Soğukta çadırda yaşıyorlar

Soğukta çadırda yaşıyorlar

AFYONKARAHİSAR'ın Hocalar İlçesi Davılgı Köyü'nde oturdukları ev göçük nedeniyle zarar görünce çıkmak zorunda kalan 4 kişilik Yaşar ailesi, 2 yıldır köy meydanına kurdukları çadırda yaşıyor.

2013.10.08 10:54 - Son Güncellenme: 2013.10.08 10:54 - Yaşam
A
Soğukta çadırda yaşıyorlar

Davılgı Köyü'nde tam anlamıyla bir dram yaşanıyor. 37 yaşındaki Erdal Yaşar, eşi 42 yaşındaki Sultan, çocukları 5 yaşındaki Sırma Sude Nur ve 12 yaşındaki Muhammed Latif, 2011 yılına kadar komşularına ait tek katlı evde yaşamlarını sürdürdü. 2 yıl önce meydana gelen göçükte zarar gören ve yıkılma tehlikesi geçiren evden çıkmak zorunda kalan Yaşar ailesi, maddi imkanları el vermediği için ev yaptıramadı. Köyde oturacakları başka ev de bulamayan aile, Hocalar Kaymakamlığı'na kendilerine ev yapılması için başvurdu. Kaymakamlık, köyün 2-B kapsamında olduğunu belirterek talebi geri çevirdi. Bunun üzerine Yaşar ailesi, çareyi köy meydanına çadır kurmakta buldu. Komşularının yardımıyla yaptıkları çadırda yaşamaya başlayan aile, kaldıkları çadırın yanına ise bütün mal varlığı olan 4 keçi ve 1 eşekleri için ikinci bir çadır kurdu.

ÇADIRDA 2 YIL

Komşularından çektikleri seyyar hatla 2 yıldır çadırlarını aydınlatan Yaşar ailesi, soğuk kış günlerinde çadırlarını ormandan topladıkları odunlarla ısıtıyor. Yazın sıcak, kışın soğukla mücadele eden Yaşar ailesinin çadırında, buzdolabı, televizyon, çamaşır makinesi, ütü gibi elektrikle çalışan hiçbir ev eşyası bulunuyor. Ailenin büyük çocuğu Muhammet Latif Yaşar, köyde ortaokul olmadığı için Hocalar İlçesi'ne taşımalı eğitimle gidip geliyor. Kız kardeşi Sırma Sude Nur ise köydeki anaokuluna gidiyor. Çadırda masa olmadığı için ödevlerini yerde yapan Muhammet ve Sırma, televizyon izlemek için komşularının evine gidiyor.

BABA TAŞ OCAĞINDA ÇALIŞIYOR

Dinar İlçesi'ndeki taş ocağında mevsimlik işçi olarak çalışan Erdal Yaşar, sadece taş ocağının kapalı olduğu kış döneminde ailesinin yanında kalabiliyor. Kışın çadırın çok soğuk, yazın aşırı sıcak olduğunu belirten anne Sultan Yaşar, yaşadıkları sıkıntıyı anlattı.

2-B YASASI'NDAN DOLAYI EV YAPILAMIYOR

Oturdukları evi göçük nedeniyle terk etmek zorunda kaldıklarını kaydeden Sultan Yaşar, "Kaymakamlıktan yardım istedik. 2-B Yasası nedeniyle ev yapamayacaklarını söylediler. Komşularımızın yardımıyla 2 yıldır çadırda yaşamaya çalışıyoruz. Eşim köyde arazimiz olmadığı için Dinar'da taş ocağında çalışıyor. Ocak kapanana kadar orada kalıyor. Kışın hava aşırı soğuk oluyor. Çadır ısıtmadığı için çocuklar sık sık hastalanıyor. Hastaneye dahi götüremiyoruz" dedi.

'OKULDAN GELMEK İSTEMİYORUM'

Hocalar İlçesi'nde taşımalı eğitim gören Muhammed Latif Yaşar ise "Yazın çadır sıcak oluyor. Ancak şikayetçi değiliz. Fakat kışın soğukta çadırda çok üşüyoruz. Sık sık hastalandığımız gibi ders dahi çalışamıyorum. Bazen okuldan ev gelmek istemiyorum" diye konuştu.

BU DRAMI BİTİRİN

Ailenin yardıma muhtaç olduğunu vurgulayan köy sakinlerinden Recep Çakır, yetkililerin bu drama son vermesini istedi. Erdal Yaşar'ın taş ocağında çalıştığını ve kazandığı parayla ailesini güçlükle geçindirdiğini kaydeden Çakır, "Ev yapacak maddi gücü yok. Yetkililerin bu aileye yardım ederek mağduriyetlerine son vermesi gerekiyor. 2 yıldır köy meydanında tam anlamıyla bir dram yaşanıyor" dedi.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.10.08 10:54 - Son Güncellenme: 2013.10.08 10:54 - Can Sezer
A