Şekli değil içeriği önemli

Şekli değil içeriği önemli

Organik domateslerin diğer domateslere göre yüzde 50'den fazla C vitamini içerdiği belirtildi. Bu tür domateslerin zararlı ilaçlar içermemekle birlikte insanı sağlığını iyileştirici kimyasallar içerdiği de ifade edildi.

2013.02.21 16:17 - Son Güncellenme: 2013.02.21 16:17 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Şekli değil içeriği önemli

 

Yeni yapılan bir araştırmaya göre artık kokusunu ve tadını unuttuğumuz organik domatesin birçok yararı var. İlaç ve diğer katkı maddeleriyle yetiştirilen domateslerden oldukça sağlıklı olduğu belirtilen organik domatesin kronik hastalıklarla mücadelede çok etkili olduğu kaydedildi.

Küçük ve şekilsiz olmalarına rağmen organik domateslerde yüksek oranda C vitamivi ve bileşikler olduğu araştırmalar sonucunda ortaya konuldu. Uzmanlar yetiştirme yöntemi nedeniyle diğer domateslerle organik domates arasında böyle bir farkın oluştuğunu belirtti.

Geleneksel domatesler birçok ilaç, yapay aşılamaya maruz kalırken organik domatesler kendi kendilerine doğal olarak yetişiyor. Bilim insanlarına göre böylece sağlığa iyi gelecek kimyasal bileşenlerin de oluştuğunu kaydetti.

Organik domateslerin daha sağlıklı olduğunu belirten makale Public Library of Science ONE dergisinde yayımlandı. ABD'de geçen yıl yapılan bir araştırmada organik sebze ve meyvelerin tatlarının daha iyi olabileceği ifade edilirken besin değerinin daha yüksek olduğuna dair bir kanıt olmadığı iddia edilmişti.

Ancak Toprak Derneği bunu sert şekilde eleştirmiş ve organik sebze ve meyvelerin hem çevre hem de sağlık açısından yararlı olduğunu belirtmişti.

Son yapılan araştırmada Brezilya'daki tarlalarda ilaç ve bazı katkı maddeleriyle yetiştirilen domateslerle organik domatesler karşılaştırıldı. Tarlalar birbirine 1.5 kilometre uzaklıkta seçildi. Çiftçilerin yetiştirdiği organik olan ve olmayan domateslerden 30 numune alınarak analiz edildi. Analiz sonucu organik domatesin yüzde 40 daha küçük olduğu gözlemlendi. ancak C vitamini açısından yüzde 57 daha yüksek çıktı.

Bunun dışında hastalıklara karşı etkili olma açısından organik domateslerin yararlı bileşikler içerdiği analiz sonucu ortaya çıktı. 

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.02.21 16:17 - Son Güncellenme: 2013.02.21 16:17 - HABER MERKEZİ
A