor. Alevlerin teslim aldığı santraldeki yangına karadan sürdürülen çalışmalarının yanı sıra gece görüşlü helikopterle de havadan müdahalenin devam ettiği bildirildi.

23.30 MUĞLA VALİLİĞİ VE MİLAS BELEDİYESİ BÖLGENİN BOŞALTILMASI İÇİN KARAR ALDI: 

Ören, Alatepe, Kurtak, Çamlıca, Bayır, Fesleğen, Demirciler ve Karaağaç mahallelerinin tahliye edilmesi için çalışma başlatıldı. Çalışmalar kapsamında, Milli Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait bin 500 kişilik çıkarma gemisi vatandaşların tahliyesi için Ören Marina'ya yanaştığı öğrenildi. Bölgenin boşaltılması için jandarma ve zabıta ekipleri, koordineli bir şekilde vatandaşların tahliyesini sürdürüyor.

SANTRAL YETKİLİLERİ: PATLAMA RİSKİ YOK

23.00 Yangının Kemerköy Termik Santrali'ne sıçraması sonrasında, santral yetkilileri alevlerin santrali sardığını belirterek bölgenin tamamen tahliye edildiğini ifade etti. Santral yetkilileri patlama riskinin bulunmadığını, alevlerin sadece binaya zarar verebileceğini belirtti. Yangınla mücadelenin sürdüğü bölgede Ören Mahallesi'nde oturanların da tahliye işlemlerine başlandı..

22.15 MUSTAFA BERBER:

 Akşam saatlerine kadar hendeklerin açılmasıyla birlikte alevlerin termik santral içine girmesi engellenmiş, yukarıya doğru süpürülmüştü bu önlemle birlikte. Ancak rüzgarın etkisiyle alevler bir anda sıçradı ve yangın büyüdü. Şu an için bir güvenlik ya da patlama riski yok. Sadece termik santral yapı olarak zarar görebilir. Kontrolsüz patlamaya yol açacak bir durum yok. Patlama materyali de şu anda yok. (İçeride bulunan kömürler) Henüz bununla ilgili bir açıklama yok. Zaten Kimse termik santrale sıçramasını beklemiyordu. Önlemlerde termik santrale sıçramaması yönünde alınmıştı. Ancak bir anlık rüzgarın değişmesiyle termik santrali etkisi altına aldı.



SAAT 21.20 ANADOLU AJANSI: ALEVLER TERMİK SANTRALE ULAŞTI

Anadolu Ajansı, Muğla'nın Milas ilçesindeki orman yangınının Kemerköy Termik Santrali'nin tel örgülerine kadar yaklaştığını, Kemerköy Termik Santrali personeli tahliye edildiğini ve yanıcı ve patlayıcı maddeler dışarı çıkarıldığını aktardı.

30 SANİYE İÇERİSİNDE ÖLÜMLE BURUN BURUNA GELDİK

Şu anda Ören bölgesindeyiz. Alevlere 500-600 metre uzaklıktayım. Gökyüzünde siyah dumanları görmeniz mümkün. Alevlerin Milas yoluna doğru gittiğini gördük. Sonrasında alevleri karşımızda görürken bir anda sol tarafıma dönünce alevlerin güvenli noktaya geldiğini gördük. Yol üzerine düşen küçük közler, kozalak parçası, yanı başımızdaki otlara sıçradı. 30 saniye içerisinde ölümle burun buruna geldik.

SAAT 20.00 MİLAS'TAKİ YANGIN BÖLGESİNDE MAHSUR KALAN KİŞİ KURTARILDI

Milli Savunma Bakanlığı Milas'ın Fesleğen Yaylası'ndaki yangında mahsur kalan bir vatandaşın, Hava Kuvvetleri'nin 125'inci Eğitim Filo Komutanlığı'na ait helikopter ve görevli personel tarafından kurtarıldığını bildirdi. Bakanlığın açıklamasında "Dumandan etkilenen vatandaşımıza ilk müdahale helikopterde yapıldı. Bölgede mahsur kalan başka vatandaşlarımızın olup olmadığını belirlemek üzere havadan keşif faaliyetimiz devam ediyor." ifadelerine de yer verildi.

