Türk şirketleri değerlendi

Türk şirketleri değerlendi

Küresel sermayenin tek güvenli liman olarak sığındığı Türkiye'de şirketler tek taş muamelesi görüyor. Aynı anda birkaç talibi olan şirketlerin değeri son dört yılda yüzde 100 arttı

2012.12.13 08:42 - Son Güncellenme: 2012.12.13 08:42 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Türk şirketleri değerlendi

Küresel ekonomik kriz tüm hızıyla devam etse de dünyada yatırım için can atan ciddi bir sıcak para var. Bu ortamda büyüme rakamları açıklayan nadir ülkelerden biri olan Türkiye ise söz konusu yatırımcıların iştahını kabartmaya devam ediyor. 10 yıl öncesine kadar yılda 1 milyar dolarlık yatırım çekmenin kavgasını veren Türkiye, artık 20 milyar dolarları konuşmaya başlayınca Türk şirketlerinin de değeri hızla yükseldi. Dört yıl önce FAVÖK ve EBİTDA çarpanları 5-6 iken bu rakam 14-15'lere ulaştı. Türk şirketlerini satın almaya gelen yabancılar ortalama 10 çarpan üzerinden işlem yapmak zorunda kalıyor.

AB'yi geçtik
Şirket satın almalarına aracılık eden Ozman&Co.'nun patronu Sinan Özman, çarpan sayısının şirket kârlılığının yanı sıra birçok unsura bağlı olduğunu ifade ederek, "Talibi çok olanın çarpanı da çok olur. Şirketler ise Türkiye'nin gördüğü ilgiden dolayı 5-6 çarpanla işlem görürken şimdi ortalama 10 çarpandan aşağısına gitmiyor. Şirketlerin değeri birkaç kat arttı" dedi. Bazı şirketlerin 15 çarpanla değerlendiğini anlatan Özman, buna karşılık AB ülkelerinde çarpan sayısının 5'lere indiğini vurguladı.

10 büyük grup alım için sırada
Pragma Danışmanlık Ortaklarından Kerim Kotan da bir şirkete aynı anda birkaç müşterinin talip olduğunu belirterek şirket değerlerinin 2008 öncesinin de üzerine çıktığını vurguladı. Bu durumun Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıllık ekonomik performansını ortaya koyduğunu ifade eden Kotan, özellikle perakende, ilaç ve sağlıkta çarpanların yükseldiğini söyledi. Kotan, "Şu anda doğrudan yatırım için 10 büyük alıcıyla görüşüyoruz. 50 ile 300 milyon dolar arasında yatırım yapmak istiyorlar" dedi.

Türkiye fonların ilk 4'ünde
Grant Thornton ortaklarından Nazım Hikmet de 150'ye yakın global fonla yaptıkları bir araştırmaya göre Türkiye'nin hedefteki ilk dört ülkeden biri olduğunu söyledi. Euro Bölgesi'ndeki krizin işletmeleri zora soktuğunu ifade eden Hikmet, "Finansal krize giren ve zorunluluktan satışa yönelen bir şirketin değeri elbette ülkesinde kriz olmayan ve stratejik amaçlarla satışa yönelen bir şirketinkinden daha düşüktür" diye konuştu. 

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2012.12.13 08:42 - Son Güncellenme: 2012.12.13 08:42 - HABER MERKEZİ
A