Uzun yaşamın sırrı beyinde

Uzun yaşamın sırrı beyinde

Bilim insanları beyinde bulunan bir bölgenin fiziksel olarak yaşlanmayı kontrol ettiğini tespit ettiklerini açıkladı. Uzmanlar bundan sonra yaşlanmayı yavaşlatabileceklerini ve yaşam süresini uzatabileceklerini ileri sürdü.

2013.05.02 18:19 - Son Güncellenme: 2013.05.02 18:19 - Sağlık
A
Uzun yaşamın sırrı beyinde

Sonsuz yaşam mümkün mü? Bilim insanları bu sorunun yanıtını bulmak için araştırmalarını son hızla sürdürüyor. Uzmanlar fareler üzerinde yaptığı araştırmada fiziksel yaşlanmayı kontrol eden beyindeki bir bölgeyi keşfetti.


Bu bulgular insanın yaşlanmasını yavaşlatmak için önemli bir adım olabilir. Ancak henüz insanlar üzerinde deney yapılmadı. Nature dergisinde yayımlanan araştırmada uzmanlar beyinde büyümeyi, yeniden üretimi ve metabolizmayı düzenleyen hipotalamusu ilişkilendirdi.

Uzmanlar hipotalamus içinde bulunan beyin sinyali molekülü NF-kB'yi engelleyerek ya da aktive ederek farelerde yaşlanmayı hızlandırıp yavaşlatabildiklerini söyledi. Bu molekül GnRH denilen ve nöronların gelişmesinde rol oynayan bir hormon seviyesini etkiliyor.

NF-kB'nin uyarılmasıyla GnRH düşüşe geçiyor. Bu da nöronların parçalanmmasına ve tıpkı kasların zayıflaması gibi yaşlanmaya, derinin körelmesi, kemiğin kaybolması ve hafıza bozulmasına sebep olur. Uzmanlara göre NF-kB genel olarak vücudun iltihaplanmaya verdiği tepkiden sorumlu. Bilim insanları fareleer GnRH hormonu vererek yaşlanmayı yavaşlatabildi.

Albert Einstein College'dan Dongsheng Cai "Bizim çalışmamız yaşlanmayı yavaşlatmak için hipotalamusa yapılan bir müdahale. Bu yaşlanmayı yavaşlatabilir ve yaşlanmayla ilgili hastalıkların tedavisinde önemli bir adım olabilir" dedi.

Cai farelerde yapılan bu çalışmanın insanlara uygulanabileceğini belirtti. 

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.05.02 18:19 - Son Güncellenme: 2013.05.02 18:19 - boş7
A