SAAT 19.30 MSB, DÖRTYOL'DAKİ YANGIN İÇİN 160 PERSONEL GÖREVLENDİRİLDİ

Milli Savunma Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Hatay Valiliği'nin talebi üzerine Dörtyol ilçesinde başlayan yangına müdahale için 39'uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımızdan 160 personel görevlendirilmiştir" denildi.

SAAT 18:15 DHA VE CNN TÜRK MUHABİRLERİ SON DURUMU BİLDİRDİ

DHA MUHABİRİ ALPARSLAN ÇINAR (MANAVGAT): Şu anda bir yangın söndürme uçağı geçti, sorti yapıyor. Birazdan o noktaya bir su atışı gerçekleştirecek. O noktaya öğle saatlerinden itibaren hem helikopter hem uçakla sık şekilde su atışı gerçekleştiriliyor. Bu da o noktadaki yangının önüne geçilmesinde büyük katkı sağladı. Bu dağın etrafında çok önemli yerleşkeler var. Isparta ve Konya Antalya orman arazilerinin tam sınır noktası burası. Yangın bu dağı aştıktan sonra Isparta ve Konya sınırlarına da girmiş olacaktı. Şu anda bir helikopter geliyor. O da bambisindeki suyu bu alana bırakmış olacak. O alanda yangının alevlerinin önüne geçildiğini söylemek mümkün. Manavgat'ta tek devam eden ve en önemli nokta burası diyebiliriz.

CNN TÜRK MUHABİRİ MUSTAFA BERBER (MİLAS):  Bölgede tek helikopter görev yapıyordu ancak kısa süre önce gökyüzünde 3 helikopter gördüğümü söyleyebilirim. Dumanların kaplı olduğu yer kısa süre önce alevlerle kaplıydı ancak o alevler söndürüldü. Sağ taraftan 2. helikopter geliyor. Aldığı suyu yangın bölgesine götürerek gökyüzünden alevleri söndürmeye çalışıyor. Yaklaşık 2 saat önce alevler bir anda yükselmeye başlamıştı. Sabahın ilk saatlerinde hendek kazılmış, personel tahliye edilmiş, termik santraldeki nitrojen boşaltılmıştı.

CNN TÜRK MUHABİRİ SİNAN KUNTER (TURGUT KÖYÜ): Alevler Turgut köyünde maalesef yerleşim yerlerine yakın. Mücadele sürüyor. Ekipler ormanın içlerine kadar girdiler ve alevlerin yoğun olduğu yerlere müdahale ediyorlar. İtfaiye ekiplerinin çalıştığı yerin hemen üstünde yüksek gerilim hattı var. İtfaiye ekipleri kahramanca, canları pahasına mücadele ediyorlar. Burada asıl büyük mücadeleyi hava koşullarına karşı veriyoruz. Rüzgar güneşin batışa geçmesiyle birlikte yer yer çok sert esmeye başladı.

SAAT 17:30 - TERMİK SANTRALE 400 YÜZ METRE KALDI

Muğla'nın Milas ilçesinde Kemerköy Termik Santrali'ne kadar yaklaşan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Alevler santralin 400 metre yakınına kadar yaklaştı.

Personeli tahliye edilen, yakıt tankları da boşaltılan santralde, olası bir yangına karşı tüm önlemlerin alındığı duyuruldu.

Ekipler santral çevresinde ve yerleşimin yoğun olduğu alanlarda güvenlik amacıyla bekletiliyor.

SAAT 17:00 - MANAVGAT'TAKİ YANGINDA ALEVLER EYNİF OVASI'NA İLERLİYOR

Manavgat'ın Beydiğin Mahallesi yakınlarında başlayan orman yangını, İbradı ilçesi sınırlarında sürüyor. İlçe merkezinde uzaktaki yangını söndürmek için ekipler havadan ve karadan çalışmalarını yürütüyor. Yangın, Katrancı, Belbaşı ve Gölcük mevkilerinde yer alan ormanlık alanda ilerliyor.

