Tarihi anlaşmazlıkta önemli karar

Tarihi anlaşmazlıkta önemli karar

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Adalet Mahkemesi, Yunanistan'ın Makedonya'nın NATO üyeliğini veto etmesinin, uluslararası anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmemesi anlamına geldiğine karar verdi.

2011.12.05 16:45 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Tarihi anlaşmazlıkta önemli karar

BM'nin en yüksek yargı organı olan Uluslararası Ceza Mahkemesi, Yunanistan'ın, 2008 yılında Makedonya'nın NATO'ya girişini engelleme kararının, 1995 yılında Üsküp ile Atina arasında varılan anlaşmadan doğan sorumluluklarının ihlali olduğuna karar verdi.

Üsküp, Atina'nın NATO üyeliğini veto etmesinden kısa bir süre sonra, Uluslararası Adalet Mahkemesi'ne sunduğu dilekçede Yunanistan'ın, Makedonya'nın "her türlü uluslararası, çok taraflı ve bölgesel kurum ve organizasyonlara" üyeliğini engellemesinin önüne geçilmesini de talep etmişti.

Ancak mahkeme, bu talebin gereksiz olduğuna karar vererek bu yönde bir hüküm getirmedi.

AB İLE DE AYNI SORUN
Yunan hükümeti, 2009 yılında da Makedonya'yla Avrupa Birliği'ne üyelik müzakerelerine başlanmasını veto etti. Avrupa Komisyonu, 2005'ten bu yana aday ülke statüsünde bulunan Makedonya'yla görüşmelere başlanması tavsiyesinde bulunmuştu.

Atina, "Makedonya" isminin ülkenin kuzeyinde bulunan aynı isimli bölge üzerinde bir hak iddiası anlamına geldiğini iddia ederken, Üsküp, olası bir isim değişikliğinin Makedonya'nın ulusal kimliğinin ve dilinin inkarı anlamına geleceğini savunuyor. Atina, sorunun BM gözetimindeki müzakerelerle çözülmesi gerektiği konusunda ısrarcı.

Makedonya, 1993 yılında Birleşmiş Milletler'e üye olduğunda, geçici olarak "Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti" adının kullanılmasına karar verilmişti. Ancak aralarında Türkiye, ABD ve Rusya'nın bulunduğu 120'den fazla ülke Makedonya'yı "Makedonya Cumhuriyeti" olarak tanıyor.

YUNANİSTAN TEDBİRLİ, MAKEDONYA MEMNUN
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, mahkemenin kararının değerlendirildiği, ancak bu kararın Üsküp ile Atina arasındaki resmi isim kavgasına doğrudan referans teşkil etmediği belirtildi.

Açıklamada, "Yunanistan, her iki tarafın da kabul edebileceği bir çözüme ulaşmak için müzakerelerini iyi niyetle sürdürecektir" denildi.

Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki ise AFP'ye yaptığı açıklamada "mahkemenin kararının ülkesinin görünürlüğü için çok güçlü bir temel oluşturduğunu" söyledi.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2011.12.05 16:45 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A