Yangın yılkı atlarının bulunduğu Eynif Ovası'nı çevreleyen dağlara ulaştı.

Yangının Eynif ve ilçe merkezine ulaşmaması için mücadele yürütülüyor. Söndürme helikopteri, yakın bölgede bulunan su havuzundan defalarca sorti yaparak mücadele verirken, Katrancı, Belbaşı ve Gölcük mevkilerinin üzerinde yangından dolayı duman bulutu oluştu.

SAAT 16:50 - SON BİLANÇO AÇIKLANDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yangınlarla ilgili son rakamları açıkladı.

Pakdemir'li 33 ilde 167 yangının kontrol altına alındığını, 7 ilde ise 16 farklı noktadaki yangınlarlarla mücadelenin sürdürüldüğünü duyurdu.

 

SAAT 16:00 - ALEVLER SANTRALE YÖNELDİ! BAKAN DA BÖLGEDE

Muğla'nın Milas ilçesinde 5 gündür devam eden yangın, Kemerköy Termik Santrali'ni tehdit etmeye devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in bölgede inceleme ve açıklama yapmak için santrale geldiği dakikalarda rüzgar aniden yön değiştirdi ve santrale 500 metre kadar yaklaştı. Kemerköy Termik Santrali'nin bahçesinde gökyüzünün dumanla kaplandığı görüldü.

SAAT 15:55 - ADANA FEKE'DE DE YANGIN

Adana'nın Feke ilçesinde de bir orman yangını çıktı. Yangına müdahale ediliyor.

SAAT 15:35 - SÜTÇÜLER'DE TIR YANINCA ORMANLIK ALANA SIÇRADI!

Isparta'da Çandır Yazılı Kanyon mevkisindeki yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığı Sütçüler ilçesinde, seyir halindeki TIR'ın alev almasıyla kıvılcımların ormanlık alana sıçraması sonucu yangın çıktı. Alevlere, karadan ve havadan müdahale ediliyor.

SAAT 15:15 - MARMARİS'TE EVLERDE 80 METRE KALA TOMA'LI MÜDAHALE

Marmaris'te devam eden yangında, öğleden sonra alevler, ilçe merkezine 36 kilometre mesafedeki turistik Turunç Mahallesi'ndeki yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı. TOMA'ların uzak mesafelere su sıkması ile alevler büyümeden kontrol altına alındı. 2 saat süren müdahale sonunda yangın yerleşim yerlerine 80 metre kala söndürüldü. TOMA ve arazözler ters rüzgarlar nedeniyle çıkması muhtemel yangın için Amos mevkisinde bekletilmeye başlandı.

SAAT 15:15 - MARMARİS'TE EVLERDE 80 METRE KALA TOMA'LI MÜDAHALE

Marmaris'te devam eden yangında, öğleden sonra alevler, ilçe merkezine 36 kilometre mesafedeki turistik Turunç Mahallesi'ndeki yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı. TOMA'ların uzak mesafelere su sıkması ile alevler büyümeden kontrol altına alındı. 2 saat süren müdahale sonunda yangın yerleşim yerlerine 80 metre kala söndürüldü. TOMA ve arazözler ters rüzgarlar nedeniyle çıkması muhtemel yangın için Amos mevkisinde bekletilmeye başlandı.

O anları cep telefonuyla görüntüleyen mahalle sakinleri "Evlerimiz yanmadan TOMA'lar sayesinde yangın söndürüldü" dedi.

SAAT 15:00 - KIZILDAĞ'DA ALEVLER ETKİSİNİ ARTIRDI KIYASIYA MÜCADELE...

Manavgat'ın Kızıldağ Mahallesi'nde yoğunlaşan orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Isparta- Konya ve Antalya arasındaki ormanlık sınır üzerinde bulunan Kızıldağ'a alevlerin sirayet etmemesi için büyük mücadele veriliyordu ancak saat 14.30 sıralarında yangın, yolun karşısındaki yamaca sıçradı.

İlçenin batısına doğru yayılan yangın, rüzgarın etkisi ve yoğun dumanla birlikte hızlandı. Önlenememesi durumunda Beşkonak, Demirciler ve Ankara mahalleleri ile turistik Köprülü Kanyon ve Tazı Kanyonu'na alevlerin ulaşmasından endişe ediliyor. Bölge sarp kayalık olduğu için karadan müdahale yapılamıyor.

 DHA muhabiri Alparslan Çınar son durumlu şu sözlerle anlattı:

"Ekipler hem havadan hem karadan kıyasıya mücadele ortaya koyuyor. Yangının devam ettiği en kritik nokta burasıydı. Amaç bu dağa alevlerin ulaşmamasıydı. Ne yazık ki öğle saatlerinde tahmin ediyoruz ki kozalakların sıçraması nedeniyle alevler başladı. Arka tarafında yerleşim yerleri var, buralar tamamen tahliye edildi. Kanyonlar var... Isparta ve Konya orman sınırlarının Antalya ile birleştiği noktaydı burası. Helikopterlerin müdahalesi de sürüyor. Alevlerin bu dağa sıçramaması gerekiyordu ancak ne yazık ki tahmine diyoruz el bombası gibi patlayan kozalaklar 200 metreye ileriye sıçrayabiliyor ki yangının da bu nedenden çıktığı tahmin ediliyor. Vatandaşlar da burada 3 gündür bu alanda seferberlik söz konusu

SAAT 14:45 - ÇÖKEK MAHALLESi'NDEKi YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Muğla'nın Seydikemer ilçesinin Çökek Mahallesi'nde dün çıkan ve Dereköy Mahallesi'ne de sıçrayan yangın, günün ilk ışıklarıyla birlikte helikopterlerin de devreye girmesiyle kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

SAAT 14:30 - BİR YANGIN HABERİ DE HATAY'DAN

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde orman yangını çıktı. İlk gelen bilgilere göre; yangın Kuzuculu Mahallesi Öğülbek mevkiindeki E-91 Otoyolu kenarında bulunan ormanlık alanda çıktı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye gelen itfaiye ekipleri, yangını kontrol altına almak için çalışma başlattı.

SAAT 14:14 - MANAVGAT'TA NEM DE UMUTLAR DA ARTTI

Manavgat'taki Kızıldağ bölgesinden son durumu aktaran DHA muhabiri Alparslan Çınar "Burası Antalya, Isparta, Konya ormanlarının buluştuğu kritik bir nokta. Söndürme çalışmaları havadan ve karadan sürüyor. Bölgede 40 dereceye yakın bir sıcaklık var. Günlerdir yüzde 10'larda seyreden nem oranı bugün yüzde 42'ye ulaştı. Ekiplerin işini kolaylaştırdı" dedi.

SAAT 14:05 - ORHANİYE'DE ALEVLERE KARŞI BÜYÜK SAVAŞ

Marmaris, Orhaniye'deki tabloyu yorumlayan DHA muhabiri Davut Can "Delikliyol mevkiindeki 3 ev ve restoran tahliye edildi. Söndürme çalışmaları havadan ve karadan hız kesmeden sürüyor" dedi.

SAAT 13:12 - SON BİLANÇO AÇIKLANDI

İletişim Başkanlığı, yangınlara ilişkin son bilançoyu açıkladı. Buna göre; 28 Temmuz'dan beri meydana gelen 174 adet orman yangınının 161'i kontrol altına alındı.

SAAT 13.05 - İHA'DAN NOKTA ATIŞI... 

Yangınlarla mücadelede insansız hava araçları (İHA) da alevlere "nokta atışı" müdahale imkanı sağlıyor. Bir İHA'nın yangınla mücadelede izlediği rota dikkat çekti.

İHA'larla geniş gözetlemeler yapılarak hem yangının boyutu daha hızlı tespit ediliyor hem de söndürme esnasında bu araçlardan elde edilen bilgilerle nokta atışı müdahale yapılabiliyor. Özellikle gece yangınların genel gidişatının görülmesi, ısı noktalarının tespiti ve müdahale yerlerinin daha net belirlenebilmesi, alevlerin daha geniş sahalara yayılmasının önüne geçiyor.

Yangınların yoğun görüldüğü dönemde 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veren İHA'lar aracılığıyla sahadan alınan görüntüler, OGM Yangın Yönetim Merkezi'nde anlık takip ediliyor.

Öte yandan, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait İHA'lar, 28 Temmuz'dan itibaren 33 sorti, 462 saat uçuş gerçekleştirerek, 12 ilde toplam 45 yangını tespit etti. Deniz Kuvvetlerine ait İHA'lar ile bugüne kadar Muğla'da 19, Manisa'da 2, Antalya'da 8, Balıkesir'de 2, Çanakkale'de 5, İzmir'de 2, Konya'da 2, Aydın'da 1, Isparta'da 1, Denizli'de 1, Burdur'da 1, Uşak'ta 1 olmak üzere toplam 45 yangın tespit edildi.

SAAT 13:00 - ÇIKARMA GEMİSİ ÖREN SAHİLİ'Nİ SÖNDÜRDÜ

Muğla'nın Milas ilçesi Ören Sahili'nde yükselen alevleri bölgede görev yapan çıkarma gemisi personeli söndürdü.

SAAT 12:40 - ÖREN SAHİLİ'NDEKİ YANGINI ÇIKARMA GEMİSİ PERSONELİ SÖNDÜRDÜ

Milli Savunma Bakanlığı, Muğla'daki yangın söndürme çalışmalarına destek amacıyla gönderilen Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı çıkarma gemisinin personeli Ören Sahili çevresinde yangın olduğunu fark etti. Geminin kıyıya yanaşmasıyla personel hortumlarla sahile indi. Çıkarma gemisi personeli kıyıdaki alevlere müdahale etti. Bu sırada bölgedeki jandarma ekipleri de hortumları taşıyarak gemi personeline yardım etti. Ekiplerin müdahalesiyle yangın geniş bir alana yayılmadan söndürüldü. Bölgede bulunan vatandaşlar da askeri personele teşekkür etti.  

SAAT 12:30 - SÜTÇÜLER YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

Sütçüler'deki orman yangını 3'üncü gününde büyük ölçüde kontrol altına alındı.

SAAT 11:35 - KIZKUMU PLAJI'NI ÇEVRELEYEN DAĞLAR YANIYOR

Marmaris'te Turgut, Turunç ve Orhaniye mahallelerinde dağların üst kısımlarında yoğunlaşan alevlere müdahale sürüyor.
Ekipler, nem oranının yüzde 10, rüzgarın saatteki hızının 50 kilometreleri bulduğu bölgede, havadan ve karadan yangına müdahale ediyor. Alevler, Orhaniye Mahallesi'nde bulunan Kızkumu Plajı'nı çevreleyen dağlara ulaştı. Rüzgar nedeniyle alevler zaman zaman dağların eteklerine inerek, yerleşim yerlerini tehdit ediyor.

SAAT 10:41 - Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor. İlçede 28 Temmuz'da çıkan orman yangınını kontrol altına almak için ekipler yoğun mücadele veriyor. Orman yangını, Kızıldağ çevresinde etkisini sürdürüyor.

SAAT 10:30 - ANTALYA'DA 2 İLÇEDE 4 NOKTADA YANGIN SÜRÜYOR

Antalya'da 28 Temmuz'dan bugüne kadar 19 noktada yangın başladığı, 14'ünün kontrol altına alındı. Manavgat yangını ilçenin batısında Demirciler Mahallesi'nde, doğusunda ise Gülendağı mevkiinde sürüyor. Gündoğmuş Çayırucu'ndaki yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor. İlçenin güneybatısında yangın, Alara Çayı'nın Alanya tarafından kuzey batıya gelme riski taşıyor. Bu sabah erken saatlerden itibaren helikopter ve uçaklarla bölgedeki söndürme çalışmaları yeniden hızlandı.

YILKI ATLARI TEHLİKEDE

Manavgat yangını dün ilçenin kuzeybatısında Beydiğin, Sırtköy, Çardak ve Kızıldağ mahallelerinde devam ederek yapımı devam eden Antalya- Konya Karayolu Demirkapı tüneli bölgesini aşarak İbradı ilçesine bağlı Eynif Ovası'na doğru ilerledi. Yangın nedeniyle Eynif Ovası'nın dağlık kesiminde bulunan yaklaşık 50 sürü olduğu belirtilen yabani yılkı atlarının yaşam alanlarının da tehdit altında olduğu belirtildi. Yetkililer, yılkı atlarının yabani olduğunu, bölgede dağınık bir şekilde yaşadıklarını belirterek, yangının ulaştığı alana coğrafi şartlar nedeniyle girilecek yol olmadığını kaydetti. 

SAAT 10:25 - Marmaris'teki orman yangınına, gemiyle denizden de müdahale ediliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekibi, Muğla'nın Marmaris ilçesinde devam eden orman yangınını söndürme çalışmalarına denizden destek veriyor.

SAAT 10:20 - Denizli'nin Buldan ve Tavas ilçelerinde ormanlık alanlarda çıkan yangınlar kontrol altına alındı.

SAAT 10:20 - CNN TÜRK muhabiri Gülşen Coşkun, yangın kontrol merkezinden şu bilgileri paylaştı:

"7/24 çalışıyor buradaki ekip. Yangına müdahalenin beyin noktası diyebiliriz. Buraya yangın ihbarları geliyor, buradaki ekipler haritalar üzerinden bölgedeki ekipleri ilgili yerlere sevkediyorlar. Buradaki harita yangına müdahale edilen araçları gösteriyor. Haritadaki her bir işaretin farklı bir anlamı var. 'H' işareti helikopteri işaret ediyor. Arazözler yuvarlak imgelerle işaretlenmiş. Mavi kare şeklindeki işaretler ormanlar içindeki havuzları ifade ediyor. Gözetleme kuleleri var bir de bu bölgelerde. İhbar gelince haritalar üzerinden hangi araç nerede, hepsinin numarası var, yeri belli. Hangi araç nereye gidecekse belirlenip gönderiliyor. Buradaki görüntü çok önemli, İHA görüntüsü. Manavgat bölgesinden İHA'lardan alınan görüntüler. Bu görüntü üzerinden yangına müdahale diliyor. Son harita ise termik santral bölgesi. Bu haritada OGM'nin ekiplerini görüyoruz. Yangının geçmesini engellemek amacıyla tutulan noktalar."

SAAT 10:15 - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, devam eden orman yangınlarına ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Pakdemirli, "34 ilde 160 yangın kontrol altına alındı. Ormanın Kahramanları'nın 5 ilde, 14 farklı yangınla olan mücadelesi durmadan devam ediyor." ifadelerini kullandı.

SAAT 10:13 -  CNN Türk Muhabiri Mustafa Berber ve kameraman Mehmet Akif Yıldız da Milas'tan bildiriyor...

"Milas Türkevleri Mahallesi'ndeki son durum... Görüyorsunuz yangın nedeniyle kullanılamaz hale gelen evler var. Dün öğleden sonra Türkevleri'ne yangın sıçradığı ihbarı gelmişti. Bu ihbarın ardından aslında bölgede tıpkı diğer yangın alanlarındaki gibi teyakkuz oluşmuştu. Soğutma çalışmaları devam ediyor, küçük çaplı dumanlar çıkmaya devam ediyor. Bazı evler kullanılamaz hale geldi, bazı evler zarar görmedi. Bunun nedeninin ağaçlık bölge olduğunu söyleyebiliriz. Ağaçların iç kısmı da tamamen yandı."

SAAT 10:08 - Muğla'nın ilçelerinde etkisini sürdüren yangınların kontrol altına alınması için havadan ve karadan etkin mücadele sürdürülüyor.

SAAT 09:45 - Orman Genel Müdürlüğü, yangınlarla ilgili son paylaşımında ''39 ilde 174 adet orman yangını meydana gelmiş olup, bu yangınların 160 adedi kontrol altına alınmıştır. 6 ilde 14 adet yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir'' ifadelerine yer verdi.

SAAT 09:35 - Aydın'ın Karacasu ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale devam ediyor.
Alemler Mahallesi'ndeki Karıncalı Dağı eteklerinde dün akşam saatlerinde çıkan orman yangınına gece boyunca karadan müdahale eden Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerine havanın aydınlanmasıyla helikopter ve uçakla da destek veriliyor.

SAAT 09:26 -  CNN TÜRK Muhabiri Mustafa Berber Milas'tan şu bilgileri aktardı:

''Bölgede bazı yerler tamamen boşaltıldı. Alevlerin kontrolü sağlanmadan vatandaşların yerleşimine izin verilmiyor. Bölgenin bazı uç noktaları yanıyor bazılarında yok. Kozalaklar bölgede tehdit oluşturuyor.''

SAAT - 09:05 MSB: Muğla'daki yangın söndürme faaliyetlerine destek olmak ve ihtiyaç hâlinde bölgedeki vatandaşlarımızı denizden tahliye etmek maksadıyla, Ören ve Milas bölgelerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ait bir karakol botu ve bir çıkarma gemisi sevk edilmiştir.


SAAT - 09:00 DHA muhabiri Hande Nayman, CNN Türk canlı yayınında Muğla Ören'deki Kemerköy Termik Santrali'nin olduğu bölgedeki yangınla ilgili son durumu anlattı.

Nayman, şunları söyledi:

''Ören mahallesindeki Kemerköy Termik Santrali'nin önündeyiz. Gece saatlerinde korkutucu görüntüler oluştu. Alevler termik santralin 1 km yakınına kadar sıçradı. Gece boyu yoğun bir mücadele oldu. Termik santralin çevresinde hendekler kazıldı, hidrojen tankları boşaltıldı. TOMA'lar hazır bekletildi. Ekipler sabahın ilk ışıklarına kadar bekledi. Günün aydınlanmasıyla havadan müdahale başladı. Termik santral yetkilileri, şu anda tehdit unsurunun olmadığını ifade ettiler. Termik santralin patlamasına ilişkin tüm endişelerin yersiz olduğunu söylediler. 'Patlama riski bulunmuyor' dediler, üst düzey tedbirler alındı.''

 SAAT - 05:00  KARACASU YANGINI KARINCA DAĞI'NA SIÇRADI

Aydın'ın Karacasu ilçesinde, ormanlık alanda çıkan yangın Karınca Dağı'na sıçradı. Rüzgarın etkisiyle yayılan ve kontrol altına alınmakta zorlanılan yangının yaylaları tehdit ettiği öğrenildi. Yangına çok sayıda arazöz ve itfaiye ekibi müdahale ederken, çevre mahallerden traktör ve kamyonetle gelen vatandaşlar yangına müdahale etti. Bozdoğan ve Karacasu belediyelerine ait iş makineleri çevrede çalışma yaptı. Emniyet müdürlüğüne bağlı TOMA'lar da yangına müdahale için bölgeye geldi. UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Afrodisias Antik Kenti'nin de olası yangına karşı çevresinde çalışma yapılarak koruma altına alındığı öğrenildi.

SAAT - 00:24 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Denizli'de çıkan yangına müdahale etmek için 11'inci Komando Tugay Komutanlığı'nın iş makineleri ve personelinin görevlendirildiğini bildirdi.

SAAT - 00:10 Denizli'nin Tavas ilçesinde başlayan yangın kısmen kontrol altına alındı. Yangına tüm kamu ve kuruluşlarının imkanlarıyla seferber olduğunu belirten Atik, "Yangını kontrol almak için tüm gücümüzü ortaya koyduk. Sağ olsun Denizlili vatandaşlarımız bizlere çok yardımcı oluyorlar. Ellerindeki tüm araç ve gereçlerle ekiplerin çalışmalarına destek oluyorlar. Şu anda yangını kısmen de olsa kontrol aldık. Sabah olduğu zaman helikopterlerin manevra yapma durumu olunca yukarıdan müdahaleyle yangını çok büyümeden kontrol altına aldıktan sonra soğutma işlemlerine başlayacağız" dedi.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2021.08.04 07:27 - Son Güncellenme: 2021.08.05 02:27 - Gülcan Tekin
A